Η ανθελληνική κυβέρνηση οχι μονο δεν πήρε πίσω κανέναν από τους θησαυρούς που έχασε, αλλα σκέφτεται να “δανείσει” και άλλους

 Η απαράμιλλη ομορφιά του Διονύσου του Παρθενώνα σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. 

Ο Διόνυσος του ανατολικού αετώματος του Παρθενώνα είναι ίσως το γλυπτό με τα περισσότερα αντίγραφα: Ένα στον σταθμό του μετρό “Ακρόπολη”, ένα πάνω στον Παρθενώνα και ένα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το πρωτότυπο φυσικά δεν βρίσκεται εδώ αλλά στο Βρετανικό Μουσείο και σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο είναι περιουσία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανήκει σε έναν ναό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και αποκτήθηκε νόμιμα. Περίπου 200 χρόνια πέρασαν από τις “διάσημες” λεηλασίες των θησαυρών της Ελλάδας και μέχρι σήμερα δεν έχει επιστρέψει σχεδόν τίποτα. Το χειρότερο που με πληγώνει είναι ότι βλέπεις κόσμο που λέει “κλέφτες Βρετανοί-Γάλλοι-Γερμανοί γυρίστε τα αρχαία μας πίσω” αλλά όταν τον ρωτάς τι ακριβώς πήρε ο Έλγιν σου απαντά “αγάλματα, μάρμαρα”. Ναι, αλλά τι “αγάλματα, μάρμαρα”;. Δεν πήρε αγάλματα ο Έλγιν, πήρε τα αγάλματα των αγαλμάτων, πήρε ό,τι καλύτερο είχε η Ελλάδα και οφείλεις να ξέρεις καθετί που πήρε, για να έχει νόημα να παλεύεις! Πήρε τον Διόνυσο του τάδε αετώματος, πήρε αυτήν την εκπληκτική πλάκα της ζωφόρου, πήρε κάτι που έχει όνομα και αξία που δεν μπορείς καν να διανοηθείς. Δεν πήρε ούτε Ελγίνεια, ούτε μαρμαρα. Πήρε τα τελειότερα γλυπτά, του τελειότερου ναού που φτιάχτηκε ποτέ.

  Ο Διόνυσος δεν είναι  ένα “μάρμαρο” ούτε ένα “ελγίνειο”. Είναι ένα από τα τελειότερα ίσως γλυπτά που φτιάχτηκαν από ανθρώπινο χέρι, είναι το γλυπτό που ενσωματώνει όλη την ομορφιά, την επιδεξιότητα την θεία σμίλη της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Όταν το βλέπεις στο Βρετανικό Μουσείο νοιώθεις ότι απλά είναι ζωντανό, δεν υπάρχει ούτε ένα τεταρτημόριο του που να μην είναι ωμή, καθαρή και θεόπνευστη αλήθεια. Ο Διόνυσος αν είχε παραμείνει στην Ελλάδα θα ήταν σε όλα τα χαρτονόμισματα, θα ήταν ένα σύμβολο της Ελλάδας. Τώρα είναι ένα κλεμμένο ακόμα έργο τέχνης που δεν μπορέσαμε να κάνουμε κομμάτι της καθημερινότητας μας, δώρο και αγαθό για κάθε γενιά Ελλήνων. Απλά έγινε ένα “μάρμαρο” ένα “ελγίνειο”. 

  Τόσα χρόνια μετά και αντί να δυναμώνει ο δίκαιος αγώνας να επαναπατριστούν οι αρχαιότητες μας που κατέληξαν στα παζάρια των αρχαιοκάπηλων και βανδάλων και ενώ ο Παρθενώνας παραμένει οικτρά βανδαλισμένος από τον “σωτήρα” Ελγίνο, ο αγώνας αυτός φθίνει, σαν να ξεχάστηκε. Οι Αιγινήτες δεν θα δικαιωθούν ποτέ, τα γλυπτά της Φιγαλείας δεν θα δικαιωθούν ποτέ, ο θησαυρός της Αίγινας δεν θα δικαιωθεί ποτέ, Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα δικαιωθούν ποτέ. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα πίσω  από αυτά που τις στέρησαν ωστόσο στο όνομα της εξωστρέφειας σκέφθηκε να δανείσει μερικά ακόμα.

*Μία κοινοποίηση είναι πάντα σημαντική για ένα τέτοιο θέμα.. Έτσι για μην ξεχνάμε 

loading...