Οστεοαρθρίτιδα: Συμπτώματα, Ασκήσεις και Θεραπεία!

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όπως όλοι μας, έτσι και εσύ, έχεις αισθανθεί κάποια στιγμή πόνο στις αρθρώσεις και, σίγουρα, έχεις ακούσει τον όρο Οστεοαρθρίτιδα. Η Οστεοαρθρίτιδα δεν είναι μόνο η συχνότερη ρευματική πάθηση, αλλά και μία από τις πιο συχνές παθήσεις του ανθρώπου. Στην πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις στο γενικό πληθυσμό της χώρας μας, που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, βρέθηκε ότι η συνολική συχνότητα της συμπωματικής οστεοαρθρίτιδας, που αφορά τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, αλλά και της σπονδυλικής στήλης, ανέρχεται στο 13,1% των ενηλίκων.
Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η Οστεοαρθρίτιδα είναι μία συχνότατη νόσος των αρθρώσεων, κατά την οποία προσβάλλεται, αρχικά, ο χόνδρος και, στη συνέχεια, τα οστά της άρθρωσης. Ο χόνδρος των αρθρώσεων παρουσιάζει, στα πρώτα στάδια, ρωγμές, στη συνέχεια, σκίζεται και, έπειτα, καταστρέφεται με αποτέλεσμα τα οστά να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να προκαλείται τριβή, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και δυσκολία στην κίνηση.

Οι αρθρώσεις που πιο συχνά προσβάλλει η Οστεοαρθρίτιδα είναι τα γόνατα, τα δάχτυλα των χεριών, τα ισχία και οι ώμοι. Είναι πρωτίστης σημασίας, λοιπόν, να επισκεφτούμε το γιατρό, αμέσως, μόλις έχουμε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, που εμφανίζονται συχνά στην οστεοαρθρίτιδα:
Τα βασικότερα Συμπτώματα!
Πόνος

Συχνά λέμε ότι “πονάει η μέση μου”. Οι άνθρωποι που έχουν οστεοαρθρίτιδα αναφέρουν, τις περισσότερες φορές, πόνο στη μέση, στα γόνατα, στα δάχτυλα των χεριών, στα ισχία ή στον αυχένα.

Σημείωση: Εάν ο πόνος στο γόνατο έχει προκύψει μετά από τραυματισμό μπορεί να μην έχεις οστεαρθρίτιδα αλλά ρήξη χιαστού. Στο άρθρο του xo <<Ρήξη Χιαστού: Ποια τα Συμπτώματα και Ποιο το Κόστος της Εγχείρισης;>>, μπορείς να μάθεις τα πάντα για το συγκεκριμένο τραυματισμό.

Στα πρώτα στάδια, ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να είναι μόνο πόνος ή πόνος με ευαισθησία, η οποία χειροτερεύει όταν κινείσαι. Ειδικά για τα δάχτυλα των χεριών, αυτό περιγράφεται σε κάθε κίνηση που καταβάλλεις παραπάνω προσπάθεια, όπως π.χ. να ανοίξεις ένα βάζο ή να σφίξεις κάτι.
Ευαισθησία

Με τον όρο αυτό περιγράφουμε τη δυσφορία που αισθάνεσαι, όταν πιέζεται η άρθρωση που πάσχει, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από τοπικό πρήξιμο. Την ευαισθησία τη συναντάμε, συνήθως, στα αρχικά ή στα προχωρημένα στάδια της οστεοαρθρίτιδας.
Δυσκαμψία των αρθρώσεων

Με το πρωινό ξύπνημα, η δυσκαμψία των αρθρώσεων είναι συνηθισμένη. Το ίδιο νιώθεις όταν κάθεσαι στο γραφείο σου όλη μέρα. Η δυσκαμψία είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας. Συνήθως, έχεις ένα αίσθημα δυσφορίας και νιώθεις την ανάγκη για ξεκούραση.
Περίεργη αίσθηση στις αρθρώσεις

Ο χόνδρος των αρθρώσεων είναι ένα φυσικό αμορτισέρ, που βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της άρθρωσης, χωρίς να προκαλούνται τριβές. Όταν αρχίζει να σπάει και να κάνει ρωγμές, έρχονται σε επαφή μεταξύ τους τα οστά της άρθρωσης, δημιουργώντας μας έτσι μια περίεργη αίσθηση, όπως τριγμό, πίεση ή διάφορους ήχους, κατά την κίνηση.
Απώλεια ελαστικότητας της άρθρωση

Όταν έχεις Οστεοαρθρίτιδα, παρατηρείς, συχνά, ότι κάποιες αρθρώσεις σου δεν είναι τόσο ελαστικές, όσο ήταν παλαιότερα. Η δυσκαμψία και ο πόνος οδηγούν συνήθως στην απώλεια ελαστικότητας και στη μείωση του εύρους των κινήσεων της άρθρωσης. Όταν λέμε εύρος κίνησης, εννοούμε το βαθμό κίνησης της άρθρωσης κατά τα φυσιολογικά πρότυπα, όπως την πλήρη κάμψη και την έκταση στο γόνατο. Το να χάσουν, βέβαια, οι αρθρώσεις σου την ελαστικότητά τους, δεν είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μία μέρα, αφού πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία.
Ποιες ώρες της ημέρας έχεις συμπτώματα;

