ΑΤΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ




Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η λιβυκή ακτοφυλακή που πρόσκειται στον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, συνέλαβε δεκαοκτώ (18) Ιταλούς ψαράδες από την Σικελία επειδή παραβίασαν τα χωρικά τους ύδατα! Το αξιοσημείωτο είναι πως εννέα (9) από τους 18 συλληφθέντες ήταν στο θρήσκευμα μουσουλμάνοι! Ακόμη πιο αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως σε τέτοιες παρόμοιες περιπτώσεις, δίνονται μεταξύ των εμπλεκομένων κρατών εξηγήσεις και το ζήτημα λήγει σε λίγες ώρες, άντε μερικές ημέρες και με την σχετική επιβολή προστίμου!

Όμως στην προκειμένη περίπτωση αυτή η σύλληψη ήταν ένα γεγονός εξόχως πολιτικό! Αφού ως γνωστόν η ιταλική κυβέρνηση έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της κυβερνήσεως της Τριπόλεως, του τουρκόφιλου Χαφέζ αλ Σάρατζ. Αντιπάλου του Στρατάρχη Χαφτάρ στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Και η οποία συνέπεσε με την επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο στην Τρίπολη με τον Χαφέζ αλ Σάρατζ και αξιωματούχους του καθεστώτος του!

Έτσι, πέρασαν κοντά τέσσερεις (4) μήνες για να ελευθερωθούν οι Ιταλοί ψαράδες και αφού έπρεπε να υποκύψει η ιταλική κυβέρνηση στα “θέλω” του Στρατάρχη και φιλέλληνα Χαλίφα Χαφτάρ, με την μετάβαση του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στην Βεγγάζη!

Και βέβαια οι ιταλικές εφημερίδες “πυροβολούν” την κυβέρνησή τους επειδή υπέκυψε στον εκβιασμό του Χαλίφα Χαφτάρ και αναρωτιούνται ποια να είναι άραγε τα ανταλλάγματα που πήρε από τον Πρωθυπουργό τους! Τα οποία βεβαίως θα φανούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα!

Θα σταθώ όμως ιδιαίτερα σε αναφορά της εφημερίδας Ρεπούμπλικα, η οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά:

“Η κίνηση του Στρατάρχη είχε ως στόχο την ανάκτηση του κύρους του”!

Και θα απαντήσω, πως ναι ήταν μια στρατηγική νίκη του Χαλίφα Χαφτάρ κατά της φιλότουρκης κυβέρνησης της Ιταλίας! Την οποία ξεφτίλισε “σέρνοντάς την” στην Βεγγάζη για να ζητήσει συγνώμη, όπως παραδέχεται σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος! Μια στρατηγική νίκη με την συνδρομή, με την μεσολάβηση, του ΥΠΕΞ της Ελλάδος Νίκου Δένδια, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Στρατάρχη Χαφτάρ!

Όταν στο πλαίσιο αυτής της φιλίας ο Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή στον Χαλίφα Χαφτάρ για την απελευθέρωση των Ιταλών ψαράδων και στην οποία επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εδραιωθεί στην περιοχή η ειρήνη, να επιτευχθεί σταθερότητα μεταξύ των κρατών της, που να βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου!

Γι΄ αυτό άλλωστε, την περασμένη Παρασκευή ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο απέστειλε μήνυμα στον Έλληνα ομόλογο του, και στον οποίο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του για την γενναιόδωρη υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ιταλία!

Αλλ΄ όμως η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να θυμίσει στην ιταλική κυβέρνηση την προ ημερών ανθελληνική στάση της, στην μη υποστήριξη των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως του Δεκεμβρίου (10-11)!

Τώρα αν με ρωτήσετε γιατί δίνω τα εύσημα στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και όχι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα σας απαντήσω αυτό που έχω γράψει από τις 4 Σεπτεμβρίου 2020! Πως ο Νίκος Δένδιας δεν “ακούει” στην εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Ο Νίκος Δένδιας έχει κάνει πολλές δηλώσεις κατά το παρελθόν και με τις οποίες δεν συμφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης του κατευνασμού των εντάσεων με την Τουρκία!

Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά δυο:

“Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές”!

Την οποία έκανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Κρήτη! Και η δεύτερη:

“Κοινές προκλήσεις (από την Τουρκία) απαιτούν κοινές απαντήσεις”!

Δηλαδή στην επιθετικότητα της Τουρκίας να απαντούσαμε ως χώρα επιθετικά;

Κλείνοντας να επισημάνω αυτό που επανειλημμένα έχω γράψει, πως ο Πρωθυπουργός θέλει να μετατοπίσει σε άλλο Υπουργείο τον Νίκο Δένδια! Μέχρι τώρα η όποια προσπάθειά του δεν στέφθηκε με επιτυχία! Θα περιμένουμε να δούμε αν θα τα καταφέρει στον νέο ανασχηματισμό που θα επιχειρήσει και με το οποίο κυβερνητικό σχήμα θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου από το Μαξίμου!

Πάντως στοιχηματίζω, ότι ο Νίκος Δένδιας είναι άτρωτος από το Υπουργείο των Εξωτερικών! Και ας περιμένουν στη σειρά η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος!!

loading...