Περί του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια.

1. Για την χωροφυλακή ΑΕΙ (ο όρος δεν είναι σκωπτικός μιας και δεν πρόκειται για αστυνομικούς αλλά για ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι αποτελούν την επανίδρυση της χωροφυλακής με μετανεωτερικούς όρους). Τα Πανεπιστήμια ιδρύθηκαν σε όλο τον κόσμο ως χώροι ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ διακίνησης ιδεών. Δίνω 2 παραδείγματα για τον ρόλο της χωροφυλακής των ΑΕΙ.

Παραδειγμα Α. Οργανώνεται εκδήλωση από μέλος ΔΕΠ για την σχέση βίας και πολιτικής ή/και την κρατική καταστολή όπου συμμετέχουν και ομιλητές/ής που δεν έχουν τις ίδιες απόψεις για την πολιτική βία με αυτές του κ. Χρυσοχοϊδη και του χώρου που εκφράζει. Χωροφύλακας ΑΕΙ κάθεται δίπλα στην πόρτα της αίθουσας και παρατηρεί ποιός εισέρχεται. Προφανώς αποτελεί σκαστή αποθάρρυνση (το λέω κομψά) φοιτητών και φοιτητριών να προσέλθουν και καταφανή παρεμπόδιση της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ διακίνησης ιδεών.

Παράδειγμα Β. Οργανώνεται εκδήλωση από φοιτητική ομάδα για θέματα πολιτισμού και καλούν μια προσωπικότητα όπως ο μακαρίτης ο Λεωνίδας Χρηστάκης (εδώ βέβαια το δυσκολότερο θα ήταν να πεισθεί να έρθει ο Χρηστάκης).  Χωροφύλακας ΑΕΙ κάθεται δίπλα στην πόρτα της αίθουσας και παρατηρεί ποιός εισέρχεται. Προφανώς αποτελεί κι εδώ καταφανή παρεμπόδιση της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ διακίνησης ιδεών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας και ειδικών φρουρών προς χώρους νεολαίας χαρακτηρίζεται από συχνά περιστατικά υπερβολικής (πάλι κομψό) σωματικής βίας, απροκάλυπτου σεξισμού, ομοφοβίας και ρατσισμού. Επίσης δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δυνατότητα ελέγχου της συμπεριφοράς τους μιας και δεν υπάγονται στις πρυτανικές αρχές.

2. Για την εισαγωγή των φοιτητών στα ΑΕΙ. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το αν ένας μαθητής λάβει 8 ή 11 έχει να κάνει κυρίως με την ευκολία/δυσκολία των θεμάτων των Πανελλαδικών. Δηλαδή η βάση του 8,5 δεν έχει σημασία. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό και αποτελεί βασικό πρόβλημα των Παν/μίων είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης η οποία στέλνει στα ΑΕΙ φοιτητές χωρίς κριτική ικανότητα, χωρίς εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, χωρίς δημιουργική σκέψη. Κι αυτό δεν οφείλεται στους εκπαιδευτικούς αλλά στην δομή και τα μέσα της 2βάθμιας εκπαίδευσης. 

Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν μια στρατηγική που θεωρεί τα Παν/μια φορείς μιας καλής υπερεξειδίκευσης δλδ κάτι λίγο πιο πάνω από κέντρα κατάρτισης και προσπαθεί να τα εξισώσει με την ακαδημαϊκή και επιστημονική φτήνεια των κολλεγίων.

loading...