Απίστευτη ιστορία: Άστεγος στους δρόμους του Τόκυο μετατρέπεται σε δισεκατομμυριούχο

 

Παράδειγμα ότι όλα μπορούν να συμβούν στη ζωή αρκεί να υπάρχει τύχη και επιμονή

Ηιστορία του θα μπορούσε να εμπνεύσει μία συγγραφέα να γράψει ένα βιβλίο κι έναν σεναριογράφο να το μετατρέψει σε σενάριο ταινίας. Ξεκίνησε να κοιμάται στους δρόμους του Τόκιο ως νεαρός άστεγος και σήμερα, χάρις και στο θετικό κλίμα του χρηματιστηρίου, έχει μια εταιρεία με αξία κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Λέγεται Ταϊχέι Κομπαγιάσι, είναι 37 χρόνων και η εταιρεία του Sun* (Asterisk), της οποίας είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, βοηθά νεοφυείς και άλλες επιχειρήσεις να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν νέες και ενδιαφέρουσες υπηρεσίες και προϊόντα.

Τον Ιούλιο εισήλθε στο χρηματιστήριο με μεγάλη επιτυχία, ενώ έκτοτε η τιμή της μετοχής της έχει υπερτριπλασιαστεί. Μόλις 17 χρόνων βρέθηκε κυριολεκτικά στον δρόμο και όχι επειδή ήταν φτωχός εκ γενετής. Οι γονείς του τον πέταξαν έξω από το σπίτι, επειδή εγκατέλειψε ένα ακριβό σχολείο με σκοπό να αφοσιωθεί στο συγκρότημά του. Το πρωί έπαιζε μουσική για να βγάζει κάποια χρήματα, κοιμόταν στον δρόμο και για να μην κρυώνει τον χειμώνα, χρησιμοποιούσε χαρτόκουτα. Hταν άστεγος περίπου ενάμιση χρόνο, αλλά συνάντησε ανθρώπους που τον πήραν μακριά από την ζωή αυτή και τελικά βρέθηκε να δουλεύει ως μηχανικός λογισμικού. 

Συμμετείχε στη δημιουργία της εταιρείας – προαγγέλου της δικής του, τη Framgia, ενώ συνίδρυσε τη Sun* (που προφέρεται Sun Asterisk) το 2012 στο Βιετνάμ. «Τον χειμώνα έκανε κρύο και ήταν φορές, που όλα πήγαιναν πολύ άσχημα, αλλά κατάφερα και τα ξεπέρασα όλα αυτά», λέει σήμερα ο Ταϊχέι Κομπαγιάσι. Κατά τις διηγήσεις του, οι γονείς του δεν δέχθηκαν πως εγκατέλειψε το σχολείο, δεδομένου ότι είχαν κάνει έναν οικονομικό σχεδιασμό για να τον στηρίξουν να ακολουθήσει πανεπιστημιακές σπουδές. «Μου είπαν να φύγω κι αυτό έκανα, για να καταπιαστώ με ό,τι με ευχαριστούσε», αναφέρει. «Βέβαια, μπορεί να είχα πεθάνει, μιας και 8 στις 10 φορές κοιμόμουν στον δρόμο». 

Στα 19 του τον λυπήθηκε ο ιδιοκτήτης μιας μουσικής σκηνής, του προσέφερε δουλειά και του είπε να κοιμάται εκεί, όπως κι έκανε για έξι χρόνια. Απαντώντας σε αγγελία ευρέσεως εργασίας, η οποία δεν προϋπέθετε ειδικά προσόντα, προσελήφθη από την ενδιαφερόμενη εταιρεία και εκπαιδεύθηκε ως μηχανικός λογισμικού. Ετσι συναντήθηκε με τον συνιδρυτή της Framgia και της Sun*, Μακότο Χιράι, και αμφότεροι συμφώνησαν ότι πολλοί συνάδελφοί τους αριστεύουν στον προγραμματισμό, λίγοι, όμως, μπορούν να προτείνουν ρεαλιστικά επιχειρηματικά μοντέλα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Το 2012 ο Ταϊχέι Κομπαγιάσι αναζήτησε στο Βιετνάμ προσωπικό να στελεχώσει την εταιρεία του και τον Μάρτιο του 2013 ενοποιήθηκαν οι Framgia και Sun*, με στόχο να διαθέσουν στις ιαπωνικές νεοφυείς εταιρείες μηχανικούς και να χτίσουν ένα βιώσιμο μοντέλο δραστηριοτήτων.

Η Sun* σήμερα έχει 70 πελάτες, η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια, ενώ το μερίδιο του Ταϊχέι Κομπαγιάσι στο 7,9% αποτιμάται στα 74 εκατ. δολάρια. Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η εταιρεία είχε καθαρά έσοδα 659 εκατ. γιεν, δηλαδή 6,2 εκατ. δολάρια, επί εσόδων 3,97. δισ. γιεν. 

Τέλος, αναλυτές επισημαίνουν πως η ζήτηση για τις υπηρεσίες της Sun* είναι ζωηρή, αλλά ο ανταγωνισμός σκληρός και τα κέρδη της ακόμα χαμηλά. Πάντως, ο Ταϊχέι Κομπαγιάσι, που επέστρεψε πέρυσι στην Ιαπωνία από το Βιετνάμ, δείχνει αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η Sun* έχει εξασφαλίσει πελάτες από άλλες μεγαλύτερες εταιρείες, όπως εκείνες του δείκτη Nikkei – μία πελάτισσά της, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Sun*, είναι ο κολοσσός της Softbank.

loading...