Αυτός που ψάχνει την άλλη όψη του νομίσματος είναι ανόητος. Αυτό μας λένε τα ΜΜΕ

Αφορμή για τη συγγραφή του άρθρου στάθηκε μια δήλωση πριν μερικούς μήνες μεγαλοδημοσιογράφου σε καλεσμένο του.

Δεν θέλω να αναφέρω το όνομα γιατί δεν θέλω να λερώνω το όμορφό μου blog με σιχαμερά ονόματα.

«Όλοι αυτοί που διατηρούν επιφυλάξεις για τα εμβόλια είναι ανόητοι».

Α-νόητος είναι αυτός που δεν έχει νόηση, αυτός που δεν σκέφτεται δηλαδή
Ο τηλεθεατής ο οποίος καταπίνει αμάσητη οποιαδήποτε πληροφορία του σερβίρουν τα ΜΜΕ είναι ο νοήμων δηλαδή. Οι υπόλοιποι οι οποίοι ψάχνουν την άλλη όψη του νομίσματος, ερευνούν, συγκρίνουν, σκέφτονται και προβληματίζονται είναι οι ανόητοι. Ο παθητικός δέκτης κάθε πληροφορίας που εκστομίζει μεγαλοδημοσιογράφος, καθηγητής, «ειδικός», επιχειρηματίας, μαϊντανός ή οποιοσδήποτε άλλος είναι ο σώφρον, αυτός που σκέπτεται ορθά. Μα αυτός δεν σκέφτεται καθόλου, αλλιώς δεν θα ήταν παθητικός δέκτης.

Όλα ανάποδα.

Μιλάμε μια καταπληκτική και πανάρχαια γλώσσα στην οποία οι ίδιες οι λέξεις εξηγούν το νόημά τους αλλά δεν λέμε να τις καταλάβουμε. Όλα ανάποδα.

Αυτός ο οποίος ερευνά, ψάχνει, συγκρίνει, αμφισβητεί, διαβάζει και οδηγείται σε συμπεράσματα είναι ο νοήμων. Είναι αυτός που ποτέ δεν θα είναι ανόητος. Είναι ο άνθρωπος που διαθέτει νόηση και τη χρησιμοποιεί.

Γιατί δημοσιεύω την άλλη όψη του νομίσματος στο blog μου.

Καταρχάς διότι δεν είμαι ανόητος. Χρησιμοποιώ κάθε νευρώνα που μου έχει απομείνει. Στη ζωή μου δεν είχα ποτέ «μαξιλάρια». Κάπου να στραφώ αποτελεσματικά όταν είχα πρόβλημα. Το μόνο πράγμα που διέθετα και χρησιμοποιούσα είναι αυτό που έχω ανάμεσα στα αυτιά μου. Τον εγκέφαλό μου.

Όταν ψάχνεις όλες τις εκδοχές οδηγείσαι νομοτελειακά πιο κοντά στην αλήθεια. Στην εποχή μας η αναζήτηση της άλλης όψης του νομίσματος γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Τα πράγματα κάνει πολύ πιο δύσκολα η ασφυκτική λογοκρισία και οι πακτωλοί χρημάτων που εξαγοράζουν συνειδήσεις και καριέρες. Πρέπει να κυκλοφορεί μόνο η μια όψη του νομίσματος, αυτή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λιγοστών ανθρώπων που καθορίζουν τις τύχες του πλανήτη.

Την μια όψη την βλέπετε και τη διαβάζετε όλη μέρα στα ΜΜΕ. Αυτά έχουν χιλιαπλάσιες επισκεψιμότητες από blog σαν το δικό μου. Κάνουν πλύση εγκεφάλου από το πρωί ως το βράδυ χρησιμοποιώντας τηλεοπτικές συχνότητες και ιστοσελίδες. Σχεδόν δεν μπορείς να ξεφύγεις από δαύτους. Είναι παντού και διαθέτουν βουνά από χρήματα για να κάνουν τη δουλειά τους. Τις σελίδες τους επισκέπτονται και κοινοποιούν άρθρα τους εκατομμύρια ανθρώπων. Δεν γίνεται το ίδιο για τις σελίδες που γράφουν μια διαφορετική άποψη.

