Πες μου πότε σου ήρθε περίοδος να σου πω πόσο θα… ζήσεις

 Νέα έρευνα με τη συμμετοχή 16.000 γυναικών συνδέει την ηλικία που ένα κορίτσι αποκτά την πρώτη του περίοδο με το προσδόκιμο ζωής

Ποιος το περίμενε; Μια έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τους έρχεται πιο αργά η περίοδος έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 90 τους χρόνια.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα εξέτασαν δεδομένα του προγράμματος Women’s Health Initiative, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας 16.000 μετεμμηνοπαυσικών γυναικών και ανακάλυψαν ότι εκείνες των οποίων ο έμμηνος κύκλος ξεκίνησε μετά την ηλικία των 12 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Ομοίως, και η ηλικία κατά την οποία η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση έχει κάποια σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής της. Ειδικότερα, οι γυναίκες που βιώνουν αυτήν την αλλαγή πιο αργά (πάνω από τα 50) έχουν περισσότερες πιθανότητες να σβήσουν 90 κεράκια στην τούρτα τους, επισημαίνει η έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που «καθυστερούν» λίγο παραπάνω να «αδιαθετήσουν» για πρώτη φορά ή να μπουν στην εμμηνόπαυση, έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν στη ζωή τους ή να εμφανίσουν διαβήτη.

Παρά τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας, η επιστημονική ομάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσδιορίσει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο αυτοί οι δύο μεγάλοι σταθμοί στη ζωή μιας γυναίκας επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με την συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, τα οποία ωστόσο προκαλούνται από πλήθος άλλων παραγόντων, όπως η απουσία άσκησης και η κακή διατροφή.

loading...