Πρέσβης ε.τ. Χρυσανθόπουλος: ”Οι Τούρκοι μας φοβούνται

 Σε μια «επιθετική εξωτερική πολιτική ως τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας» αναφέρθηκε ο πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, ο οποίος γνωρίζει καλά την Τουρκία

Σε μια «επιθετική εξωτερική πολιτική ως τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας» αναφέρθηκε ο πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Θανάση Χούπη. Ο κ. Χρυσανθόπουλος γνωρίζει καλά την Τουρκία. Υπηρέτησε επί μία τριετία ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ως Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας Συνεργασίας, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, επί εξαετία και ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρέσβης στην Αρμενία.

«Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης Κορυφής ως προς την ανατολική Μεσόγειο είναι μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ελλάδος», είπε. Διότι, εάν η ΕΕ, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, κόπτεται πάρα πολύ για να ενδυναμωθεί, να προωθήσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θυσιάσει τα διμερή της συμφέροντα και ποιο συγκεκριμένα η Γερμανία τους εξοπλισμούς που δίνει στην Τουρκία, η Ισπανία το ίδιο, να θυσιάσουν αυτά για να δείξουνε πως αλληλοϋποστηρίζονται τα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν το κάνανε αυτό. Και δεν το κάνανε αυτό στα πλαίσια κι άλλων αποτυχιών που έχει δείξει τώρα τελευταία η ΕΕ.

 

Οι Τούρκοι μας φοβούνται

«Να σας πω κάτι που έμαθα από τους Τούρκους, έμεινα στην Τουρκία Γενικός Πρόξενος τρία χρόνια, γενικός γραμματέας του ΟΣΕΠ άλλα έξι χρόνια, αυτό που έμαθα από τους Τούρκους, μου το εκμυστηρεύτηκαν, είναι ότι μας φοβούνται. Και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί μας φοβούνται. Μου το εξήγησαν σιγά σιγά, μας φοβούνται επειδή είμαστε απρόβλεπτοι ως χαρακτήρες…».

Να αρχίσουμε να διεκδικούμε

«Για την Τουρκία, τι κάνουμε εδώ με τους Τούρκους. Πρώτα από όλα θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική του δεν διεκδικούμε τίποτα. Και να αρχίσουμε και εμείς να διεκδικούμε κάτι».

Οι μουφτήδες

«Ξέρετε την ιστορία με τους μουφτήδες της Θράκης, που οι Τούρκοι μας λένε συνέχεια ότι πρέπει να εκλέγονται. Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να εκλέγονται οι μουφτήδες στην Τουρκία αντί να διορίζονται. Εάν η Τουρκία πάρει την απόφαση να εκλέγονται οι μουφτήδες στην Τουρκία, τότε μόνο θα μπορέσει η Ελλάδα να εξετάσει το αίτημά τους να εκλέγονται οι μουφτήδες στην Ελλάδα. Τι πιο απλό;».

loading...