6 ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

Η Αφροδίτη ήταν η νόμιμη σύζυγος του Ηφαίστου. Όμως τον απατούσε και είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Με τον Ήφαιστο δεν έκανε κανένα παιδί, ενώ με τους εραστές της απέκτησε τουλάχιστον 8. Ας γνωρίσουμε 6 από τους συντρόφους της:

1) Ο  ΑΡΗΣ : Μαζί του έκανε 5 παιδιά: ΑΡΜΟΝΙΑ – ΔΕΙΜΟΣ – ΦΟΒΟΣ – ΕΡΩΣ – ΑΝΤΕΡΩΣ. Η πιο διάσημη ιστορία που σχετίζεται με τον Άρη και την Αφροδίτη είναι η σύλληψή τους “επ’ αυτοφώρω” από τον Ήφαιστο. Είχε κατασκευάσει ένα πολύ λεπτό χρυσό δίχτυ, σχεδόν αόρατο, το τοποθέτησε πάνω στη συζυγική τους κλίνη και την καίρια στιγμή τους εγκλώβισε. Τους διαπόμπευσε μπροστά στους θεούς κι αυτοί αναγκάστηκαν να αυτοεξοριστούν για ένα διάστημα…

2) Ο  ΕΡΜΗΣ : Με τον αγγελιοφόρο των θεών η Αφροδίτη απέκτησε τον ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟ. Σε ηλικία 15 ετών, ως θεϊκό παιδί, ήταν ο ομορφότερος νέος του κόσμου. Πήγε να ξεδιψάσει και να κάνει μπάνιο σε μια πηγή. Μόλις τον είδε η Νύμφη της πηγής ΣΑΛΜΑΚΙΣ, τον ερωτεύτηκε. Την απώθησε, όμως η Σαλμακίς παρακάλεσε τους θεούς να μείνουν για πάντα ενωμένοι σε ένα πλάσμα ταυτόχρονα αρσενικό και θηλυκό….

3) Ο  ΑΔΩΝΙΣ : Μία βασιλοπούλα στην Κύπρο, η ΣΜΥΡΝΑ ή ΜΥΡΡΑ, καυχήθηκε για την ομορφιά της. Η Αφροδίτη της επέβαλλε την εξής “τιμωρία”: Την έκανε να νιώσει σφοδρό έρωτα για τον πατέρα της…Αυτός παραπλανήθηκε ότι τάχα μια κοπέλα τον θέλει ερωτικά τα σκοτεινά βράδια και ικανοποιούσε την επιθυμία της. Όταν όμως ανακάλυψε ότι έσμιγε με την κόρη του, γεμάτος οργή και αποτροπιασμό, την κυνήγησε για να την σκοτώσει. Η  Σμύρνα έτρεξε προς τα βουνά, εκείνος την πρόλαβε, σήκωσε το σπαθί του και ήταν έτοιμος να της πάρει το κεφάλι. Παρεμβαίνοντας τελικά η Αφροδίτη, πρόλαβε και μεταμόρφωσε την Σμύρνα στο ομώνυμο φυτό.

Μετά από 9 μήνες το δέντρο-μύρο σχίστηκε και ξεπετάχτηκε ο ΑΔΩΝΙΣ ! Τον πήρε η θεά και τον παρέδωσε στην ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ. Όταν μεγάλωσε, αρνήθηκε να τον επιστρέψει στην Αφροδίτη. Ήταν πολύ όμορφος και τον κρατούσε γι’ αυτήν την ίδια…Ο Δίας ρύθμισε τη διαμάχη τους ως εξής: Ο Άδωνις να μένει το 1/3 του χρόνου στον Κάτω Κόσμο με την Περσεφόνη, το άλλο 1/3 με την Αφροδίτη και το εναπομείναν 1/3, όπου διάλεγε εκείνος. Η Αφροδίτη χρησιμοποιώντας τη μαγική της ζώνη στην οποία δεν μπορούσε κανείς να αντισταθεί, κατάφερε να διαλέγει αυτήν ο Άδωνις……

4) Ο  ΔΙΟΝΥΣΟΣ : Με τον θεό του κρασιού και του γλεντιού, η Αφροδίτη απέκτησε τον ΠΡΙΑΠΟ. Ο Πρίαπος είναι ο θεός της γονιμότητας, προστάτης και των ανδρικών οργάνων. Γλυπτά του Πρίοπα με μεγάλους ΦΑΛΛΟΥΣ ( έτσι αποκαλείται το πέος που βρίσκεται σε στύση), ήταν τοποθετημένα σε κήπους και χωράφια για να εγγυηθούν την άφθονη σοδειά….

5) Ο  ΑΓΧΙΣΗΣ : Εκτός από θεούς, η Αφροδίτη είχε ως εραστές και θνητούς ανθρώπους. Ένας εξ αυτών ο ΑΓΧΙΣΗΣ. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο πατέρας του ΑΙΝΕΙΑ. Πρόκειται για τον γέροντα που ο Αινείας σήκωσε στους ώμους του και τον φυγάδευσε έξω από την κυριευμένη Τροία. Θαυμάζοντας οι Έλληνες την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ό,τι ήθελε από το σπίτι του.

Στη νεότητά του ο Αγχίσης ήταν πολύ όμορφος άνδρας και γι’ αυτό τον αγάπησε με πάθος η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη. Αφού στολίστηκε καλά, έτρεξε γελαστή στο όρος ΙΔΗ (όχι αυτό της Κρήτης αλλά στην περιοχή της Τροίας) αναζητώντας τον. Όταν τον βρήκε να βόσκει τα κοπάδια του ενώθηκε μαζί του, με τη σύμφωνη γνώμη του Δία, κι έτσι γεννήθηκε ο Αινείας. Ο Όμηρος στον ύμνο του προς τη θεά Αφροδίτη, περιγράφει τον έρωτά της προς τον Αγχίση.

6)  Ο  ΠΑΡΙΣ : Έγινε εραστής της Αφροδίτης μετά την επιλογή του να δώσει σ’ αυτήν το χρυσό μήλο. Το πέταξε η ακάλεστη ΕΡΙΔΑ στη δεξίωση που διοργάνωσε ο Δίας στον Όλυμπο για να τιμήσει τους γάμους του ΠΗΛΕΑ με την ΘΕΤΙΔΑ. Το γεγονός είναι πασίγνωστο, θα αναφερθώ μόνο στο γιατί επέλεξε την Αφροδίτη:

Η  Ήρα του πρόσφερε πλούτη και πολιτική δύναμη σε όλη την Ασία – Η Αθηνά σοφία και πολεμικές ικανότητες – Η Αφροδίτη: ” αν επιλέξεις εμένα θα σε κάνω ακαταμάχητο εραστή και θα σου προσφέρω την ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ , την ομορφότερη γυναίκα πάνω στη Γη”….(στην εικ. “Η Κρίση του Πάρι” πορσελάνη, Μουσείο Καπιτωλίνου, Ρώμη).

loading...