Δήλωση-σοκ από το Πεντάγωνο: «Φοβόμαστε πραξικόπημα του στρατού εναντίον του Τ.Μπάιντεν στην ορκωμοσία»

 Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως φοβάται ενδεχόμενο πραξικόπημα από μερίδα του αμερικανικού στρατού εναντίον του Τζο Μπάιντεν και γι’ αυτό το FBI ελέγχει τους στρατιώτες που φτάνουν στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία. Αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν πως η επιστολή του Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ προς τα στρατεύματα «να τηρήσουν το σύνταγμα» μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους δεν αναγνωρίζει τον Μπάιντεν ως νόμιμο πρόεδρο λόγω της νοθείας των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι ανησυχούν για μια επίθεση από μέλη του στρατού που εμπλέκονται στην ασφάλεια της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ωθώντας το FBI να ελέγξει όλα τα 25.000 στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς που έρχονται στην Ουάσιγκτον για την εκδήλωση.

Υπογραμμίζουν τους φόβους ότι ορισμένοι από τους ίδιους ανθρώπους που έχουν ανατεθεί να προστατεύσουν την πόλη τις επόμενες μέρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον εισερχόμενο πρόεδρο και άλλους VIP που παρευρίσκονται.

Ο γραμματέας του στρατού Ράιαν Μακάρθι δήλωσε στο Associated Press την Κυριακή ότι αξιωματούχοι έχουν επίγνωση της πιθανής απειλής και προειδοποίησε τους διοικητές να προσέχουν τυχόν προβλήματα εντός των τάξεων τους καθώς πλησιάζει η ορκωμοσία. 

«Συνεχίζουμε συνεχώς τη διαδικασία και παίρνουμε τη δεύτερη, τρίτη ματιά σε κάθε ένα από τα άτομα που έχουν ανατεθεί σε αυτήν την επιχείρηση», δήλωσε ο McCarthy σε συνέντευξή του. Είπε ότι τα μέλη της Φρουράς εκπαιδεύονται επίσης σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού πιθανών εσωτερικών απειλών.

Περίπου 25.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς εισέρχονται στην Ουάσιγκτον από όλη τη χώρα – τουλάχιστον δυόμισι φορές ο αριθμός των προηγούμενων ορκωμοσιών. Και ενώ ο στρατός ελέγχει τακτικά τα μέλη της υπηρεσίας για εξτρεμιστικές συνδέσεις, ο έλεγχος του FBI είναι επιπλέον κάθε προηγούμενης παρακολούθησης.

Πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διαδικασία ξεκίνησε καθώς τα πρώτα στρατεύματα της Φρουράς άρχισαν να αναπτύσσονται στο D.C. πριν από μια εβδομάδα. Και είπαν ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη. Αρκετοί αξιωματούχοι συζήτησαν τον στρατιωτικό σχεδιασμό υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ανωνυμίας τους.

«Το ερώτημα είναι, είναι όλα αυτά; Υπάρχου κι άλλα; ” είπε ο Μακάρθι. «Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και πρέπει να βάλουμε όλους τους μηχανισμούς για να ελέγξουμε διεξοδικά αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες που θα υποστήριζαν τέτοιες επιχειρήσεις».

Σε μια κατάσταση σαν αυτή, ο έλεγχος του FBI θα περιλάμβανε τα ονόματα των ανθρώπων μέσω βάσεων δεδομένων και λιστών παρακολούθησης που διατηρεί για να δει εάν υπάρχει κάτι ανησυχητικό. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συμμετοχή σε προηγούμενες έρευνες ή ανησυχίες σχετικά με την τρομοκρατία, δήλωσε ο David Gomez, πρώην επόπτης εθνικής ασφάλειας του FBI στο Σιάτλ.

Σύμφωνα με τον Μακάρθι , μέλη του στρατού συμμετείχαν στην άλωση του Καπιτώλιου. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί μόνο μερικά ενεργά μέλη ή μέλη της Εθνικής Φρουράς σε σχέση με την άλωση του Καπιτωλίου, η οποία άφησε πέντε άτομα νεκρά. Οι νεκροί περιλάμβαναν μία άοπλη γυναίκα που πυροβολήθηκε από Αφροαμερικανό αστυνομικό καθώς ανέβηκε από ένα παράθυρο σε μια πόρτα κοντά στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο στρατηγός Daniel R. Hokanson, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Φρουράς, συναντήθηκε με τα στρατεύματα της Φρουράς καθώς έφταναν στην Ουάσιγκτον και καθώς συγκεντρώνονταν στο κέντρο της πόλης. Είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν καλές διαδικασίες για τον εντοπισμό πιθανών απειλών.

«Αν υπάρχει ένδειξη ότι κάποιος στρατιώτης ή αερομεταφορέας μας εκφράζει πράγματα που είναι εξτρεμιστικές απόψεις, είτε παραδίδεται στην επιβολή του νόμου είτε αντιμετωπίζεται αμέσως από την αλυσίδα διοίκησης», είπε.

loading...