Πατέρας της «Γαλάζιας Πατρίδας»: «Παράλογο κράτος η Ελλάδα»

 Να χρησιμοποιήσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα «για να κερδίσει χρόνο» ζητάει από την τουρκική κυβέρνηση ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ,

υποστηρίζοντας πως η χώρα μας συνεχίζει τις προκλήσεις.

Ο Γκιουρντενίζ ήταν αυτός που πρώτος το 2006 μίλησε για τη «Γαλάζια Πατρίδα», παρουσιάζοντας και αναλύοντας στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, αφού επανέλαβε όλους τους γνωστούς προκλητικούς ισχυρισμούς για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο απόστρατος ναύαρχος -που τις προηγούμενες μέρες τάχθηκε δημόσια κατά των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα- δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δηλαδή σκεφτείτε, την μέρα που εσείς αρχίζετε τις διερευνητικές συνομιλίες, μόλις σήμερα υπογράφεται η συμφωνία για τα Ραφάλ» υποστήριξε ο Γκιουρντενίζ, φανερά ενοχλημένος για τους εξοπλισμούς στους οποίους προχωράει η Ελλάδα και κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στις πρόσφατες ασκήσεις ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στην Κρήτη, έως το casus belli που ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκη κατά της Τουρκίας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με τους Αμερικανούς, στα δυτικά της Κρήτης κάνουν μια άσκηση σε αμφισβητούμενης κυριαρχίας περιοχή, ενώ ο πρώην υπουργός ο λεγόμενος Βαρουφάκης, σηκώνεται και λέει πως “Και η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει το δικό της κάζους μπέλι κατά της Τουρκίας» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «παράλογο κράτος», σύμφωνα με τη δική του λογική.

«Απέναντι μας έχουμε ένα παράλογο κράτος που ζει στον κόσμο των ονείρων και της φαντασίας. Και το κράτος αυτό την δύναμη του δεν την παίρνει από τον εαυτό του. Όντας κακομαθημένο την παίρνει από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αυτά τα ξέρουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκιουρτενίζ.

loading...