Χειρότερα και από την Σοβιετική Ένωση;;; Το άρθρο που θα προβληματίσει…ΦΩΤΟ

Διαβάστε και κάντε μόνοι σας την σύγκριση…

Η νυχτερινή ζωή της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών του πλανήτη (όπου τουλάχιστον υπήρχε) σιγοσβήνει. Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και μαγαζιά παραμένουν κλειστά, ενώ όλο και περισσότεροι έχουν αποφασίσει να μην ξανανοίξουν ποτέ.

Όπως μας έχουν ενημερώσει οι κυβερνώντες, αυτό γίνεται για το καλό μας!

Ωστόσο, αν δεχτούμε πως κάποια μέτρα που επιβάλλονται είναι υπερβολικά, η όλη κατάσταση θυμίζει ή μοιάζει ακόμα χειρότερη από την Σοβιετική Ένωση και άλλες κομμουνιστικές χώρες.

Η ΕΣΣΔ ήταν διάσημη για το κλασσικό της μπαλέτο, τα αμέτρητα θέατρα και τις συμφωνίες.

Ωστόσο, νυχτερινή διασκέδαση, όπως την γνώριζαν στην Δύση δεν υπήρχε. Η διασκέδαση ήταν συγκεκριμένη και ελεγχόμενη, προκειμένου να μην διαφθείρει, όπως έλεγε το Κόμμα.

Τα πρώτα μπαρ στην ΕΣΣΔ εμφανίστηκαν μετά το 6ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεότητας και Φοιτητών το 1957 που φιλοξένησε η Μόσχα. Οι φιλοξενούμενοι δεν εντυπωσιάστηκαν από τις σοβιετικές καφετέριες, έτσι οι ηγέτες των σοβιετικών κρατιδίων εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουν την κατάσταση, τουλάχιστον για τους τουρίστες. Τα λεγόμενα «μπαρ συναλλάγματος» άνοιξαν σε επιλεγμένα ξενοδοχεία για όσους επισκέπτονταν την Σοβιετική Ένωση από καπιταλιστικές χώρες.

Για τον απλό σοβιετικό άνθρωπο, η λέξη «μπαρ» σήμαινε όλα τα στραβά του καπιταλιστικού κόσμου.

Δεν υπήρχαν νυχτερινά κέντρα παρόμοια με εκείνα που υπήρχαν στην Δύση. Τα κέντρα διασκέδασης ήταν συγκεκριμένα και πλήρως ελεγχόμενα. Ακόμα και οι μπάρμεν ή οι… DJ μπορεί να ήταν εγγεγραμμένοι στην KGB, ενώ ανάμεσα στους διασκεδαστές υπήρχαν πάντα οι πρόθυμοι, οι οποίοι κατήγγελλαν την όποια «ύποπτη – μη σοβιετική» συμπεριφορά.

Υπήρχαν διαφορετικά είδη «διασκέδασης» στην Σοβιετική Ένωση:

Τα σοβιετικά εστιατόρια επέτρεπαν στους ανθρώπους να αγοράσουν κάποια αλκοολούχα ποτά πάντα υπό την εποπτεία των… κρατικών μπαρμεν.
Τα «Dom Kultury – Σπίτι του Πολιτισμού»: Κουβέντα και συζήτηση για τα… καλά του Κομμουνισμού.
Κέντρα νεολαίας, τα οποία ήταν… απαλλαγμένα από αλκοόλ, το οποίο προκαλούσε αλλοπρόσαλλή και εύθυμη (ανεξέλεγκτη) συμπεριφορά, σύμφωνα με τους Σοβιετικούς.

Υπήρχαν κανόνες συμπεριφοράς και ο ένας ουσιαστικά επιτηρούσε τον άλλον σε σχέση με το αν τηρούνται τα… μέτρα.

Στην Ελλάδα του σήμερα τα μπαρ και τα νυχτερινά έκλεισαν επειδή το αλκοόλ φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, προκαλώντας εύθυμη συμπεριφορά και άρα, σύμφωνα με τους «ειδικούς», κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Επιπλέον απαγορεύτηκε και το τραγούδι, καθώς υπάρχει κίνδυνος, όπως μας είπαν, εκτόξευσης σταγονιδίων με κορωνοϊό.

Άπαξ και ανοίξουν τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, των οποίων την τήρηση θα παρακολουθούν οι μπάρμεν αλλά και οι πολίτες (ο ένας τον άλλον).

Τελικά, εκ του αποτελέσματος, έχουμε γίνει Σοβιετική Ένωση;;; Ή ακόμα χειρότερα;;;

loading...