Αλήθειες για την Νέα Δημοκρατία – Η παρέμβαση Σαμαρά δεν έγινε τυχαία

 Τι ακριβώς συμβαίνει στην κυβέρνηση;

Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το Σαββατοκύριακο, πέραν της απόφασης του Ανδρέα Λοβέρδου να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βρέθηκε η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ας θυμηθούμε λίγο τι είπε:

Λίγο πριν τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο Αντώνης Σαμαράς διαφώνησε με την «κατευναστική πολιτική» έναντι της Τουρκίας και κατά της προοπτικής για παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη, ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια.

Μιλώντας στην γνωστή εφημερίδα, ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει την πάγια θέση του πως «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο – τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις», συμπληρώνοντας ότι μόνο η αποτροπή αντιμετωπίζει την Τουρκία. 

Ο κ. Σαμαράς τάσσεται κατά της παραπομπής στην Χάγη, ενώ είναι κατηγορηματικός καθώς όπως σημειώνει με την σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο «θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορείς να υπογράψεις συνυποσχετικό με την Τουρκία που δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ταυτόχρονα αναφέρει ότι η έναρξη του διαλόγου ακυρώνει την προοπτική ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία αναφέροντας: «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι της άποψης πως πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους όπως με την Γαλλία, με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία, προσθέτοντας πως πρέπει να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΞΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΝΔ – ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η αντιπολίτευση και μέσα ενημέρωσης, φιλικά προς αυτή, χρησιμοποίησαν τις δηλώσεις Σαμαρά για να παρουσιάσουν πως υπάρχει ρήγμα στην Νέα Δημοκρατία, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται «υπό την ομηρία Σαμαρά».

Η αλήθεια είναι πως η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ «σιγοβράζει», καθώς αρχικά η πολιτική της θεώρηση έδειχνε να επικρατεί στο κυβερνητικό πλάνο, ωστόσο, τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι παραμένει σε λίγο καλύτερη μοίρα από τις επιλογές της Αριστεράς, δείχνει να έχει επιλέξει διαφορετικό μονοπάτι από εκείνο που βάδιζε στην αρχή.

Υπήρχαν βέβαια μέσα, φιλικά, όπως το tvxs, που κάνουν λόγο για «επικίνδυνη στροφή Σαμαρά», ενώ άλλα μέσα που εντάσσονται στην «σφαίρα» της Κεντροαριστεράς και της διεθνιστικής Δεξιάς γράφουν πως ο πρώην πρωθυπουργός «πυροβολεί τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας».

ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΟΛΑ

Σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά ένα είναι το σίγουρο: Υπάρχουν διεθνείς ΠΙΕΣΕΙΣ να λυθεί το ζήτημα!

Το βασικό ερώτημα είναι ποιες είναι οι ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εκεί θα κριθούν όλα: Θα υποκύψει στις πιέσεις των διεθνιστών για λύση με κάθε κόστος (όπως συνέβη με τον κορωνοϊό;) ή θα αξιοποιηθεί το γεγονός πως η Τουρκία είναι πράγματι «πειρατής» της περιοχής και η Αθήνα θα πράξει αναλόγως στα πλαίσια που δύναται να κινηθεί;;;

Θα πετύχει η τακτική (αν υφίσταται τέτοια) πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να πειστεί πως η Τουρκία αποτελεί το «κακό παιδί», προκειμένου να βγει η Ελλάδα κερδισμένη και άρα πρέπει να παρουσιαζόμαστε θετικοί στον διερευνητικό διάλογο (η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως συζητάμε μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών);;;

Το επόμενο διάστημα θα μας κάνει σοφότερους, παρότι τα Ελληνοτουρκικά έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τις ενημερώσεις για τον κορωνοϊό να… δεσπόζουν στην επικαιρότητα.

ΩΣΤΟΣΟ, η παρέμβαση Σαμαρά δείχνει πως η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας διαχωρίζει την θέση της από τους χειρισμούς Μητσοτάκη, οι οποίοι, εκτός των άλλων, κατά πολλούς δείχνουν πως η ρητορική έντονης αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος, ενώ αντίθετα κερδίζουν όλο και περισσότερο οι ήπιοι τόνοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εκτός και αν η παρέμβαση Σαμαρά λειτουργεί συνειδητά ή ανεπίγνωστα στο να κρατήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους εντός Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να μην ψάξουν να βρουν… αλλού φωνές αντίδρασης σε όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στο μέλλον.

loading...