Το Βατικανό συγκεντρώνει τους επιχειρηματικούς γίγαντες – Τι θέλει να προωθήσει

 Το Βατικανό συγκέντρωσε τους εκπροσώπους περισσότερων από δώδεκα από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των EY και Kering, σε μια νέα συμμαχία, που θα προασπίσει περισσότερο τα περιεκτικά και βιώσιμα χρηματοοικονομικά συστήματα.

Με την ονομασία Council for Inclusive Capitalism, (Συμβούλιο Περιεκτικού Σοσιαλισμού) η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει επιχειρήσεις με περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης αγοράς και περισσότερα από 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

Τα επιχειρηματικά μέλη είναι γνωστά ως Guardians (Φύλακες) και εκπροσωπούν εταιρείες όπως η MasterCard, η Visa, η DuPont, η Salesforce, η EY, οι Estee Lauder Companies, τα Kering, η Johnson & Johnson και η BP.

Το νέο Συμβούλιο υποστηρίζεται επίσης από τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Κλιματική Δράση και τη Χρηματοδότηση, Mark Carney, την Πολιτεία της Καλιφόρνια, τις Αρχές για Υπεύθυνες Επενδύσεις (PRI), τον ΟΟΣΑ (OECD), το Ίδρυμα Rockefeller και τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (International Trade Union Confederation).

Ως στόχος του νέου μη κερδοσκοπικού οργανισμού αναφέρεται η «οικοδόμηση μιας δικαιότερης, πιο περιεκτικής και βιώσιμης οικονομικής βάσης για τον κόσμο» συγκεντρώνοντας αρκετή επιρροή από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για να οδηγήσει σε συστηματικές αλλαγές.

Ως κατευθυντήριες αρχές του, αναφέρονται: η εμπιστοσύνη, η δικαιοσύνη, η υπευθυνότητα, ο δυναμισμός και η βιωσιμότητα – με κριτήριο τον άνθρωπο και τον πλανήτη.

Με την ένταξή τους στο Συμβούλιο, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να αναπτύξουν μετρήσιμους στόχους για την ενσωμάτωση αυτών των αρχών στα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να αναφέρουν την πρόοδό τους σύμφωνα με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs).

Από τις 8 Δεκεμβρίου, έχουν αναληφθεί 231 δεσμεύσεις από 28 οργανισμούς, που καλύπτουν θέματα όπως, η κλιματική αλλαγή, τα απόβλητα, η φυλετική ισότητα και η ισότητα των φύλων.

«Ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει τεράστια παγκόσμια ευημερία, αλλά έχει επίσης αφήσει πάρα πολλούς ανθρώπους πίσω, οδηγώντας σε υποβάθμιση του πλανήτη μας και δεν είναι ευρέως αξιόπιστος στην κοινωνία», δήλωσε ο ιδρυτής του Συμβουλίου Lynn Forester de Rothschild. «Αυτό το Συμβούλιο θα ακολουθήσει την προειδοποίηση του Πάπα Φραγκίσκου να ακούσει την κραυγή της γης και την κραυγή των φτωχών και να απαντήσει στα αιτήματα της κοινωνίας για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».

Ο Forester de Rothschild είναι ο διευθύνων εταίρος της Inclusive Capital Partners και θα διαχειρίζεται το Συμβούλιο εξ ονόματος του Βατικανού. Ο ρόλος του Πάπα αναφέρεται ως παροχή «ηθικής καθοδήγησης».

Επιχείρηση με γνώμονα το σκοπό

Μέσα στο 2020, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν γίνει πιο σημαντικές από ποτέ, με τους καταναλωτές να θέλουν να υποστηρίξουν εταιρείες που έχουν βοηθήσει κοινότητες στην κρίση της Covid-19.

Το Πανεπιστήμιο του Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL) δημοσίευσε πρόσφατα ένα σχέδιο δέκα σημείων, βασισμένο σε συζητήσεις με κορυφαία στελέχη και επαγγελματίες της αειφορίας, με σκοπό να λειτουργήσει ως μανιφέστο των σκοπών των επιχειρήσεων. Και, λίγους μήνες πριν, τα διευθυντικά στελέχη ορισμένων από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της L’Oreal, συνυπέγραψαν μια επιστολή στην οποία περιγράφεται πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία με γνώμονα το σκοπό μετά την Covid-19.

Όμως, για όλες τις συζητήσεις σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, η πρόοδος σύμφωνα με τη μέτρηση που χρησιμοποιεί το νέο συμβούλιο – οι SDGs – ήταν αργή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε φέτος, ότι όχι μόνο η πρόοδος δεν επετεύχθη απέναντι στην πλειονότητα των επιμέρους στόχων και δεικτών το 2019, αλλά ότι η Covid-19 είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις, χωρίς μια ισχυρή πράσινη προσέγγιση ανάκαμψης παγκοσμίως.

loading...