Nicholas Burns (ΗΠΑ): Η Τουρκία είναι πρόβλημα – Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

H Τουρκία αποτελεί σήμερα πρόβλημα για τη Δύση και εξάγει αστάθεια

Την άποψη ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να προασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας απέναντι στις συνεχείς αμφισβητήσεις της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο» εκφράζει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Nicholas Burns.
Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ο πρώην αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα υποστηρίζει ότι «η Τουρκία αποτελεί σήμερα πρόβλημα για τη Δύση και εξάγει αστάθεια» τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Joe Biden θα φέρει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη και την Τουρκία».
«Δείτε τι είπε ο πρόεδρος Biden στις εκλογές. ΟΙ ΗΠΑ επιστρέφουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, επιστρέφουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ θα ενισχύσουν τις σχέσεις τους με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Αυτές οι κινήσεις θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στο τραπέζι των ηγέτιδων δυνάμεων εκεί που θα έπρεπε να βρισκόμαστε» τόνισε ο κ. Burns.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις ΗΠΑ με την Ευρώπη τόνισε πως «ΗΠΑ και Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ίδιες προκλήσεις. Αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση της Ευρώπης για την πολιτική Trump αλλά ο νέος πρόεδρος είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση. Πρέπει να έρθουμε κοντά στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο πρόεδρος Trump πιστεύω ότι μας αποδυνάμωσε. Ήταν ένας πολύ «φτωχός» πρόεδρος ίσως ο χειρότερος στην ιστορία των ΗΠΑ».

Η Τουρκία προκαλεί αστάθεια

Σχολιάζοντας τις κινήσεις Erdogan ο πρώην πρέσβης αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα. Λανθασμένα και ασύνετα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Ανατολικό Αιγαίο και τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθά καθόλου σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο Nagorno Karabakh. Η στήριξκη προς την Ελλάδα από την Αμερικανική κυβέρνηση και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, δεν είναι σύμπτωση.
Προσωπικά και ως πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα πιστεύω, ότι η κυβέρνησή μας θα έπρεπε να προασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εμπιστοσυνη στον Κ. Μητσοτάκη όπως και οι επενδυτές γεγονός που γίνεται αντιληπτό από τον τρόπο που οι μελλοντικοί επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

loading...