Μετά την ΕΣΣΔ, καταρρέουν οι ΗΠΑ

του Τιερί Μεϊσάν
.
Όλα έχουν τέλος, οι αυτοκρατορίες επίσης, σαν αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ουάσιγκτον ευνόησε εξωφρενικά μια μικρή καμαρίλα από υπερ-δισεκατομμυριούχους. Πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τους παλιούς δαίμονες της, να προετοιμαστεί για αποσχίσεις και εμφύλιο πόλεμο.
.

Η μικρή καμαρίλα που εκμεταλλεύτηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες λογόκρινε τον κατεστημένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Εδώ ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης των Amazon, Blue Origin και της «Washington Post».

Το καθένα από τα δύο στρατόπεδα που συγκρούονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Τζακσονιανοί και οι Νεοπουριτάνοι, επιθυμεί να τελειώνει με το άλλο. Οι πρώτοι μιλούν για εξέγερση, ενώ οι δεύτεροι επιθυμούν την καταστολή, αλλά όλοι προετοιμάζονται για την σύγκρουση. Στο σημείο που τα δύο τρίτα των πολιτών ετοιμάζονται για εμφύλιο πόλεμο..
Η άποψη των Τζακσονιανών

Οι Τζακσονιανοί (Jacksonians) πήραν το όνομά τους από τον πρόεδρο Andrew Jackson, ο οποίος, πριν από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, αντιτάχθηκε στη δημιουργία της Federal Reserve (ανεξάρτητης ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας). Εξαφανίστηκαν από την πολιτική ζωή για έναν αιώνα έως ότου ένας από εκείνους, ο Ντόναλντ Τραμπ, εξελέγη στο Λευκό Οίκο. Καταρχάς, αντιτίθενται στις αιμομιξίες των ιδιωτικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, εκδότη του δολαρίου.
.
Σε πολλές ομοσπονδιακές πολιτείες, οι αξιωματούχοι που ήταν υπεύθυνοι για τη μέτρηση της προεδρικής ψηφοφορίας της 3ης Νοεμβρίου 2020 είχαν λάβει εντολή να εκδιώξουν τους παρατηρητές και να στραγγίσουν τα παράθυρα των γραφείων τους. Με αυτόν τον τρόπο, στερούσαν το αποτέλεσμα – όποιο κι αν ήταν – οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμότητας.
.
Το πρόβλημα δεν είναι ποιος εκλέχθηκε, αλλά τι πρέπει να γίνει αφού παραβιάστηκε το εθνικό σύμφωνο.
.
Σύμφωνα με τη Δεύτερη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, οι πολίτες έχουν καθήκον να οπλιστούν και να οργανωθούν σε πολιτοφυλακές για να υπερασπιστούν την ελευθερία του Κράτους τους όταν απειλείται.
.
Η τροποποίηση αυτή αποτελεί μέρος της «Χάρτας των Δικαιωμάτων» ( Bill of Rights ) της οποίας η υιοθέτηση ήταν μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση για τους πολίτες που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία να αποδεχθούν το Σύνταγμα που συντάχθηκε από τη Συνέλευση της Φιλαδέλφειας. Αυτό συνεπάγεται ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να κατέχει πολεμικά όπλα, όποια κι αν είναι, και έχει καταστήσει δυνατή τις επαναλαμβανόμενες σφαγές που μαστίζουν την αμερικανική κοινωνία. Ωστόσο, παρά την ανθρώπινη τιμή αυτών των εγκλημάτων, διατηρήθηκε πάντα διότι είναι βασικός θεσμός για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ.
