1) ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ “ΓΥΝΑΙΚΑΣ” ΑΧΙΛΛΕΑ. Ο Αχιλλέας είχε καταφύγει στην Σκύρο στην αυλή του βασιλιά της Λυκομήδη, προκειμένου να αποφύγει τη συμμετοχή του στην Τρωϊκή Εκστρατεία. Για να μην τον αναγνωρίσουν ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και συναναστρεφόταν με τις κόρες του Λυκομήδη. Ο Οδυσσέας πληροφορήθηκε ότι βρισκόταν στην Σκύρο. Πώς όμως θα τον αποκάλυπτε; Σκαρφίστηκε το εξής: ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗ, έναν πλανόδιο έμπορο που πουλάει την πραμάτεια του. Τριγυρνώντας της γειτονιές της Σκύρου έφτασε κι έξω από το βασιλικό παλάτι. Βγήκαν όλες οι γυναίκες για να αγοράσουν κάτι….. Ο Οδυσσέας τις παρακολουθούσε που ανακάτευαν και έψαχναν τα γυναικεία κυρίως αντικείμενα που ήθελαν να πάρουν. Πρόσεξε τότε πως μια “γυναίκα” ενδιαφερόταν πολύ για αντρικά πράγματα (σπαθιά, ασπίδες, κράνη….). Κατάλαβε αμέσως ότι ήταν ο Αχιλλέας και επ’αυτοφώρω, τη στιγμή εκείνη τον αποκάλυψε! Ο Αχιλλέας έτσι αναγκάστηκε να ακολουθήσει τους υπόλοιπους Έλληνες στον Τρωϊκό Πόλεμο….

2) Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΗΔΗ ΓΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΜΑ ΤΟΥ “ΤΡΕΛΟΥ” ΟΔΥΣΣΕΑ. Ο Αγαμέμνονας είχε στείλει τον Παλαμήδη στην Ιθάκη να ειδοποιήσει τον Οδυσσέα για την επικείμενη Τρωϊκή Εκστρατεία. Σύμφωνα όμως με τον μύθο, ο Οδυσσέας είχε πάρει χρησμό πως αν συμμετείχε, θα βασανιζόταν και θα αργούσε να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο μόνος τρόπος να αποφύγει την επιστράτευση ήταν ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ….  Όταν Ο Παλαμήδης έφτασε στην Ιθάκη, βρήκε τον Οδυσσέα να προσποιείται τον τρελό. Ο μύθος λέει πως είχε βάλει μαζί στο αλέτρι ένα άλογο και ένα βόδι, όργωνε και έσπερνε αλάτι στη γη. Ο Παλαμήδης κατάλαβε το παιχνίδι του και τον ανάγκασε να φανερωθεί: άρπαξε τον Τηλέμαχο (βρέφος τότε) και τον άφησε μπροστά στο άροτρο! Σταμάτησε ο Οδυσσέας και έτσι αποκαλύφθηκε η επινόησή του να μην πάει στον πόλεμο……

3) ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑ. Η Τιτανομαχία έχει τελειώσει και με εντολή του θριαμβευτή Δία δημιουργούνται τα ζώα και ο άνθρωπος. Ο Προμηθέας ανέλαβε την προστασία του ανθρώπινου γένους: τους έμαθε να καλλιεργούν τη γη, να κατασκευάζουν σπίτια, να μαθαίνουν γράμματα. Όταν απέκτησαν γνώσεις στο πώς να θυσιάζουν στους θεούς, τέθηκε ζήτημα για το ΠΟΙΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΘΑ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΣΤΟΥΣ ΘΝΗΤΟΥΣ. Τότε ο Δίας συμφώνησε με τον Προμηθέα πως όποιο μερίδιο διαλέξει ο Δίας, αυτό θα παίρνουν οι θεοί και το άλλο οι άνθρωποι (έδωσε και τον λόγο του)….Πράγματι ο Προμηθέας, αφού έγιναν οι σχετικές θυσίες, δημιουργεί δύο μερίδια και καλεί τον Δία να κατέβει και να κάνει το διάλεγμα. Όμως ο Προμηθέας KATEΦΥΓΕ Σ’ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ: Στο πρώτο μερίδιο έβαλε τα κόκκαλα από κάτω και από πάνω τα σκέπασε με μοσχομυριστό ψημένο κρέας και ευωδιαστό λίπος….Στο δεύτερο έκανε το αντίστροφο: το ψημένο κρέας από κάτω, κόκκαλα από πάνω….. Παρασύρθηκε ο Δίας από τα παραπειστικά δεδομένα και επέλεξε τον πρώτο σωρό!  Όταν μετά διαπίστωσε την απάτη, ήταν πλέον αργά, είχε δώσει τον λόγο του…. Αργότερα πάντως, ούτε ο Προμηθέας, ούτε οι άνθρωποι δεν γλύτωσαν από την οργή του… (στην εικ. “Ο Προμηθέας με την αρωγή της Αθηνάς, δημιουργεί τον πρώτο άνθρωπο”).

loading...