Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σομαλίας αποκαλεί την Τουρκία “δεύτερη πατρίδα του”

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σομαλίας πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Τουρκία.

Ο Αμπντουλκαντίρ Μοχάμεντ Νουρ είναι απόφοιτος τουρκικού πανεπιστημίου. Έχοντας ζήσει και μορφωθεί για οκτώ χρόνια στην Τουρκία αποφάσισε ότι η χώρα έπρεπε να γίνει ο προορισμός της πρώτης επίσημης επίσκεψης του στο εξωτερικό, μετά τον διορισμό του στη συγκεκριμένη θέση, δήλωσε ο ίδιος στο Πρακτορείο Ανατολή.

Ο Νουρ κατέχει πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και έχει δουλέψει επίσης ως διπλωμάτης στην πρεσβεία της Σομαλίας στην τουρκική πρωτεύουσα. Μιλάει Αγγλικά και πολύ καλά Τουρκικά.

“Έχω τόσους πολλούς φίλους και ανθρώπους που αγαπώ εδώ στην Τουρκία. Η Τουρκία σημαίνει τόσα πολλά για εμένα.”, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Mιλώντας για την αρχική του απόφαση να έρθει στην Τουρκία το 2009, ο Νουρ είπε: “Πρώτα από όλα, ήμουν περίεργος για την εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο. Είχα κάνει μαθήματα τουρκικής Ιστορίας επειδή η Σομαλία είναι μουσουλμανική χώρα.”

Αφού άρχισε μαθήματα τουρκικής γλώσσας, έκανε την εγγραφή του στο Πανεπιστήμιο με υποτροφία από το πρόγραμμα υποτροφιών της Τουρκικής Προεδρίας για Τούρκους του Εξωτερικού και Συγγενείς Κοινότητες, (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı – YTB).

Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε: “Όπως ξέρετε, η Τουρκία και η Σομαλία έχουν αδελφικούς δεσμούς. Και αυτή η σχέση αρχίζει στα 1600, κατά την Οθωμανική περίοδο. (Οι Τούρκοι) πάντα βοηθούσαν τη Σομαλία.”

“Η Τουρκία και η Σομαλία άρχισαν να ανανεώνουν τις σχέσεις τους το 2011, με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα.”, υπογράμμισε ο Νουρ.

O ίδιος είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Κατέληξε δε, λέγοντας: “Ο τουρκικός λαός και το τουρκικό κράτος είναι η ελπίδα του μουσουλμανικού κόσμου και αυτό το βλέπουν πάντα σαν προτεραιότητα. Έχουν κάνει πολλές θυσίες. Μοιράστηκαν τον πλούτο τους, τα πάντα με τον κόσμο.”

Η συνεργασία των δύο χωρών έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στο πέρασμα των χρόνων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία έχει εκπαιδεύσει σχεδόν το ένα τρίτο των σομαλικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: Daily Sabah

loading...