Ισραηλινές πηγές: «Πακιστανοί πιλότοι επιχειρούν στο Αιγαίο με τουρκικά μαχητικά»

 Πακιστανούς πιλότους είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πιλότοι της ΠΑ κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ισραηλινές πηγές, αναφέρει το defencenet.gr.

Σύμφωνα με το κέντρο Begin-Sadat Center for Strategic Studies της μεσανατολικής χώρας, εξαιτίας της απόπειρας  πραξικοπήματος στην Τουρκία, η Αεροπορία της χώρας έχασε σχεδόν τη μισή δύναμή της από 1350 πιλότους σε μόλις 680 και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από το «αδερφικό» Πακιστάν με αποτέλεσμα το τελευταίο να διαθέσει πιλότους F-16 προκειμένου να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της τουρκικής Αεροπορίας.

Δεν αναφέρεται πόσοι Πακιστανοί πιλότοι εξακολουθούν και πετούν ακόμη με την τουρκική Αεροπορία ή αν η αποστολή τους ήταν προσωρινή και μόνο, μέχρι να βρει τρόπο η τουρκική Αεροπορία  καλύψει τα κενά, κάτι που βάσει των σειρών παραγωγής της τουρκικής Σχολής Αεροπορίας και των ανακλήσεων επί πενταετία στην ενεργό υπηρεσία, πρώην πιλότων της ΤΗΚ οι οποίοι είχαν μεταπηδήσει στην Turkish Airlines (λήγει εφέτος ο χρόνος ανάκλησής τους), έχει ήδη επιτευχθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών.

Αυτό όμως πολύ δύσκολα πρόκειται να καλυφθούν. Η εκπαίδευση ενός πιλότου και η τοποθέτησή του σε Μοίρα αναχαίτισης είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνια για να αποδώσει καρπούς.

Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που ο Πακιστανός Αρχηγός της Αεροπορίας σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, για να συναντηθεί -μεταξύ άλλων και με Πακιστανούς πιλότους-  χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα  τις σχέσεις Τουρκίας και Πακιστάν, ως «ένα λαό σε δύο κράτη».

Παράλληλα το BESA αναφέρει ότι η τουρκική Αεροπορία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αναζητήσει τον αντικαταστάτη για περίπου 270 F-16 που διαθέτει και δεδομένων των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αυτός πιθανότατα θα είναι κάποιο ρωσικό μαχητικό, κάτι όμως καθόλου εύκολο για την τουρκική Αεροπορία.

Πάντως να σημειώσουμε ότι οι φήμες περί επιχειρησιακής αξιοποίησης των έμπειρων (λόγω συγκρούσεων με Ινδία) Πακιστανών πιλότων από την τουρκική Αεροπορία στο Αιγαίο, προηγούνται του πραξικοπήματος.

Επί πολλά χρόνια υπήρχε έντονη φημολογία ότι υπήρχε τέτοιου είδους συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

loading...