ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑ, ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΝΔ ΚΑΙ ΜΜΕ – ΠΑΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

Θα ενθυμείστε ότι στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ που διεξήχθη από 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2019, διαφάνηκε έντονα πως δημιουργείται μεγάλο ρήγμα στο κόμμα μεταξύ της Μητσοτακικής πτέρυγας με τις αντίστοιχες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά!

Ειδικότερα, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε αυτό το τελευταίο Συνέδριο του κόμματος ήταν πιο χειμαρρώδης κατά της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, από ότι ήταν ο άλλος πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εστιάζοντας κυρίως την επιθετική του γραμμή στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό!

Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς (Ιούνιος 2020) έδωσε συνέντευξη στα “ΝΕΑ”, λίγες ώρες μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Σουλτάνο Ρ. Τ. Ερντογάν!

Επιστέγασμα αυτής της όχι τυχαίας συνέντευξης ήταν πάλι κυρίως τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό! Όπως δεν ήταν τυχαία νομίζουμε, η επιλογή της συνέντευξης στη συγκεκριμένη εφημερίδα του Ομίλου Μαρινάκη (ιδιοκτήτη εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, ποδοσφαιρικών ομάδων)!

Σε αυτήν την συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς αρνείται να δεχτεί τον όποιο διάλογο της κυβέρνησης με την Τουρκία, αφού θεωρεί ότι δεν είναι καλοπροαίρετος γείτονας η Τουρκία, τονίζοντας, ότι οι ενέργειές της είναι “πειρατικές” και έτσι διάλογο με “πειρατές” δεν πρέπει να κάνει κανείς, αφού δεν δέχεται η Τουρκία, ότι τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ όπως άλλωστε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας!

Αφού η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να στέλνει γεωτρύπανα να κάνουν έρευνα και εξόρυξη πάνω σε ελληνική ΑΟΖ, όπως δεν έχει το δικαίωμα να στέλνει εργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα!

Αφού δεν μπορεί η Τουρκία να υπογράφει παράνομες συμφωνίες με τρίτες χώρες καταπατώντας την Ελληνική ΑΟΖ, συμφωνίες που όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής καταγγέλλουν ως παράνομες!

Αφού η ελληνική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά συνθηκολογεί με την τουρκική!

Αυτά πέραν άλλων έγραφα σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουλίου 2020 με τίτλο: “Σαμαράς εναντίον Μητσοτάκη εφ΄ όλης της ύλης”!

Αντώνης Σαμαράς: Άκυρη η “Συμφωνία των Πρεσπών”, όχι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι στις διερευνητικές συζητήσεις με την Τουρκία…

Ωστόσο μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα απόλυτης σιωπής του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, παρ΄ ότι σε πολλά άρθρα μου τον προκαλούσα να μιλήσει με την πολιτική ισχύ που έχει ένας πρώην Πρωθυπουργός, αφού η επιθετική πολιτική του ισλαμοφασίστα Ερντογάν είχε αυξηθεί στο Αιγαίο και την Ν.Α. Μεσόγειο με παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, αποφάσισε να μιλήσει πάλι μετά από εφτά μήνες από την τελευταία φορά!

Σε μια άλλη εφημερίδα, την “Καθημερινή της Κυριακής” που και εκείνη ανήκει σε έναν άλλο ισχυρό Όμιλο! Τον Όμιλο Αλαφούζου, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του, όπως και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και ποδοσφαιρική ομάδα!

Σε αυτήν την συνέντευξη στην “Καθημερινή” ο Αντώνης Σαμαράς υπερθεμάτισε περί των εθνικών θεμάτων σε σχέση με την προ επτάμηνου συνέντευξή του στα “Νέα”! Τάχτηκε ευθέως κατά των διερευνητικών επαφών που θα ξεκινούσαν μόλις ένα – δυο 24ωρα μετά τη δημοσίευση της συνέντευξής του, λέγοντας ότι είναι αντίθετος με “το δόγμα του κατευνασμού” και επανέλαβε πως: “Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος” (σ.σ. η κυβέρνηση με την επανέναρξη των διαβουλευτικών συνομιλιών με την Τουρκία μετά από 5-6 χρόνια από τις τελευταίες, ακυρώνει η ίδια τη δυνατότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, αφού θα υπάρξει επίκληση στην αρχή των συζητήσεων)!

Ο Αντώνης Σαμαράς τάχτηκε επίσης κατά της ελληνικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που προαναγγέλλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως με την προσφυγή “θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο”!

Ωστόσο, η πιο ηχηρή “βόμβα” του Αντώνη Σαμαρά σε αυτή την συνέντευξη στην “Καθημερινή” ήταν η αναγγελία του πως θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια (εφαρμοστικοί νόμοι) συνεργασίας με τη “Βόρεια Μακεδονία” όταν έλθουν στη Βουλή, που συμφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ!

Αφού όπως δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς, η “Συμφωνία των Πρεσπών” δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, ούτε είδε κάποιο καλό η Ελλάδα. Απεναντίας προξένησε μια απέραντη ζημιά, δίνοντας η Ελλάδα όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τονίζοντας εκκωφαντικά: “Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;”!

