Είναι αυτοί που διακρίθηκαν για την σοφία, την δύναμή ,το θάρρος , την εξυπνάδα και την δύναμή τους!

ΜΙΝΩΑΣ…Μέγας Βασιλιάς !

Οι αλήθειες , που κρύβονται γύρω από τον μινωικό μύθο , είναι ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλούς. Η ύπαρξη του Μινωικού πολιτισμού επιβεβαιώνεται απο τους ιστορικούς Ηρόδοτο και Θουκυδίδη, που θεωρούν τον Μίνωα υπαρκτό πρόσωπο.

Η επεκτατική κυριαρχία του πολυάριθμου μινωικού στόλου έχει πλέον επαληθευθεί και ιστορικά , αφού στοιχεία του μινωικού πολιτισμού βρέθηκαν στην Ιβηρία και τη Σικελία.

Ωστόσο πολλά ζητήματα μένουν ακόμα ανεξακρίβωτα….

Αλλά, ας ξεκινήσουμε απο την αρχή , …ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης…

Και, γυρίζοντας πίσω την ιστορία, να πούμε πως ο Μίνωας ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης…Σύμφωνα με τον Όμηρο , απο το ζευγάρι γεννήθηκαν και ο Ραδάμανθυς με τον Σαρπιδόνα.

Μία από τις πολλές παραδόσεις λέει, πως όταν ο Δίας τους εγκατέλειψε στην Γόρτυνα για να ανέβει στον Όλυμπο , ο τότε βασιλιάς της Κρήτης, Αστερίωνας, όντας άτεκνος παντρεύτηκε την Ευρώπη και υιοθέτησε τους τρεις γιους του Δία.

Μετά τον θάνατο του Αστερίωνα στον θρόνο ανέβηκε ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ένας από τους μεγαλύτερος Έλληνες βασιλιάδες.

Εκτός όμως από βασιλιάς θαλασσοκράτορας ήταν μέγας νομοθέτης. Η διοίκησή του ήταν δικαιότατη, για αυτό και μετά θάνατον μεταφέρθηκε στον Άδη ως ένας από τους τρεις κριτές των ψυχών των νεκρών, μαζί με τον αδερφό του Ραδάμανθυ και τον Αιακό. Ο Μίνωας όμως λάμβανε τις τελικές αποφάσεις.

Ο Όμηρος του πλέκει το εγκώμιο, κάτι που -σύμφωνα με τον Πλάτωνα- δεν συνήθιζε. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Μίνωας έπαιρνε τους νόμους από τον ίδιο τον Δία κάθε εννιά χρόνια σε σπηλιά της Δίκτης, στο περίφημο Δικταίον Άντρον.

Κάτι που υιοθέτησε μετά από αιώνες ο χριστιανισμός, βάζοντας στην θέση του Έλληνα Μίνωα τον εβραίο μωυσή…

Σύμφωνα με τους νόμους του οποίου, παρεμπιπτόντως , εξακολουθούν να πορεύονται οι σημερινοί απόγονοι του Μίνωα..

Όπως μας πληροφορεί ο Ησίοδος, ο βασιλιάς Μίνωας ίδρυσε διάφορες πόλεις , μεταξύ των οποίων την Κνωσό, τη Φαιστό και την Κυδωνία. Η Κνωσός ήταν η έδρα απο την οποία κυβερνούσε. Δεν κυριάρχησε μόνο στην Κρήτη, αλλά τα νησιά των Κυκλάδων , που λέγονταν “Μινωίδες” ,ήταν υπό τη εξουσία των γιών του, που σημαίνει ότι πιθανότατα κληροδοτήθηκαν απο τον πατέρα προς γιους.

Ο Μίνωας είχε μια ισχυρότατη επικράτεια. Απόδειξη αυτου ήταν ο πολιτισμός έμεινε στην ιστορία ως λεγάμενος μεγάλος Μινωικός Πολιτισμός, ο πιο ανθηρός της Κρητικής Ελληνικής Ιστορίας.

Επικρατεί μια άποψη πως ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΥΟ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ  με το όνομα Μίνωας. Ο δεύτερος Μίνωας ήταν γιος του Λυκάστου, ενός απο τους πολλούς γιους του Μίνωα ,που απέκτησε με την Ιτώνη. Η ιστορική παράδοση έχει διασώσει δύο “μινωικές” προσωπικότητες : ο ένας , πράος και δίκαιος δικαστής , που κέρδισε με αυτές του τις αξίες ηγετική θέση στον Κάτω Κόσμο…

Και ο άλλος , ο θαλασσοκράτορας , με πολλαπλές κατακτήσεις του ,που μέχρι Αθηναίους είχε υποτάξει, και την πολεμική του υπεροχή ! Αυτός, ο δεύτερος θεωρήθηκε ο “άλλος” Μίνωας,…εγγονός του πρώτου!

Η επικρατέστερη όμως άποψη ήταν πως , χάρη στην σοφή προσωπικότητα του πρώτου βασιλιά Μίνωα και την ισχυρή προσωπικότητα του δεύτερου , η λέξη αυτή, “Μίνωας” έγινε πλέον τίτλος Ιερέων – Βασιλιάδων της Κνωσού….σαν τον τίτλο “Φαραώ” στην Αίγυπτο….

Λέγοντας για την Αίγυπτο τώρα…Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ιερέα και συγγραφέα , Μανέθωνα, ένας Μίνωας βασίλεψε στην Αίγυπτο πριν τον κατακλυσμό….

Ο Μίνωας μαζί με τους επτά επόμενους βασιλείς – απογόνους του , βασίλεψαν 253 έτη και η ηγεμονία τους ήταν αυτή … των ημίθεων !!!

Η υπόσταση του Μίνωα ως ιερού προσώπου συνέβαλε στην εγκατάστασή του στον Άδη μετά τον θάνατό του, όπου και εξακολουθεί να ασκεί την ιδιότητα για την οποία διακρίθηκε και στην ζωή : ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΑ ….

Με την διαφορά ότι δεν απευθύνεται σε ζωντανούς πλέον , αλλά σε νεκρούς.

Ο Αιακός, γιος του Δία και της νύμφης Αίγινας, κρίνει όσους προέρχονται από την Ευρώπη, ο Ραδάμανθυς, καρπός του Δία και της Ευρώπης, όσους έρχονται από την Ασία, ενώ στη διαιτησία του Μίνωα καταλήγουν οι δύσκολες κρίσεις. Και είναι αυτός που παίρνει τις τελικές αποφάσεις. (Πλάτων, Γοργίας 523e-524a).

Εσείς, που πιστεύετε στην μεταθανάτια ζωή , να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας : ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΆΛΛΟΙ ΑΠΟ ΈΛΛΗΝΕΣ ΒΑΣΙΛΙΆΔΕΣ !

ΑΥΤΟΙ ΉΤΑΝ ….., ΕΊΝΑΙ …..ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΑΕΙ ….. ΕΚΕΊΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΈΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΟΙ ΨΥΧΈΣ ΣΑΣ!

loading...