Κορωνοϊός: Παγκόσμιες ανατροπές εν όψει, ξεχνάμε την Δύση που ξέραμε

 

Το Πεκίνο έστειλε το μήνυμα

Το ΑΕΠ της Κίνας, δεύτερη μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,2% φέτος, συνεχίζοντας να ξεπερνά τους ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό αναφέρει έρευνα του Bloomberg, η οποία δείχνει πως οο λεγόμενος Δυτικός Κόσμος εξακολουθεί να χάνει έδαφος με την φτώχεια να αυξάνεται ραγδαία, λόγω των μέτρων περιορισμού με αφορμή τον κορωνοϊό.

Η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που έχει αποφύγει την συρρίκνωση το 2020, ενώ μέχρι το 2028, ενδεχομένως να είναι πρώτη οικονομία στον πλναήτη.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι το Πεκίνο εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς του με Ασία και Ευρώπη, στοχεύοντας στην εγχώρια κατανάλωση, προκειμένου να τροφοδοτήσει την επόμενη φάση ανάπτυξης. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping δήλωσε ότι «ο χρόνος και οι συγκυρίες» είναι στο πλευρό της χώρας, την ώρα που η Ουάσιγκτον αγωνιζόταν και αγωνίζεται με τις εσωτερικές αναταραχές.

O κορωνοϊός θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να «σταθεροποιήσει την θέση της στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Κά Ζενγκ, διευθυντής ασιατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, στο Bloomberg. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πιθανό να επικεντρωθούν περισσότερο στην Κίνα λόγω του «δυναμικής της χώρας, η οποία την έχει οδηγήσει στο να είναι η μόνη μεγάλη πηγή ανάπτυξης στον κόσμο μετά τον κορωνοϊό», ο οποίος να θυμίσουμε από την Κίνα ξεκίνησε.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα κατά πάσα πιθανότητα έχει ανακτήσει τον τίτλο του κορυφαίου προορισμού στον κόσμο για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI), καθώς περισσότερα από 129,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εγκατασταθεί στην χώρα μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ροές των FDI υπολογίζονται ότι μειώθηκαν 30-40 τοις εκατό.

«Όχι μόνο η ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και το μοτίβο της ανάπτυξής της σημαίνει πολλά για την παγκόσμια οικονομία. Η Κίνα εξακολουθεί να αγωνίζεται για όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχέση με την κατανάλωση και την ανάπτυξη. Για τον υπόλοιπο κόσμο, η Κίνα θα γίνεται συνεχώς ΚΑΙ καταναλωτής εκτός από τον ρόλο του παραγωγού που έχει εδώ και καιρό αναλάβει», δήλωσε ο Chang Shu, επικεφαλής οικονομολόγος της Ασίας.

Με άλλα λόγια η Κίνα δείχνει να γίνεται η «Νέα Δύση», σε ό,τι αφορά την οικονομία, την παραγωγή και τον καταναλωτισμό. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ, λόγω της παρεμπόδισης της πολιτικής Τραμπ, η οποία αναπτέρωνε την αμερικανική οικονομία, φτωχοποιούνται με την επόμενη κυβέρνηση να δείχνει πως έχει κατά νου να μετατρέψει την χώρα σε κέντρο προώθησης εξοντωτικών πολιτικών, μη βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη. Ως εκ τούτο, όλο και περισσότερες Πολιτείες σκέφτονται την απόσχιση από την κεντρική διαχείριση.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η Δύση υποβαθμίζεται! Πού θα οδηγήσει η όλη κατάσταση;;;

loading...