Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν την ομάδα

 Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να ακολουθούν την ομάδα αντί να χαράζουν τον δικό τους δρόμο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που μελέτησε τα μαθηματικά μοντέλα που προβλέπουν και μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι τείνουμε να είμαστε κομφορμιστές και να ακολουθούμε το παράδειγμα των γύρω μας, αντιγράφοντας ό,τι είναι δημοφιλές στην κοινωνία που ζούμε. Αυτό είναι ένα καλό και χρήσιμο χαρακτηριστικό κατά κανόνα.

Για παράδειγμα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατανοούν το πώς τα μικρόβια προκαλούν ασθένειες ξέρουν όμως ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους για να τα αποφεύγουν. Έτσι, συμβαίνει και με πολλές άλλες συνήθειες που ακολουθούμε χωρίς να ξέρουμε γιατί αλλά επειδή μας κάνουν καλό.

Όπως φάνηκε από την έρευνα, οι άνθρωποι με υψηλό IQ τείνουν να μην ακολουθούν την ομάδα αλλά να χαράζουν το δικό τους δρόμο ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι έχουν τη σωστή απάντηση. Όταν όμως από την άλλη ακολουθούν την ομάδα, επειδή για παράδειγμα δεν είναι βέβαιοι για κάτι, το αποφασίζουν πιο ένθερμα από ότι όσοι έχουν χαμηλότερο IQ.

Αυτή η έρευνα δείχνει γιατί υπάρχει και τόση ποικιλία στις ανθρώπινες συμπεριφορές, επειδή είναι κυρίως επίκτητες και όχι εγγεγραμμένες στα γονίδιά μας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Evolution and Human Behavior.

loading...