Κρίση γιγάντων! «Τρέμουν» οι ΗΠΑ ρήξη με την Ινδία, εξελίξεις με Μόσχα

 Οι Ινδοί κοιτούν το συμφέρον τους…

Η Ινδία προχώρησε τον Οκτώβριο του 2018 στην υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία για την προμήθεια του Α/Α συστήματος S-400 έναντι του ποσού των 5.43 δις δολαρίων με τις παραδόσεις των συστημάτων και του συναφούς εξοπλισμού να ολοκληρώνεται το 2023. Με την προμήθεια αυτή οι Ινδοί θα γίνονταν κάτοχοι όχι μόνο αρκετών συστημάτων του τύπου αλλά μάλλον και όλης της ποικιλίας πυραύλων αφού αναφερόταν ότι οι Ινδοί θα είχαν σχεδόν όλες τις πιθανές εμβέλειες με βάση τα πυρομαχικά.

Πιο αναλυτικά, οι ινδικοί S-400 θα είχαν δυνατότητα βολής στα:

·         120 χλμ. με τους πυραύλους 9Μ96Ε2

·         200 χλμ. με τους πυραύλους 48Ν6Ε2

·         250 χλμ. με τους πυραύλους 48Ν6Ε3

·         380 χλμ. με τους πυραύλους 40Ν6Ε

Κάθε συστοιχία θα είχε αναχορηγία 128 βλημάτων με ένα συνδυασμό από όλες τις παραπάνω κεφαλές με το ραντάρ να μπορεί να δώσει μέγιστη εμβέλεια περίπου 500 χλμ. χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που την περιορίζουν.

Το σύστημα θεωρείται απειλή από τις Η.Π.Α. κατά των στρατιωτικών συμφερόντων τους και όπως είδαμε και με την Τουρκία, οι κυρώσεις της CAATSA είναι προ των θυρών, για όσους παραβιάζουν αυτή την πολιτική. Η κυβέρνηση Τραμπ παρά το γεγονός ότι είχε εκφράσει οξείες αντιρρήσεις για την προμήθεια των S-400 από τους Ινδούς, δεν προχώρησε προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Ινδίας.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν φημολογείται ότι σκοπεύει να τραβήξει το αυτί στην Ινδία σε περίπτωση που η τελευταία προχωρήσει την προμήθεια των συγκεκριμένων συστημάτων παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδρασε πιο ανεκτικά σε αυτό το ζήτημα. Η επιβολή κυρώσεων της CAATSA στην Ινδία αφήνεται να εννοηθεί ότι θα συμβεί με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις από πλευράς Η.Π.Α. προς την Ινδία.

Βέβαια, σε αντίθεση με την Τουρκία και τα παιχνίδια της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο, η Ινδία είναι ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος για να υποχρεωθεί έτσι απλά στο να απορρίψει το πρόγραμμα των S-400 για χάρη των Η.Π.Α. . Οι Η.Π.Α.  όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν μία πολύ καλή σχέση με την Ινδία και συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα ενώ προωθούν και τη δική τους λύση, το μαχητικό F-21 ( παραλλαγή του F-16 της Lockheed Martin για το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών) με αρκετά δις δολάρια στο τραπέζι και συμπαραγωγή απαρτίων για τους Ινδούς εγχώρια, των αεροσκαφών. Ακόμα, πλήθος άλλου στρατιωτικού υλικού με κόστος αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων παρέχεται προς τους Ινδούς, μετά από συμφωνίες, ενώ υπάρχει και αμερικανική μεσολάβηση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Η χώρα των άνω του 1 δις κατοίκων δεν είναι και τόσο εύκολο να αλλάξει την μικτή πολιτική εξοπλισμών της και να χαλάσει τις σχέσεις με τη Ρωσία τόσο δραστικά.

Επίσης, οι Η.Π.Α. είχαν βρει στο πρόσωπο των Ινδών έναν άτυπο σύμμαχο, έναντι της Κίνας, με την οποία η Ινδία βρίσκεται σε αντιπαράθεση, καθώς το Πεκίνο αυξάνει την ισχύ της στον Ειρηνικό χρόνο απειλώντας ευθέως την Αμερικανική πρωτοκαθεδρία στο μεγάλο αυτό Ωκεανό. Μία διασάλευση των διπλωματικών σχέσεων Ουάσιγκτον-Δελχί θα είχε αρκετά δυσμενείς συνέπειες για τις Η.Π.Α. και την πολιτική τους κατά της Κίνας.

Το πιθανότερο είναι ότι οι Ινδοί δεν θα υποχωρήσουν ως προς τους S-400  τους οποίους χρειάζονται ( εδώ δεν υποχώρησε η Τουρκία ) καθώς δεν γίνεται η κυβέρνησή της να αυτοτραυματιστεί τόσο άσχημα στο εσωτερικό της, προκαλώντας δυσαρέσκεια στον πληθυσμό και αίσθημα χώρας δεύτερου επιπέδου.

loading...