Άγιος Παϊσιος: Γνωρίζω εκ πείρας ότι σ’αυτήν τη ζωή οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δυο κατηγορίες. Τρίτη κατηγορία δεν υπάρχει, η στη μια θα είναι η στην άλλη.

Η μια, λοιπόν, κατηγορία των ανθρώπων μοιάζει με τη μύγα.

Η μύγα έχει την εξής ιδιότητα: να πηγαίνει πάντα και να κάθεται σε οτι βρόμικο υπάρχει. Για παράδειγμα εάν ένα περιβόλι είναι γεμάτο λουλούδια, που ευωδιάζουν, και σε μια άκρη του περιβολιού κάποιο ζώο έχει κάνει μια ακαθαρσία, τότε μια μύγα, πετώντας μέσα σ’αυτό το πανέμορφο περιβόλι , θα πετάξει πάνω απ’όλα τα άνθη και σε κανένα δεν θα καθίσει.

 Μόνο όταν δει την ακαθαρσία, τότε αμέσως θα κατεβεί και θα καθίσει πάνω σ’αυτην και θα αρχίσει να την ανασκαλεύει, αναπαυόμενη στη δυσωδία που προκαλείται από το ανακάτεμα αυτό και δεν θα ξεκολλά με τίποτα από εκεί.

Αν τώρα έπιανες μια μύγα και αυτή μπορούσε να μιλήσει και τη ρωτούσες να σου πει μήπως ξέρει αν πουθενά υπάρχουν τριαντάφυλλα, τότε εκείνη θα απαντούσε πως δεν γνωρίζει καν τι είναι αυτά. “Εγώ. Θα σου πει, ξέρω που υπάρχουν σκουπίδια, ακαθαρσίες ζώων, μαγειρεία, βρωμιές” Η μια μερίδα λοιπόν των ανθρώπων μοιάζει με τη μύγα.

Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που έχει μάθει πάντα να σκέφτεται και να ψάχνει να βρει ότι κακό υπάρχει, αγνοώντας και μη θέλοντας ποτέ να σταθεί στο καλό.

Η άλλη κατηγορία των ανθρώπων μοιάζει με τη μέλισσα.

Η ιδιότητα της μέλισσας είναι να βρίσκει και να κάθεται σε ότι καλό και γλυκό υπάρχει. Ας πούμε για παράδειγμα, πως σε μια αίθουσα , που είναι γεμάτη ακαθαρσίες έχει κάποιος αφήσει σε μια γωνιά ένα λουκούμι.

 Αν φέρουμε εκεί μια μέλισσα, εκείνη θα πετάξει και δεν θα καθίσει πουθενά εως ότου βρει το λουκούμι και μόνο εκεί θα σταθεί.

 Αν πιάσεις τώρα τη μέλισσα και τη ρωτήσεις που υπάρχουν σκουπίδια, αυτή θα σου πει ότι δεν γνωρίζει.

Θα σου πει “εκεί υπάρχουν γαρδένιες, εκεί τριανταφυλλιές, εκεί θυμάρι, εκεί μελί, εκεί ζάχαρη, εκεί λουκούμια” και γενικά θα είναι γνωστή όλων των κάλων και θα έχει παντελή άγνοια όλων των κακών.

 Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα των ανθρώπων εκείνων που έχουν κάλους λογισμούς και σκέπτονται και βλέπουν τα καλά.

Λέω λοιπόν αυτό το παράδειγμα σε όσους έρχονται και μου κατηγορούν άλλους, και με δυσκολεύουν , και τους υποδεικνύω να διαλέξουν σε ποια κατηγορία θέλουν να βρίσκονται και αναλόγως να ψάξουν να βρουν και τους ανάλογους ανθρώπους της κατηγορίας τους.

Άγιος Παϊσιος

loading...