«Είναι ψεύτες: Θα χάσουμε για πάντα τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο»

Κατά τη δική μας άποψη, η επέκταση των χωρικών υδάτων δεν είναι δικαίωμα αλλά άσκηση εθνικής κυριαρχίας, αφού σε αντίθεση με την ΑΟΖ και με την υφαλοκρηπίδα που αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα, τα χωρικά ύδατα συνιστούν εθνική κυριαρχία, μια πλήρη κυριαρχία στην επιφάνεια της θάλασσας, στα ύδατα, στον βυθό και στο υπέδαφος.
Η μερική επέκταση προφανώς δημιουργεί τεκμήριο αποδοχής του σημερινού καθεστώτος στο Αιγαίο, ενώ ακόμη και αν δεχθούμε τον φόβο της Κυβέρνησης λόγω του γνωστού casus belli της Τουρκίας, γιατί αλήθεια δεν έγινε μια επέκταση νοτίως της Κρήτης;
Μετά την παραχώρηση αλιευτικών μας δικαιωμάτων στην Ιταλία, διαπιστώνεται κάτι ακόμη χειρότερο: Η παραχώρηση αντίστοιχων δικαιωμάτων συνολικά σε όλα τα αλιευτικά σκάφη που φέρουν τη σημαία κράτους Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι νηολογημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στην Ιταλία. Δηλαδή, παραχωρούμε εθνικό πλούτο και μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, ενώ παράλληλα ζημιώνουμε σε μεγάλο βαθμό τους Έλληνες αλιείς αφού δεν θα έχουν αποκλειστικά δικαιώματα στην περιοχή των έξι έως δώδεκα ναυτικών μιλίων.
Όσον αφορά πάντως ειδικά τις αλιευτικές ζώνες, θα πρέπει να δούμε τη διαμάχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία σε σχέση με το «Brexit» όσον αφορά την αλιεία, η οποία τελικά κατέληξε σε συμβιβασμό, τεκμηριώνοντας όμως πως οι αλιευτικές ζώνες που δεν έχουμε καθορίσει έχουν αξία, μεγάλη, σημαντική αξία.
Εάν θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα με την Τουρκία, θα πρέπει να ασκήσουμε όλα μας τα κυριαρχικά δικαιώματα. Στην αντίθετη περίπτωση δεν αποδεχόμαστε de facto το «γκριζάρισμα» και την ουδετεροποίηση του Αιγαίου; Δεν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού να ερμηνεύει κάνεις διαφορετικά τα θέματα προεκλογικά και μετεκλογικά, όπως και στην περίπτωση των Σκοπίων; 

Βασίλης Βιλιάρδος
Περισσότερα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NCHsvuQXfw4
loading...