Η κυβέρνηση… ρίχνει από τη «Γέφυρα» όσους επλήγησαν από το δεύτερο lockdown!

 Κοροϊδία τραπεζών και κυβέρνησης

Δεν έχει τέλος ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους χιλιάδες δανειολήπτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και καλούνται να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις του δανείου τους.

Την ώρα που το lockdown παίρνει τη μια παράταση μετά την άλλη, το οικονομικό επιτελείο αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις των πολιτών, που στην πλειονότητά τους θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά από τις αρχές του έτους τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι το «μορατόριουμ» της κυβέρνησης για την αναστολή πληρωμής δανείων λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου για όσους εντάχθηκαν στο μέτρο στην αρχή της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση Ιανουαρίου, ακόμα και αν βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και επιβιώνουν με το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ. Αρκετοί δανειολήπτες είχαν υπολογίσει ότι μπορούν να διαθέσουν ένα κομμάτι του μισθού τους για την αποπληρωμή του δανείου τους, ωστόσο η πανδημία άλλαξε άρδην τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν χιλιάδες δανειολήπτες που δεν έκαναν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και επλήγησαν σφοδρά από το δεύτερο lockdown, του Νοεμβρίου, όταν η πλατφόρμα έκλεισε στα τέλη Οκτωβρίου. Έκτοτε σταμάτησε να δέχεται νέες αιτήσεις, μη δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες δανειολήπτες να λάβουν την κρατική επιδότηση.

Αφού υπογράψουν συμφωνία

Αντίστοιχο θέμα υπάρχει και με τους «κόκκινους» δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν την επιδότηση υπό την προϋπόθεση να προχωρήσουν σε διακανονισμό της οφειλής τους με τις τράπεζες και να υπογράψουν συμφωνία για ρύθμιση του δανείου. Προς διευκόλυνσή τους το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την παράταση της διορίας για ρύθμιση του δανείου έως τα τέλη Μαρτίου αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει τι θα γίνει σε περίπτωση που η τράπεζα αρνηθεί την πρόταση ρύθμισης ή αντιπροτείνει ένα πλαίσιο διακανονισμού που είναι ασύμφορο για τον δανειολήπτη.

Σε αυτή την περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος ο οφειλέτης της τράπεζας να βρεθεί ενώπιον ενός σοβαρού διλήμματος:

α) να ρυθμίσει το δάνειο με «παράλογους» όρους, προκειμένου να λάβει την κρατική ενίσχυση για εννέα μήνες, σώζοντας την πρώτη κατοικία του για ισόποσο διάστημα και

β) να απορρίψει την πρόταση της τράπεζας, χάνοντας και την επιδότηση ενοικίου.

Σε αυτή την περίπτωση όμως θα φανεί «μη συνεργάσιμος» δανειολήπτης και σύντομα θα κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού του ακινήτου του. Παράλληλα, κινδυνεύει από τις αρχές Ιουλίου του 2021 να ζητήσει η ίδια η τράπεζα την πτώχευση του εν λόγω δανειολήπτη, με τη ρευστοποίηση όλης της περιουσίας του.

loading...