Η διατροφή που προστατεύει τα οστά σας

 Έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο και

τα νεφρά και δρα προστατευτικά ενάντια σε ποικίλες μορφές καρκίνου, στην…

κατάθλιψη και σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να προσθέσει στην ήδη μακρά λίστα την αυξημένη προστασία των οστών και το μειωμένο κίνδυνο κατάγματος.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, η μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων, τουλάχιστον στο γυναικείο πληθυσμό.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από την έρευνα Women’s Health Initiative, η οποία περιελάμβανε τρεις κλινικές μελέτες και μία μελέτη παρατήρησης που ξεκίνησε το 1991 από τα Αμερικανικά Ινστιτούτα υγείας (ΝΙΗ) με στόχο την αξιολόγηση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερες από 90.000 υγιείς γυναίκες από τις ΗΠΑ ηλικίας 51-79 ετών και κάλυπταν διάστημα 16 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές τους συνήθειες και την υγεία των οστών τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αριθμό καταγμάτων ισχίου που καταγράφηκαν κατά τη 16ετία.

Καταγράφηκαν συνολικά 2.121 περιστατικά κατάγματος ισχίου. Μελετώντας τις διαγνώσεις με γνώμονα τις διατροφικές συνήθειες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που ακολουθούσαν αυστηρά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής ήταν και αυτές που κινδύνευαν λιγότερο να πάθουν κάταγμα.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα υγιεινό και ισορροπημένο πλάνο που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, με έμφαση στο ψάρι και το θρεπτικό ελαιόλαδο.

loading...