Αυτή η συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, που διαβλέπει κυβερνητική κρίση και εκτεταμένη παραφιλολογία περί πρόωρων εκλογών! Αφού είναι δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί μεγάλη επιρροή σε τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που οι απόψεις του ακούγονται ευλαβικά από πολλούς βουλευτές του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα πείθουν και το μεγαλύτερο κομμάτι της ευαίσθητης ελληνικής κοινωνίας για τα εθνικά ζητήματα!

Είναι σε πανικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τα βγάλει από το οπλοστάσιό του την εβδομάδα που πέρασε τα βαριά του “όπλα” κατά του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να πείσει τον ξένο φιλότουρκο παράγοντα, αλλά και τον ελληνικό λαό, πως ελέγχει το παιχνίδι!

Πρώτος από όλους ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος “έτρεξε ασθμαίνοντας” να υπερασπιστεί τον Πρωθυπουργό για αυτονόητα ζητήματα που έθιξε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (κι ας άργησε χαρακτηριστικά)!

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης λοιπόν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά FM”, απάντησε όταν ρωτήθηκε:

«O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται, προχωράει με την κρίση του και την άποψή του”»!

Αν καταλάβαμε καλά, ο άνθρωπος του Κώστα Σημίτη, ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και σύμβουλος στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον έκανε Υπουργό μέσω του Επικρατείας στην προσπάθεια απογαλακτισμού της ΝΔ από τη “δεξιά”, Γιώργος Γεραπετρίτης, αποκάλεσε εκβιαστή τον Αντώνη Σαμαρά!

Μας είπε επίσης ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι απόλυτα συμπαγής στα εθνικά θέματα! Την Κ.Ο. της ΝΔ την ρώτησε; Ας προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών της με το απλό ερώτημα: “Συμφωνείτε στα εθνικά θέματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή με τον Αντώνη Σαμαρά”; Για να λάβει τη δέουσα απάντηση και να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, πως θα πρέπει να το σκεφτεί καλά πριν αποφασίσει να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά!

Αφού την απάντηση στο ρητορικό ερώτημα – υπέρ των θέσεων του Αντώνη Σαμαρά που τάσσεται κατά της “Συμφωνίας των Πρεσπών” – την έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος σε μια συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, αποκάλυψε πως υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, που μπορεί να δικαιωθεί με βάση την “Συμφωνία των Πρεσπών” στο Συμβούλιο της Ευρώπης! Πιο συγκεκριμένα είπε:

«Εάν κάποιος απευθυνθεί μόνος του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος από τα Σκόπια τον ενημέρωσε ή τον πλήρωσε γι αυτήν την πρωτοβουλία. Έχουμε ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουμε»!

Έτσι όσο και να προσπαθεί να κάνει το άσπρο – μαύρο ο κ. Γεραπετρίτης, ποτέ δεν θα πείσει τον ελληνικό λαό για τα αυτονόητα!

“Κάρφωσε” τον Σαμαρά η Ντόρα…

Στο ομαδικό κρεσέντο υπεράσπισης του Πρωθυπουργού βεβαίως συμμετείχε και η “Πρωθυπουργεύουσα” βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη:

«Ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας. Μάλιστα με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου τότε το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν. Όταν άσκησε την εξουσία, την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών»!

Βέβαια η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει πολύ σοβαρούς λόγους να καταγγέλλει ότι λέει ο Αντώνης Σαμαράς. Αφού “κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια”. Δεν ξεχνάει ποτέ, ότι ο Αντώνης Σαμαράς της στέρησε τη δυνατότητα να εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ από τις εσωκομματικές διαδικασίες (Νοέμβριος 2009) και ως εκ τούτου δεν έγινε Πρωθυπουργός! Δεν ξεχνάει ποτέ, ότι το Α΄ Μνημόνιο (Μάιος 2010) ως αρχηγός της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς το καταψήφισε με την Κ.Ο. της ΝΔ, πλην Ντόρας Μπακογιάννη που το ψήφισε και στη συνέχεια τη διέγραψε από τη ΝΔ!

Ωστόσο, επειδή εμείς λέμε “τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη”, θα πούμε ότι κάπου έχει δίκιο η κ. Μπακογιάννη όσον αφορά την πρωθυπουργική θητεία του κ. Σαμαρά!

Αφού ως Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς άλλαξε και από Αντιμνημονιακός έγινε σφόδρα Μνημονιακός! Από τη στιγμή που έκανε το πρώτο του ταξίδι ως Πρωθυπουργός στο Βερολίνο, ακυρώνοντας όλη την πολιτική του διαδρομή στις 24 Αυγούστου 2012, λέγοντας στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ το ιστορικό και παροιμιώδες πια: “Ουδείς αναμάρτητος”!

Αλλά και στις αρχές του Μαρτίου του 2013, ο Αντώνης Σαμαράς στην συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον τότε ομόλογό του Τούρκο Ρ. Τ. Ερντογάν, έθετε ως προτεραιότητα της πολιτικής του τις διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα! Μια συνάντηση που έγινε στον ίδιο χώρο με αυτόν που έγινε η διπλωματική προχθεσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας! Στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ!

