Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου

 (Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)

Υπάρχουν ζητήματα ιδιαζόντως ευαίσθητα και εξόχως δυσαντιμετωπίσιμα, τα οποία προξενούν κοινωνικούς κραδασμούς και αντιπαραθέσεις. 

Πρόσφατα  Οικονομολόγος  Υγείας  της  Ελβετίας  έκανε  μια τολμηρή πρόταση που τάραξε τα νερά.  Πρότεινε: επειδή το σύστημα Υγείας της Ελβετίας έφθασε στα όριά του και αδυνατεί να ανταποκριθεί, να αναχαιτίσει την πλημμυρίδα των προσερχόμενων πασχόντων από covid -19 να μην παρέχεται δυνατότητα νοσηλείας στους αρνητές της υπάρξεως του κορωνοιού.  Διευκρίνισε βέβαια πως δεν θα νοσηλεύονται όταν συμφορούνται τα Νοσοκομεία και τίθεται θέμα ως προς το ποιοι θα προτιμηθούν /προηγηθούν.  Ζήτησε την καταγραφή των προπαγανδιστών στο Διαδίκτυο και ΜΜΕ, που διατυμπανίζουν ότι είναι πλασματικός /μη υπαρκτός ο κίνδυνος από τον κορωνοιό. 

Έχει άραγε δίκιο ο κος Οζιέ ή είναι υπερβολικά σκληρός και ανάλγητος; Διχάζονται οι γνώμες διεθνώς, ανάλογα με τις επήρειες, τα βιώματα, το θρήσκευμα, την κοινωνικοφιλοσοφική θεώρηση καθενός και καθεμιάς.  Εκτιμώ πως ο Ελβετός προέβη σε μια λογική, ρεαλιστική, τολμηρή και κοινωνικά δίκαιη πρόταση. Αναντίλεκτα, οι πάσης φύσεως, ονομασίας, ιδεολογίας, ιδεοληψίας, ατομικοί ή κομματοκατευθυνόμενοι αρνητές, είτε τις πραγματικότητας ή των νόμων του Κράτους, είναι καταφανώς έκνομα και αντικοινωνικά όντα.

Διεθνώς –αλλά και στην χώρα μας – υπάρχουν κάποιοι τύποι, οι οποίοι, είτε από διάθεση διαφοροποίησης/πρωτοτυπίας, ή ψυχολογικών διαταραχών, αντικοινωνικότητας, ή αυτοπροβολής, ή εξυπνακισμού,  ομιλούν, γράφουν, διαδίδουν στα ΜΜΕ (ιδίως στο Διαδίκτυο) ότι όλα τα περί κορωνοιού είναι μύθος/παραμύθια και συνεπώς τα διάφορα μέτρα /περιορισμοί δεν πρέπει να τηρούνται (;). Προδήλως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της διαφορετικής άποψης /θέσης. Όταν πεθαίνουν άνθρωποι –πλησιάζουμε τους 1.500.000 θανάτους –όταν τινάζονται στον αέρα οι οικονομίες, όταν ξεκληρίζονται οικογένειες, όταν αλλάζουν οι διαπροσωπικές κοινωνικές σχέσεις, όταν φυλακίζονται στα σπίτια και δεν μετακινούνται οι πολίτες, όταν …., όταν … ,όταν ……τι νομίζουν ότι (υπο)στηρίζουν και προβάλλουν κάποια ανεύθυνα, αντικοινωνικά όντα; Τον θλιβερό εαυτούλη τους;

Όλοι μας υποφέρουμε –ψυχολογικά, οικονομικά κ.ο.κ – από τον ιό-.                              Αν αγνοήσουμε την ύπαρξη του θα μας αποτελειώσει. Ακόμη και αν δεχθούμε πως υφίστανται κάποιες υπερβολές, αυξημένος φόβος –κάποτε και πανικός- ή και σκοπιμότητες ορισμένων να διογκωθεί ο κίνδυνος, η ουσία παραμένει. Η μεταδοτικότητα είναι εδώ και μας αναμένει. Αν χαλαρώσουμε , τότε κούνια που μας κούναγε. Αν συνεπώς κληθούν οι θεράποντες Ιατροί και το Σύστημα Υγείας ενός Κράτους (με περιορισμένο αριθμό κλινών ΜΕΘ) να επιλέξει ανάμεσα σε ένα θύμα και κάποιον «δράστη», ο οποίος – έστω έμμεσα- συνέβαλε στην εξάπλωση της νόσου, τότε (κοινή λογική), προφανώς το θύμα έχει προτεραιότητα νοσηλείας. 

Κακώς κάποιοι θέτουν θέματα: ανθρωπισμού, ευαισθησιών κ.ο.κ. 

Άλλωστε και ο ίδιος ο Ελβετός εισηγητής του μέτρου, διευκρίνισε, (ορθότατα έπραξε), πως αναφέρεται σε περιπτώσεις συμφορήσεως /ανεπάρκειας κλινών, που αναπόφευκτα θα θέσει διλήμματα πρόκρισης/προτίμησης ανάμεσα σε δύο νοσούντες –υγιούς και νοσηρής νοοτροπίας πάσχοντες. Δεν ζήτησε να τιμωρηθούν , να μην νοσηλευτούν, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια /ΜΕΘ.

ΥΓ Είναι ανεπίτρεπτο να βοηθηθούν /προτιμηθούν τα ….                        Α ν θ ρ ώ π ι ν α   δ ε κ α ν ί κ ι α  στήριξης του κορωνοιού και να χαθούν τα αθώα θύματά τους. 

        Ούτε Θεός ή άνθρωπος εχέφρων, ούτε καν ο ίδιος ο κορωνοιός δεν θα συναινούσαν σε τέτοια αδικία /ανοσιουργία ! 

loading...