Ταραξάκο: Ταπεινό ραδικάκι ή θαυματουργό βότανο;

Ταραξάκο, αγριοράδικο, πικραλίδα, ακόμη και «το δόντι του λιονταριού»… Οπως και να το πείτε, η ουσία είναι μία… Πως είναι ένα ακόμη βότανο με σημαντικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

Και αν δεν καταλάβατε ακόμη περί τίνος πρόκειται, αρκεί να κοιτάξετε απλά γύρω σας καθώς το ταραξάκο βρίσκεται άφθονο στους αγρούς. Ηδη έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του.

Είναι γεγονός πως αυτό το ταπεινό «χορταράκι» το αγνοούμε, αν όμως γνωρίζαμε τι προσφέρει στον οργανισμό μας, τότε θα του δίναμε την προσοχή που του αξίζει. Ποτέ όμως δεν είναι αργά…


Το καταναλώνουμε ωμό ή βραστό σε σαλάτα καθώς και αποξηραμένο ως έγχυμα ή αφέψημα. Είναι τέλειο διουρητικό, με την ιδιαιτερότητα ότι δεν αποβάλλει το κάλλιο από τον οργανισμό μας (όπως κάνουν τα άλλα διουρητικά) καθώς το περιέχει στη σύνθεσή του.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο (η πιο δυναμική πηγή καλίου) μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο. Περιέχει ακόμη, βιταμίνες: Α, Β-όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή και τέλος καροτενοειδή. Το ταραξάκο αποτελεί την ιδανική λύση για πλήρη και φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού.

Γνωστό στην αρχαιότητα
Το ταραξάκο αναφέρεται ως ελληνική λέξη και λέγεται ότι είναι το βότανο που θεραπεύει τις ταραχές, τις διαταραχές και τους πόνους του οργανισμού.


Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη την οικουμένη, ως πολύπλευρο θεραπευτικό(Αρχαία Ελλάδα, κινέζικη Ιατρική, Ινδιάνικη θεραπευτική, Μεσαίωνας κλπ). Το όνομα του πιθανολογείται πως έρχεται είτε από το Περσικό tharakhchakon το οποίο αναφέρει ο Αραβας πολυμαθής Avicenna, είτε από το Ελληνικό Tarraxos.

Το φυτό αναφέρεται στο διάσημο βιβλίο βοτάνων Shennong pen Ts’ao (2.700 π.Χ.) και στο Tang Materia Medica, καθώς οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το Ταραξάκο τόσο ως τροφή, όσο και ως φαρμακευτικό βότανο – χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού για πάνω από 1.100 χρόνια.

Γιατί είναι πικρό και ποια η ιδιαιτερότητά του
Αναφέρεται ως πικραλίδα εξαιτίας της λακτοπικρίνης (lactupircin) που είναι υπεύθυνη για την πικρή του γεύση. Είναι το γνωστό ραδίκι του βουνού(αγριοράδικο) που είναι πολυετές ποώδες χειμερινό φυτό, χωρίς στέλεχος και με ύψος ως 20-25 εκ.

Εμφανίζεται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και πολλαπλασιάζεται από τα ριζώματα του, αλλά και με σπόρους. Εχει κίτρινα άνθη που ανοίγουν το πρωί, κλείνουν το βράδυ και με οδοντωτά φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δείτε άνθη και νωρίτερα. Φυτρώνει παντού στη γη.

Η χρήση του στη σύγχρονη εποχή
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το ταραξάκο χρησιμοποιείται για ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας, καθώς φαίνεται να έχει πραγματικά θαυμαστές ιδιότητες. Μία από τις σημαντικές ωφέλειες που του αποδίδονται, είναι η δυνατότητα που παρουσιάζει στο τομέα της αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Το ταραξάκο φαίνεται πως καθαρίζει αποτελεσματικά το αίμα και τους ιστούς από τις βλαβερές τοξίνες που συγκεντρώνονται στο σώμα, ιδιότητα πολύ σημαντική στις περιπτώσεις δερματοπαθειών. Το βότανο είναι διουρητικό και καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα, σε αντίθεση όμως με άλλα διουρητικά βότανα δεν αποστερεί τον οργανισμό από το κάλιο – η μεγάλη ποσότητα καλίου που περιέχει αναπληρώνει τις απώλειες του οργανισμού.