Είναι και βολικό να μην χρησιμοποιείς τον εγκέφαλό σου. Είναι ξεκούραστο. Δεν χρειάζεται να σκάβεις στην άβυσσο της πληροφορίας για να βρεις μια άλλη θέση. Δεν χρειάζεται να αναθεωρείς, να ξανασκέφτεσαι, να προβληματίζεσαι.

Θα έχετε παρατηρήσει στο blog μου ότι αλλάζω απόψεις. Αυτό στην εποχή μας θεωρείται κακό. Θεωρείται ότι ταλαντεύεσαι. Ότι έχεις κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι όμως έτσι.

Κάποιος ο οποίος ψάχνει και μελετά συνεχώς βρίσκει νέα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά οδηγούν έναν υγιή άνθρωπο να αναθεωρεί. Να αλλάζει θέση. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να είμαστε μια ζωή ΠΑΣΟΚ ή μια ζωή ΝΔ ή μια ζωή Ολυμπιακός ή μια ζωή ΠΑΟΚ. Τίποτε δεν μπορεί να μας οδηγήσει να αλλάξουμε άποψη και θέση.

Οι προγραμματιστές έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ότι η αλλαγή των πληροφοριών που έχουμε στις βάσεις δεδομένων μας οδηγεί τα προγράμματά μας να βγάζουν άλλα αποτελέσματα. Για παράδειγμα αν έχω μια βάση δεδομένων με μαθητές λυκείου και ρωτήσω τη μέση ηλικία αυτή μπορεί να είναι π.χ 16. Αν στη βάση έχω τα μέλη ενός ΚΑΠΗ τότε η μέση ηλικία που θα μου δείξει το πρόγραμμα είναι π.χ 75. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλαξοπίστησε το πρόγραμμα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να το κάνει και ως προγραμματιστές το γνωρίζουμε και το βιώνουμε κάθε μέρα.

Οι άνθρωποι επίσης έχουμε βάση δεδομένων στον εγκέφαλό μας. Όπως ακριβώς και οι υπολογιστές. Καλό είναι η βάση αυτή να έχει δεδομένα από μεγάλη γκάμα πληροφοριών για να μπορεί να εξάγει όσο το δυνατόν καλύτερα συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα αυτά προφανώς θα αλλάζουν όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος και η ποικιλία της πληροφορίας.

Γιατί έχει σημασία αυτό; Μα θέλω να είμαι ανόητος. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τη νόησή μου.

Αν για παράδειγμα παρακολουθείς μόνο τα δελτία ειδήσεων και τίποτε άλλο αυτό που θα πιστέψεις είναι ότι τα εμβόλια είναι απόλυτα ασφαλή και προσφέρουν ανοσία για 1-3 χρόνια. Με χαρά θα στηθείς στην ουρά. Δικαίωμά σου, προφανώς.

Αυτό όμως μπορεί να σε σκοτώσει όπως έχει ήδη γίνει.

Τον εγκέφαλό μας τον έχουμε για να τον χρησιμοποιούμε. Με τη χρήση του επιβιώσαμε 1.000.000 χρόνια στον πλανήτη. Ξαφνικά μια μερίδα πολιτών σταμάτησε να τον χρησιμοποιεί. Οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για την επιβίωση του είδους αν συνεχίσουμε έτσι.

Αγαπητέ μεγαλοδημοσιογράφε. Δεν είμαστε ανόητοι. Ο μόνος ανόητος είσαι εσύ που διαβάζεις στο φακό κείμενα που σου υπαγορεύουν. Δεν χρησιμοποιείς το νου σου για αυτό. Άρα είσαι παντελώς ανόητος.

https://youtu.be/ckVCtaiZlME

Tom Papatolis

tomsnews.io

loading...