.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το 39% των πολιτών των ΗΠΑ, η προσφυγή σε όπλα εναντίον διεφθαρμένων αρχών δεν είναι επιλογή, είναι καθήκον. Σύμφωνα με το 17% των πολιτών, ήρθε η ώρα να δράξουν [1].
.
Ένοπλες ομάδες ετοιμάζονται να διαδηλώσουν σε κάθε ομοσπονδιακή πολιτεία με την ευκαιρία της ενθρόνισης του Τζο Μπάϊντεν στην Ουάσινγκτον, στις 20 Ιανουαρίου 2021. Το FBI φοβάται για σοβαρές ταραχές σε 17 πολιτείες.
.
Μπορούμε να πάρουμε αυτά τα γεγονότα προς όλες τις κατευθύνσεις και να κατηγορήσουμε τους αντάρτες – εξαιρετικά διαφορετικούς – ότι είναι «συνωμοσιολόγοι» ή «νεοναζί» ή και τα δύο μαζί. Γεγονός παραμένει ότι η εξέγερσή τους είναι η μόνη νόμιμη στάση σύμφωνα με την ιστορία και το δίκαιο των ΗΠΑ.
.
Μπορούμε να συνδέσουμε αυτήν την εξέγερση με την παράξενη και εφήμερη κατάληψη του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου. Γεγονός παραμένει ότι τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται. Δεν πρόκειται καθόλου για ανατροπή της νομοθετικής εξουσίας, αλλά για εξουδετέρωση ολόκληρης της πολιτικής τάξης και για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, διαφανών αυτή τη φορά.
.
Οι πολίτες που διαμαρτύρονται για την «κλοπή του εκλογικού συστήματος» είναι κυρίως ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όχι μόνο. Δεν πρόκειται για παράπονα από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ επειδή κηρύχθηκε νικημένος, αλλά για ένα θεμελιώδες πρόβλημα για την απαραίτητη διαφάνεια σε μια δημοκρατία.
.
Η αδιαφάνεια της καταμέτρησης της προεδρικής ψηφοφορίας προκάλεσε τα πάθη, ήδη βασανισμένα από την οικονομική κρίση του 2007-10. Η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν αποδέχθηκε το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (επιπλέον των 422 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επαναγορές τοξικών δανείων που πρότεινε ο Τζορτζ W. Μπους). Εκείνη την εποχή, εκατομμύρια πολίτες που ισχυρίζονταν ότι «φορολογούνταν ήδη αρκετά» (Taxed Enough Already) είχαν ιδρύσει τους TEA Party, σε αναφορά στο Boston Tea Party που άνοιξε τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Αυτό το κίνημα ενάντια στους βαριούς φόρους που αποσκοπούσε αποκλειστικά στη διάσωση των υπερ-δισεκατομμυριούχων, αναπτύχθηκε τόσο προς τα δεξιά όσο και στη συνέχεια προς τα αριστερά, όπως αποδεικνύεται από τις εκστρατείες της κυβερνήτη Σάρα Παλίν (Ρεπουμπλικανής) και του γερουσιαστή Bernie Sanders (Δημοκρατικού).
.
Η μαζική υποβάθμιση της μικροαστικής τάξης, που οφείλεται στις συνέπειες της μετεγκατάστασης βιομηχανιών, οδηγεί τώρα το 79% των πολιτών των ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι «η Αμερική καταρρέει», ένα ποσοστό απογοητευμένων απαράμιλλων στην Ευρώπη, εκτός από τους Γάλλους «κίτρινα Γιλέκα».
.
Είναι προφανώς πολύ απίθανο ότι, αν ξεσπάσουν ταραχές στις 20 Ιανουαρίου, θα μετατραπούν σε επανάσταση. Αλλά αυτό το κίνημα έχει χαράξει μια θέση μεταξύ του πληθυσμού εδώ και δέκα χρόνια. Διαθέτει αρκετούς υποστηρικτές, σε όλο το πολιτικό φάσμα, για να ξεκινήσει τη μάχη και να διαρκέσει.
Η νεοπουριτανική άποψη

