Ραδιενεργές μπανάνες! Ισχύει άραγε στ’ αλήθεια ή πρόκειται για έναν ακόμα αστικό μύθο;

 Θα φροντίσω να ‘μαι σύντομος, γιατί σας βλέπω να τρέχετε στους διαδρόμους του σπιτιού σας, ουρλιάζοντας: ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΕΚΤΕΊΝΕΤΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!!1!1!

Μπαρδόν.

 Οι μπανάνες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον πλανήτη. Περιέχουν κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και σχεδόν καθόλου λίπος.

 Κάμερα στο Κάλιο, παρακαλώ!

Το Κάλιο είναι ένα μέταλλο της 1ης ομάδας του Περιοδικού Πίνακα. Ένα ισότοπό του, όμως, το Κ-40 είναι ραδιενεργό, με χρόνο ημιζωής πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρόνια.

Έχει γίνει τόση συζήτηση για τη ραδιενεργή φύση της μπανάνας, που έχει δημιουργηθεί ακόμα και μια ανεπίσημη κλίμακα μέτρησης της ραδιενέργειας, το BED (Banana Equivalent Dose). Η ισοδύναμη δόση μπανάνας, λοιπόν, συγκρίνει μια δόση ραδιενέργειας με τη δόση στην οποία εκτίθεται κανείς, τρώγοντας μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους.

Σε ακούω να ρωτας: “εγω που έχω φάει τόνους μπανάνες, γιατί δεν φωσφοριζω ακόμα;” 

 Ας ηρεμήσουμε. Είναι αδύνατο να εκτεθούμε σε επιβλαβείς δόσεις ραδιενέργειας τρώγοντας μπανάνες. Κάθε μπανάνα μπορεί να εκπέμψει ακτινοβολία ύψους 0,01 millirem. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σκεφτούμε ότι μια ακτινογραφία θώρακος ισοδυναμεί με κατανάλωση περίπου 500 μπανανών. 700 μπανάνες ισοδυναμούν με διαμονή για ένα χρόνο σε πέτρινο σπίτι, 400 αντιστοιχούν σ’ ένα ταξίδι απ’ το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, 100 στην ημερήσια δόση ραδιενέργειας που παίρνουμε από τη φύση και οφείλεται στο Ουράνιο, που βρίσκεται σχεδόν παντού.

Ας απενοχοποιήσουμε το Κάλιο, λοιπόν! Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο στοιχείο που διατηρεί τα υγρά του σώματος μας, συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, βοηθά στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης και στην υγεία των μυών. 

 Συμπέρασμα. Ναι οι μπανάνες είναι ραδιενεργές, αλλά άλλο τόσο είσαι κι εσύ! Αν καταναλώσεις 10 εκατομμύρια μπανάνες μονομιάς, η ραδιενέργεια θα σε σκοτώσει! Είναι, επίσης, βέβαιο πως θα εκδηλώσεις χρόνια συμπτώματα, αν καταναλώνεις 274 μπανάνες, κάθε μέρα, για 7 χρόνια. Πρακτικά αδύνατον, αν και στις μέρες μας πότε μη λες ποτέ! 

Απάνω τους, λοιπόν!

Υγ: Κρατήστε σε μια γωνιά του μυαλού σας παρακαλώ, ότι 1 μιλιρέμ είναι η ραδιενέργεια που λαμβάνουμε όταν μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας με άλλον άνθρωπο το βράδυ. Και δυστυχώς ξέρω πολλούς, που ίσως να  προτιμούσαν τις 100 ισοδύναμες, λαχταριστές μπανάνες!

loading...