Θα έλειπε από την υπεράσπιση του Πρωθυπουργού το ΕΛΙΑΜΕΠ;

Αλλά από την υπεράσπιση των κυβερνητικών θέσεων δεν θα μπορούσε να λείπει το ΕΛΙΑΜΕΠ! Έτσι ο επικεφαλής του Λουκάς Τσούκαλης σε άρθρο του που φιλοξένησαν “Τα Νέα” λέγει μεταξύ άλλων:

«Αν οι Τούρκοι συνομιλητές αρχίσουν να μιλάνε πολύ για γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση ενώ εμείς αρνούμαστε να συζητήσουμε καν για χωρικά ύδατα οχυρωμένοι πίσω από το νομικό δικαίωμα για επέκταση μέχρι 12 μίλια τότε οι διερευνητικές δεν θα έχουν πολύ μέλλον»!

Τα χωρικά ύδατα, που λέγει ο Πρωθυπουργός, που είχε πει από το 2017 στον ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου, ο επικεφαλής της διπλωματικής ομάδας των διερευνητικών στην Κωνσταντινούπολη Παύλος Αποστολίδης! Ο οποίος είχε ισχυριστεί:

«Οι διερευνητικές δεν αφορούν την διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας (μόνο) όπως νομίζουνε πολλοί. Αφορούν τα προκαταρκτικά θέματα. Και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων»!

Το ΕΛΙΑΜΕΠ, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Κατρούγκαλου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και όλων εκείνων με τις “προοδευτικές” απόψεις περί των εθνικών θεμάτων, που προτάσσουν ως κορυφαία άποψη! Δηλαδή τι θέλετε; Να κάνουμε πόλεμο;

“Παραπολιτικά” εναντίον “Καθημερινής” …

Κλείνοντας να πω πως δεν έχει δημιουργηθεί πανικός μόνο στο Μαξίμου! Έχει δημιουργηθεί και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο! Παραθέτοντας παρακάτω δημοσίευση της Εφημερίδας Συντακτών (τη βρήκα στην ηλεκτρονική της έκδοση) με τίτλο: “Παραπολιτικά” εναντίον “Καθημερινής” και Αλέξη Παπαχελά, του Δημήτρη Κανελλόπουλου στις 25/1/2021, με αφορμή τη συνέντευξη Σαμαρά που δημιούργησε ζητήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος:

«Σε ανάλυση λοιπόν που έκανε ο Θανάσης Φουσκίδης καταγράφεται, σύμφωνα με τα “Παραπολιτικά” ο – ας πούμε – ύποπτος ρόλος της “Καθημερινής” και ιδίως του “δυσαρεστημένου” διευθυντή της.

“Η κατά τ’ άλλα παραταξιακή εφημερίδα που αρχικώς λανσαριζόταν ως η αποτύπωση στον χώρο των ΜΜΕ του κυβερνητικού προφίλ, το οποίο επιθυμούσε να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός, έγινε το όχημα για την προσπάθεια δημιουργίας εσωστρέφειας στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος”, γράφει θεωρώντας πως οι “στοχεύσεις τέτοιων ενεργειών” του Αλέξη Παπαχελά (αλλά και του κ. Σαμαρά) “καθίστανται απολύτως σαφείς” με τον διευθυντή της εφημερίδας να έχει βαλθεί “να επιβεβαιώσει τους μύθους που τον συνόδευαν όλα αυτά τα χρόνια”.

Σημειώνει μάλιστα ότι υπάρχουν “στελέχη προερχόμενα από τους κόλπους του μαγαζιού των Αλαφούζων που έχουν λάβει κομβικά επικοινωνιακά πόστα στην κυβέρνηση, όπως η Αριστοτελία Πελώνη, που είναι αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, ο Δημήτρης Γιαννίρης, ο οποίος είναι δίπλα στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά και μια σειρά δημοσιογράφους που θητεύουν σε υπουργικά γραφεία”.

Και εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη του ο Αλέξης Παπαχελάς είναι δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση:

“Η ηγεσία της κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει στον Αλέξη Παπαχελά την δυνατότητα να επικαλείται επίσημα ή ανεπίσημα τους διαύλους επικοινωνίας του με την κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα δημοσιογραφικά του ενδιαφέροντα, είτε στο πολιτικό, είτε στο επιχειρηματικό, είτε στο διεθνές ρεπορτάζ”.

Ως εκ τούτου λοιπόν, “μετά τα σύννεφα που δημιουργήθηκαν στις σχέσεις των δύο πλευρών εξαιτίας της απογοήτευσης του διευθυντή της Καθημερινής για το γεγονός ότι δεν του επετράπη να “συγκυβερνήσει” – σε επίπεδο δημοσιογραφικών αποκαλύψεων πάντα – με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίστηκε ως από μηχανής Θεός ο Μεσσήνιος πολιτικός για να βγάλει όλα όσα είχε μέσα του τα τελευταία χρόνια”.»!!

loading...