Ο πόνος, η ευαισθησία και η δυσκαμψία εμφανίζονται συνήθως σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, κατά τα πρώτα στάδια της Οστεοαρθρίτιδας. Για παράδειγμα, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι το ισχίο σου πονάει μετά από μία άσκηση γυμναστικής ή ότι η μέση σου είναι δυσκίνητη όταν ξυπνάς το πρωί. Επειδή πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο, είναι πιθανό να έχεις τα συμπτώματα και κατά τη φάση της ξεκούρασης, εκτός από τη φάση της δραστηριότητας. Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας επιδεινώνονται προοδευτικά. Αρχίζεις και πονάς, αισθάνεσαι δυσκινησία και επηρεάζονται περισσότερες από μια αρθρώσεις σου, ενώ παρατηρείς πρήξιμο και αισθάνεσαι τριγμό, κατά την κίνηση.

Σημαντικό να θυμάσαι ότι η οστεοαρθρίτιδα δε περιορίζεται σε μια μόνο άρθρωση. Πρωτοεμφανίζεται σε κάποια άρθρωση και, αργότερα, προσβάλλει και άλλες. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μειώνεται η κινητικότητα και να χειροτερεύει η ποιότητα ζωής σου.
Τρόποι αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας

Μαζί με το γιατρό σου, ρευματολόγο ή ορθοπαιδικό, θα δημιουργήσετε ένα πλάνο διαχείρισης της κατάστασης, που θα αφορά στη μείωση του πόνου και στη διατήρηση και βελτίωση της κίνησης, έτσι ώστε να διατηρηθεί η καλή ποιότητα ζωής.

Δυστυχώς δεν υπάρχει αγωγή που να σταματά τον εκφυλισμό του χόνδρου των αρθρώσεων, αλλά υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας των αρθρώσεων.
Φυσικοθεραπεία

Ένας απ’ αυτούς είναι η φυσικοθεραπεία για την αύξηση της ευελιξίας και την ενδυνάμωση των μυών γύρω από τις αρθρώσεις που πάσχουν. Ίσως να σας προταθούν θερμές ή κρύες θεραπείες για την ανακούφιση των πόνων, ενώ , παράλληλα υπάρχουν σκευάσματα, που βοηθούν στην ενίσχυση, προστασία και επιβράδυνση του εκφυλισμού του αρθρικού χόνδρου, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας του αρθρικού χόνδρου, αναστέλλοντας την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.
Υποστηρικτικά μέσα (Συνδετήρες δακτύλων, Επιγονατίδες, Βαδιστές κ.α.)

Επίσης, υποστηρικτικά μέσα, όπως συνδετήρες δακτύλων ή επιγονατίδες είναι σε θέση να μειώσουν την πίεση στις αρθρώσεις και να σας ανακουφίσουν από τους πόνους. Αν το βάδισμα είναι δύσκολο, λόγω οστεοαρθρίτιδας στο ισχίο ή στο γόνατο, τότε μπαστούνι, πατερίτσες ή βαδιστές μπορούν να λειτουργήσουν επιβοηθητικά. Αν έχεις οστεοαρθρίτιδα στην μέση, ίσως, ωφεληθείς, αλλάζοντας στρώμα στο κρεβάτι ή φορώντας κολάρο στον αυχένα.
Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Όταν η οστεοαρθρίτιδα είναι σε έξαρση, πολλοί ασθενείς ανακουφίζονται, κατόπιν σχετικής υπόδειξης από το γιατρό τους, με αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, ενώ βοηθητικά λειτουργούν, επίσης, σπρέι και αλοιφές που εφαρμόζονται απευθείας στο σημείο που πάσχει. Αν ο πόνος επιμένει, τότε ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ενέσεις στεροειδών ή υαλουρονικού οξέος.
Απώλεια βάρους

Αν είσαι υπέρβαρος, ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους ανακούφισης από τους πόνους στα γόνατα ή τα ισχία, είναι να χάσεις βάρος. Ακόμη και μια μικρή απώλεια κιλών, μπορεί να μειώσει τη συμπτωματολογία της οστεοαρθρίτιδας, αφού θα μειώσει την πίεση προς τις αρθρώσεις που σηκώνουν το βάρος του σώματος σου.
Άθληση

Την ίδια στιγμή, δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το περπάτημα ή το ποδήλατο μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα και να αυξήσουν την αντοχή. Επίσης η γυμναστική με ελαφρά βάρη μπορεί να συντελέσει σε ενίσχυση των μυών που είναι πέριξ των αρθρώσεων.
Επέμβαση

Τέλος, αν η οστεοαρθρίτιδα παρεμβαίνει σημαντικά στην καθημερινότητά σου και τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με φυσικοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός θα σας προτείνει την αντικατάσταση άρθρωσης. Η διαδικασία αυτή επιλέγεται για τις σοβαρές περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και αντικαθιστά μια κατεστραμμένη άρθρωση με μόσχευμα και, συνήθως, τέτοιες επεμβάσεις γίνονται στα γόνατα και τα ισχία.

Στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις εξειδικευμένους ρευματολόγους και ορθοπαιδικούς χειρούργους που θα σε υποβάλλουν άμεσα στις απαραίτητες εξετάσεις. Κάνε τη σωστή κίνηση και επικοινώνησε με τον γιατρό ώστε να μην επιβαρύνεις περισσότερο τα συμπτώματά σου.

loading...