Υποστηρίζεται πως το ταραξάκο υποβοηθά την αύξηση της ροής της χολής και διεγείρει τόσο το συκώτι όσο και τη χοληδόχο (ιδιότητα που πολλοί υποστηρίζουν πως οφείλεται στην ουσία ταραξίνη που περιέχει). Το βότανο φαίνεται να έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και σύμφωνα με Κινέζους βοτανοθεραπευτές ενδέχεται να είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε πολύ «ισχυρά» βακτήρια (περιπτώσεις πνευμονιών, διφθερίτιδας, σταφυλόκοκκου κτλ.).

Υπάρχουν αναφορές πως η κατανάλωση ταραξάκο μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη λειτουργία των αδένων, συμβάλει στη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος και έχει θετική επίδραση σε όλες τις παθήσεις του συκωτιού. Επίσης, φέρεται να είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για τη τόνωση, αποτοξίνωση και ρύθμιση των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Τι άλλο όμως προσφέρει στον οργανισμό μας;
Μειώνει το ουρικό οξύ, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, καταπολεμά την υπέρταση, τονώνει ευχάριστα τον οργανισμό, καταπολεμά τις φλεγμονές ειδικά για παθήσεις του στήθους, είναι αντιβηχικό, μειώνει τη χοληστερίνη, μειώνει τα τριγλυκερίδια, τονώνει το στομάχι, είναι λιποδιαλυτικό, αντιμετωπίζει τη χολολιθίαση, καθαρίζει το αίμα, διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών, βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στα άτομα με διαβήτη.

Τι άλλο προσφέρει το… μαγικό αυτό χόρτο στην υγεία μας, βάσει ερευνών;
Απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται στη σπλήνα, αποτρέπει από τα αδενικά οιδήματα καθώς ρυθμίζει τους αδένες και στηρίζει τη σωστή τους λειτουργία, είναι αντιρευματικό, άριστο θεραπευτικό της αρθρίτιδας και της χρόνιας ρευματοπάθειας, ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου, αντιμετωπίζει το έκζεμα, τις χρόνιες δερματίτιδες, ακμή, τη φαγούρα και καταπολεμά την αϋπνία.

Πως και τι χρησιμοποιούμε;
Είναι το βότανο που το χρησιμοποιούμε όλο, από την κορφή(άνθη) ως τα νύχια(ρίζες). Κατά αρχή τα φρέσκα φύλλα του τρώγονται ως σαλάτα (μαζί με ζοχούς) με λίγο ζεμάτισμα. Ενα μικρό αγριοράδικο είναι λιγότερο πικρό από ένα ώριμο. Τα φρέσκα φύλλα του φυτού καταναλώνονται ως σαλάτα και είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C ενώ η περιεκτικότητα τους σε σίδηρο είναι υψηλότερη από εκείνη που έχει το σπανάκι.

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική και αν ψάξετε θα βρείτε αρκετές συνταγές.
Πίνετε αποξηραμένο ή φρέσκο ως έγχυμα (φύλλα, άνθη) και αφέψημα (ρίζες). Η δοσολογία είναι 1-2 κουταλιές από το βότανο. Με τις ρίζες της πικραλίδας που είναι από τα πιο ισχυρά μέρη του βοτάνου φτιάχνουμε και βάμμα. Επειδή περιέχει πολλά μέταλλα δρα και ως φυτοπροστατευτικό από μυκητιάσεις για μπαξεβανικά και καρποφόρα. Γενικά, το ταραξάκο είναι το βότανο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Οι ρίζες του μπορούν να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν σαν υποκατάστατο του καφέ ή ως ενισχυτικό γεύσης του καφέ.

EXTRA INFO: Επειδή φυτρώνει παντού, επιλέξτε για τη συλλογή του περιοχές με μηδενική ρύπανση και τοξικότητα. Επίσης να το πλένεται καλά πριν τη χρήση και με ξύδι, για να αποφύγετε πιθανές μολύνσεις και αρρώστιες από ουσίες που «αφήνουν» άρρωστα ζώα.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα το συναντήσετε στο δρόμο σας μην το αγνοήσετε, δεν του αξίζει!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν από οποιαδήποτε χρήση βοτάνου συνίσταται να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή έναν ειδικό. Αυτό επιβάλλεται, ειδικά αν πρόκειται να χορηγηθεί σε παιδιά, σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα και σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας. Πρέπει να θυμόμαστε, επίσης, ότι τα βότανα δεν αντικαθιστούν άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες.
Η παραπάνω δημοσίευση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

loading...