Σε αντίθεση με τους Τζακσονιανούς, οι ομάδες που μαίνονται ενάντια στον ακόμη υφιστάμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι εξίσου σίγουρες για τα δικαιώματά τους. Όπως ο προστάτης Λόρδος Όλιβερ Κρόμγουελ, ισχυρίζονται ότι διαθέτουν μια ηθική ανώτερη του Νόμου, αλλά σε αντίθεση με τους Άγγλους Ρεπουμπλικάνους, δεν χρησιμοποιούν θρησκευτικές αναφορές. Είναι Καλβινιστές χωρίς Θεό.
.
Σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα Έθνος για όλους, όχι με τους αντιπάλους τους, αλλά αποκλείοντας όλους εκείνους που δεν σκέφτονται σαν αυτούς. Για αυτό το λόγο χαιρετίζουν τις αποφάσεις των Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat και Twitch να λογοκρίνουν όσους αμφισβητούν την κανονικότητα των εκλογών. Δεν έχει σημασία για εκείνους ότι αυτές οι πολυεθνικές σφετερίζονται μια πολιτική εξουσία παραβιάζοντας το πνεύμα της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος, καθώς μοιράζονται την ίδια αντίληψη για την Καθαρότητα με εκείνους: η ελευθερία της έκφρασης δεν ισχύει ούτε για τους αιρετικούς ούτε στους Τραμπιστές.
.
Παρασυρόμενοι από τον ζήλο τους, ξαναγράφουν την ιστορία αυτού του Έθνους, «φως στο λόφο», που ήρθε να φωτίσει τον κόσμο. Εξαλείφουν κάθε ταξική συνείδηση και μεγεθύνουν όλες τις μειονότητες, όχι για αυτό που κάνουν, αλλά επειδή είναι μειοψηφικές. Εκκαθαρίζουν τα πανεπιστήμια, εφαρμόζουν την ουδέτερη γραφή ως προς το φύλο, αγιάζουν την άγρια φύση, διακρίνουν τα fakenews, ανατρέπουν αγάλματα μεγάλων ανδρών. Σήμερα προσπαθούν να καθαιρέσουν τον πρόεδρο Τραμπ, όχι επειδή φέρεται να οργάνωσε τη κατάληψη του Καπιτωλίου, αλλά επειδή είναι ο πρωταθλητής εκείνων που το πήραν. Κανένας από αυτούς τους αιρετικούς δεν μπορεί να έχει θέση στον ήλιο.
.
Τον 17ο αιώνα, οι Πουριτάνοι ασκούσαν δημόσιες ομολογίες έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αιώνια ζωή. Τον 21ο αιώνα, οι διάδοχοί τους, οι Νεο-Πουριτάνοι, δεν σταματούν ούτε στιγμή να φωνάζουν το mea culpa τους για το «λευκό προνόμιο» που πιστεύουν ότι έχουν απολαύσει για να κερδίσουν την αθανασία. Υπερ-δισεκατομμυριούχοι όπως ο Jeff Bezos, ο Bill Gates, ο Arthur Levinson, ο Sundar Pichai, ο Sheryl Sandberg, ο Eric Schmidt, ο John W. Thompson ή ακόμη και ο Mark Zuckerberg προωθούν μια νέα ιδεολογία που θέτει την ανωτερότητα του ψηφιακού ανθρώπου έναντι της υπόλοιπης ανθρωπότητας . Ελπίζουν να νικούν τις ασθένειες και το θάνατο.
.
Εδώ και πολύ καιρό, αυτοί οι πολύ λογικοί και έξυπνοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το λόγο σε σημείο που είναι πλέον αδύνατο, σύμφωνα με τα δύο τρίτα των Αμερικανών, να συνεννοηθεί κανείς μαζί τους για βασικά γεγονότα. Γράφω εδώ για τους Νεοπουριτανούς, όχι για τους Τραμπιστές.
.
Ο φανατισμός τους έχει ήδη προκαλέσει τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο, και μετά τον αμερικανικό πόλεμο της ανεξαρτησίας και τον εμφύλιο πόλεμο. Ο πρώτος φόβος του προέδρου Richard Nixon ήταν ότι θα ανοίξει έναν τέταρτο πόλεμο που θα διαλύσει τις ΗΠΑ. Εκεί βρισκόμαστε σήμερα.
.
Μέρος της Εξουσίας έχει ήδη μεταδώσει δημοκρατικούς θεσμούς στα χέρια μερικών υπερ-δισεκατομμυριούχων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως τις γνωρίζαμε δεν υπάρχουν πλέον. Η αγωνία τους έχει ξεκινήσει..
Τιερί Μεϊσάν
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή Ινφογνώμων

loading...