Γερμανική πρόταση για τα Leopard του Ελληνικού Στρατού – Θα πει «ναι» η Ελλάδα;;; vid

 Όλες οι λεπτομέρειες…

Εκπρόσωποι της Kraus Maffei Wegmann και της Rheinmetall Landysysteme GmbH παρουσίασαν, το διήμερο 10-11 Δεκεμβρίου 2020 στο στρατόπεδο “Επχου Μελίδη” στον Αυλώνα, στην έδρα του ΓΕΣ/ΔΙΤ τις προτάσεις τους, μέσω τηλεδιάσκεψης, πάνω στην την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leo 2A6 HEL και Leo 2A4 του Ελληνικού Στρατού.

Οι προτεινόμενες αναβαθμίσεις για τα άρματα έχουν ως εξής:

Leopard 2A6 HEL

– Εγκατάσταση τηλεχειριζόμενου πυργίσκου ο οποίος θα είναι οπλισμένος με βαρύ πολυβόλο των 12.7 χιλ

-Εγκατάσταση νέων θερμικών καμερών

-Πιθανή εγκατάσταση συστήματος αυτοπροστασίας κατά επερχόμενων αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών

Leopard 2A4

– Εγκατάσταση στο άρμα νέας θωράκισης η οποία θα αυξήσει τη συνολική θωράκιση του άρματος

– Εγκατάσταση νέων ηλεκτροοπτικών

Ο Ελληνικός Στρατός παρατάσσει συνολικά 353 leopard 2A6 HEL και Leopard 2A4 τα οποία αποτελούν και την αιχμή του δόρατος για τον Ελληνικό Στρατό και εξοπλίζουν τις πλέον επίλεκτες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες του.

Η ποιότητα των αρμάτων είναι γνωστή αλλά η εξέλιξη των απειλών κατά αρματικών στόχων στο σύγχρονο πεδίο μάχης απαιτεί και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους.

Τηρουμένων των αναλογιών και κατά την άποψή μας, το σημαντικότερο είναι η εγκατάσταση συστήματος αυτοπροστασίας στα Leopard έτσι ώστε να μειωθεί το εύρος των απειλών που αντιμετωπίζουν. Τέτοια συστήματα είναι είτε το Ισραηλινό και αποτελεσματικότατο, Trophy είτε η λύση της Rheinmetall η οποία ολοκληρώνεται σύντομα είτε το Iron Fist.

Ο Γερμανικός Στρατός ολοκλήρωσε πρόσφατα την εγκατάσταση του Trophy στα δικά του Leo 2A7

Η αύξηση της θωράκισης των αρμάτων leo 2A4 είναι επιβεβλημένη, ειδικά αν επαρκούν τα κονδύλια και η εγκατάσταση συστήματος αυτοπροστασίας σε αυτά. Οι εικόνες των κατεστραμμένων τουρκικών Leopard 2A4 στη Βόρεια Συρία κατά τις επιχειρήσεις γύρω από την Ιεράπολη της Συρίας ( Al Bab )εναντίον του ISIS είναι χαρακτηριστικές των πληγμάτων που μπορούν να υποστούν τα άρματα αυτά από τα σύγχρονα κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα ( ATGMs ).

Το βασικότερο φυσικά είναι αν βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, ενώ στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να συμμετέχουν και εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όχι μόνο για να δοθεί έργο αλλά και για να αποκτηθεί τεχνογνωσία. Φυσικά, το καλύτερο θα ήταν να υπήρχαν ήδη προτάσεις εγχώριων εταιρειών σε σχέση με κάποιο πρωτότυπο όχημα, ώστε ο Στρατός να προχωρούσε άφοβα στην υιοθέτησή του. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σχέδια, όπως αυτά της EODH, δεν υπάρχουν πρωτότυπα.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση του βασικού αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού πρέπει να είναι μία εκ των υψηλών προτεραιοτήτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αν και υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν ή θα τρέξουν, εξίσου ή πολύ πιο σημαντικά , από την αναβάθμιση των Leopard.

loading...