«Άμμος ήτανε προτού γυαλί να γίνει», τραγουδάει η Μαρινέλλα, περιγράφονται άψογα τη διαδικασία κατασκευής του γυαλιού.

Δεν σας κρύβω ότι σκέφτηκα πολύ για το ποια θα ήταν η σωστή αντίδραση σ’ αυτό. Η επιλογή να βγω στους δρόμους με πλακάτ που θα γράφει:

“ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ”, 

έμοιαζε να ξεκινάει με χιλιομετρική διαφορά από τις υπόλοιπες, αλλά κάπου στη διαδρομή μια χιλιοφθαρμένη κλωστή λογικής άντεξε και τελικά έκατσα στ’ αβγά μου.

Θα βάλω τα δυνατά μου για να τραβήξω την προσοχή σας από την καταξιωμένη αοιδό, αν και η προσπάθεια μοιάζει εξ αρχής καταδικασμένη. Πάμε λοιπόν:

ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΡΟ!

Καμία αντίδραση. 

Κι όμως είναι αλήθεια! Εν μέρει. 

 Για πολλές δεκαετίες, υπήρχε η αντίληψη ότι τα βιτρώ στις μεσαιωνικές εκκλησίες είναι πιο χοντρά στο κάτω μέρος τους, επειδή το γυαλί δεν σταματάει να ρέει κατά τη διάρκεια των αιώνων. 

Ισχύει; 

Θα μπορούσε, αλλά όχι. Τα σύγχρονα μαθηματικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι θα χρειαζόταν χρόνος μεγαλύτερος από την ηλικία του σύμπαντος για να συμβεί κάτι τέτοιο, σε θερμοκρασία δωματίου. Εξάλλου, ο μόλυβδος που βρίσκεται ανάμεσά στο γυαλί και το συγκρατεί, έχει μικρότερο συντελεστή ιξώδους, οπότε αν το γυαλί έρεε τόσο ώστε τα αποτελέσματα να ήταν ορατά με γυμνό μάτι, ο μόλυβδος θα είχε ήδη χυθεί στα πλακάκια!

Ωστόσο, η διάταξη των ατόμων στο γυαλί δε διαφέρει από αυτήν σε ένα υγρό. Στα στερεά, τα μόρια τοποθετούνται δίπλα το ένα στο άλλο, σχηματίζοντας ένα καθαρό κρυσταλλικό σχέδιο. Στο γυαλί αυτή η οργανωμένη δομή δεν υπάρχει. Είναι ένα κολλώδες υγρό, εξαιρετικά μεγάλου ιξώδους. 

Άντε πάλι με το ιξώδες. 

Το ιξώδες είναι ένα μέτρο της αντίστασης στη ροή ενός ρευστού. Το λάδι έχει περίπου 100 φορές μεγαλύτερο ιξώδες από το νερό, ενώ το μέλι 100 φορές μεγαλύτερο από το λάδι. Όσο μεγαλύτερο το ιξώδες, τόσο πιο παχύρευστο το υγρό. Το γυαλί, λοιπόν, έχει ιξώδες μεγαλύτερο από 10 στη 13.5 poise, περίπου εκατό τρισεκατομμύρια πουάζ δηλαδή! Για να έχετε την πλήρη εικόνα, αρκεί να σκεφτείτε ότι το ιξώδες του νερού, στους 25 βαθμούς κελσίου, είναι μόλις 0,00089 πουάζ. 

Τι είναι όμως το γυαλί, τελικά; 

Είναι στερεό και υγρό, ταυτόχρονα! Η πραγματική φύση του παραμένει ακόμα άγνωστη, ωστόσο γνωρίζουμε με σχετική σιγουριά ότι τα μόριά του είναι παγιδευμένα σε μια κατάσταση μεταξύ στερεού και υγρού.

Αν έχετε χρόνο ασχοληθείτε μαζί του! Κι αν με κάποιον τρόπο καταφέρετε να λύσετε τον άλυτο γρίφο της φύσης του, σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε το επόμενο νόμπελ στο τσεπάκι σας, μαζί με το 1 εκατομμύριο ευρώ που το συνοδεύουν!

Σκεφτείτε το λίγο, όσο ακούτε από τα ηχεία Μαρινέλλα!

loading...