H συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πετρέλαιο

… για τις μεταφορές και για τα βιομηχανικά προϊόντα – κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες δεκαετίες. Ως εκ τούτου, με την αγορά πετρελαίου να είναι ασταθής, καθώς επίσης με τα ασταθή συστήματα επιρρεπή σε ακραίες κινήσεις  και απρόβλεπτες καταρρεύσεις, το μέλλον καθίσταται αβέβαιο. 

Η αβεβαιότητα όμως αυτή δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα – γεγονός που σημαίνει πως, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας, αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον του πλανήτη θα είναι το χρέος και η ενέργεια που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Αυτοί οι δύο παράγοντες θα αποσταθεροποιήσουν σύντομα την παγκόσμια οικονομία, με μία αυτοενισχυόμενη ανατροφοδότηση – κάτι που θα δυσκολέψει πολύ τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη καταναλώσει τα περισσότερα όπλα τους. 

Tο να προσπαθήσει λοιπόν κανείς να προβλέψει το μέλλον όσον αφορά τουλάχιστον το 2021, υπό αυτές τις απίστευτα ασταθείς συνθήκες, επί πλέον με τα χρηματιστήρια στο ζενίθ και με την πραγματική οικονομία σε ελεύθερη πτώση, είναι ασφαλώς αδύνατο. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προετοιμασθεί όσο καλύτερα μπορεί για τις αναταράξεις που προβλέπονται – όπως πάντοτε, όταν ξεκινάει μία καινούργια εποχή για τον πλανήτη

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...