Πάπας: Οι Χριστιανοί άλλων ομολογιών είναι δώρα από τον Θεό-Να προσευχόμαστε μαζί τους

 Για τον ποντίφικα “η χριστιανική ενότητα επιτυγχάνεται μόνο μέσω της χάρης του Θεού”

Καθώς οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την Εβδομάδα Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα, ο Πάπας Φραγκίσκος σκέφτεται την πρόσκληση του Ιησού να ξεπεράσουμε την κάθε διαφωνία και να σπείρει τη συμφιλίωση.

Μιλώντας στο τμήμα κατήχησης του εβδομαδιαίου Γενικού Ακροατηρίου του, ο Πάπας υπενθύμισε σε όλους ότι ο Ιησούς δεν διέταξε τους μαθητές Του να είναι ενωμένοι, αλλά μάλλον προσευχήθηκε για να είναι.

Αυτό, είπε ο Πάπας, “σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε ενότητα με τη δική μας δύναμη. Η ενότητα είναι πάνω απ ‘όλα ένα δώρο, μια χάρη που πρέπει να ζητηθεί μέσω της προσευχής. “

Όπως παρατήρησε ο Απόστολος Παύλος, ο καθένας από εμάς βιώνει μια οδυνηρή σύγκρουση μέσα του. Η εσωτερική μας σύγκρουση, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, υπενθυμίζει ότι η πραγματική λύση έρχεται «ζητώντας από τον Θεό την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την ενότητα».

Είπε ακόμη ότι ο Ιησούς προσευχήθηκε «για να είναι όλοι ένα» (Ιωάν. 17:21). «Η προσευχή μας για ενότητα», πρόσθεσε, «είναι συνεπώς μια ταπεινή αλλά εμπιστευτική συμμετοχή στην προσευχή του Κυρίου».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από όλους “να σκεφτούμε πόσο συχνά προσευχόμαστε για τη χριστιανική ενότητα”. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σοβαρής δυσκολίας, αυτή η προσευχή είναι ακόμη πιο απαραίτητη, ώστε η ενότητα να μπορεί να επικρατήσει έναντι των συγκρούσεων» πρόσθεσε. Οι Χριστιανοί, είπε, πρέπει να ακολουθήσουν το μονοπάτι της ορατής ενότητας, γιατί ο κόσμος θα πιστέψει στον Χριστό μόνο αν μαρτυρούμε «την αγάπη που μας ενώνει».

 

Αγωνιζόμαστε για ενότητα

 

«Το να προσεύχεσαι σημαίνει να παλεύεις για ενότητα», είπε ο Πάπας. Αυτό σημαίνει την καταπολέμηση της διαφωνίας και της διαίρεσης που ο διάβολος επιδιώκει να σπείρει μεγεθύνοντας τα ελαττώματα και τα λάθη των άλλων στα μάτια μας.

Ο Θεός, ωστόσο, προσφέρει έναν άλλο δρόμο. «Μας δέχεται όπως είμαστε, διαφορετικοί, αμαρτωλοί και μας ωθεί προς την ενότητα».

Έτσι, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλους να σπείρουν την ενότητα στα σπίτια και τους χώρους εργασίας μας με τα εργαλεία που μας έδωσε ο Θεός: «προσευχή και αγάπη».

«Η ρίζα της κοινωνίας και της αγάπης είναι ο Χριστός που μας κάνει να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας για να βλέπουμε σε άλλους έναν αδελφό ή αδελφή που θα αγαπάμε πάντα», είπε. Αναζητώντας ενότητα, βρίσκουμε ότι οι Χριστιανοί άλλων ομολογιών είναι δώρα από τον Θεό.

«Ας αρχίσουμε να προσευχόμαστε γι ‘αυτούς και, όταν είναι δυνατόν, μαζί με αυτους», κατέληξε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Θα μάθουμε έτσι να τους αγαπάμε και να τους εκτιμούμε».

loading...