ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Εξελίξεις στις ΗΠΑ επηρεάζουν την Ελλάδα

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Ουάσινγκτον…

Το Αμερικανικό Ναυτικό είχε δηλώσει επίσημα ότι επιθυμεί να αποκτήσει μία οροφή η οποία θα περιελάμβανε συνολικά 355 επανδρωμένα πλοία κάθε είδους και ακόμα 150 περίπου πλοία ή σκάφη, τα οποία θα είναι μη επανδρωμένα, σε μία εξέλιξη που επηρεάζει, όπως θα δείτε παρακάτω, την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί το Δεκέμβριο του 2016, το USN θα πρέπει να έχει μία οροφή συνολικά 355 επανδρωμένων πλοίων με τους αριθμούς να έχουν ως εξής:

· Βαλλιστικά υποβρύχια: 12

· Επιθετικά υποβρύχια: 66

· Αεροπλανοφόρα: 12

· Μεγάλα πλοία επιφανείας ( Καταδρομικά και αντιτορπιλικά) : 104

· Μικρά πλοία επιφανείας ( Φρεγάτες, Παράκτια περιπολικά, ναρκοθηρικά) : 52

· Πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων: 38

· Πλοία λογιστικής υποστήριξης: 32

· Πλοία διοίκησης και υποστήριξης: 39

Τα παραπάνω άλλαξαν με βάση τον σχεδιασμό που ψηφίστηκε φέτος σε σχέση με το μέλλον του στόλου μέχρι τουλάχιστον το 2045 και την σύγκριση αυτού μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα, ο οποίος προέρχεται από την δημοσιευμένη αναφορά της αρμόδιας επιτροπής ερευνών του Κογκρέσου με βάση την οποία ψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός για το USN.(*)

Στον παραπάνω πίνακα καλό είναι να παρατηρήσουμε τα μεγάλα σκάφη επιφανείας που η οροφή του 2016 οριοθετεί στα 104 πλοία, οροφή η οποία δεν υιοθετείται από τη νέα αναφορά του 2020 για το στόλο του 2045, αλλά δείχνει ότι η οροφή αυτή υπολογίζεται μεταξύ των 64-90 πλοίων. Αντίθετα, ο αριθμός των μικρότερων σκαφών επιφανείας όπως οι φρεγάτες, υποδηλώνει ότι το USN θα αυξήσει τον αριθμό τους στα 60-70 πλοία. Τα παραπάνω μας οδηγούν σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά τον κύριο όγκο μάχιμων μονάδων επιφανείας του USN.

– Όσον αφορά τα καταδρομικά και αντιτορπιλικά, το USN φαίνεται ότι αποφάσισε να μην κυνηγήσει το στόχο των 104 μεγάλων μονάδων επιφανείας αλλά να κατεβάσει τον αριθμό τους πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μερικές μονάδες θα αποσυρθούν ενώ θα κατασκευαστούν άλλες νεώτερες της κλάσης Arleigh Burke ( Οι Flight III θα ναυπηγηθούν ) και αργότερα νέας κλάσης, η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί μέχρι τότε. Ο αριθμός των σκαφών αυτών δε θα ξεπεράσει τα 94 σκάφη με κατώτερο, τα 60. Τα σκάφη της Flight I θα αρχίσουν να αποσύρονται από το USN στο δεύτερο μισό της τρέχουσας δεκαετίας, μάλλον από το 2028.

Με βάση την αναφορά RL32109(**) της ίδιας επιτροπής, τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2025 θα ναυπηγηθούν συνολικά 8 πλοία κλάσης αντιτορπιλικού αντί των 13 που προβλεπόταν από τον περσινό προϋπολογισμό, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα από την εν λόγω αναφορά της επιτροπής.

– Όσον αφορά τα ελαφρά σκάφη, το USN με βάση το νέο προϋπολογισμό θα αυξήσει τον αριθμό τους από τα 52 στα 70 πλοία μάλλον με επέκταση της οροφής των νέων φρεγατών FFG Constellation για τις οποίες έχει υπογραφεί συμβόλαιο με τη Ficantieri για 10+10 πλοία της κλάσης. Με το USN και το Κογκρέσο να είναι δυσαρεστημένα από την απόδοση των LCS( Littoral Combat Ships ), μάλλον ο αριθμός των νέων φρεγατών θα αυξηθεί από τις 20 σε ακόμα 20 για να συμπληρωθεί ο αριθμός της οροφής των νέων πλοίων.

– Το USN προσανατολίζεται στην κατασκευή μη επανδρωμένων σκαφών για να καλύψει αρκετές από τις ανάγκες του με αυτά και τον αριθμό τους να κυμαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεταξύ 140-240 σκαφών διαφόρων τύπων, μη επανδρωμένων. Με αυτούς τους αριθμούς, η συνολική ενεργή δύναμη του USN θα εκτοξευτεί στα 500 σκάφη.

Οι αντίπαλοι

Ο Νο 1 αντίπαλος του Αμερικανικού Ναυτικού δεν είναι άλλος από το Κινεζικό Ναυτικό το οποίο αυξάνει κατακόρυφα τους αριθμούς του και για να σας δώσουμε μία σαφή εικόνα για τους αριθμούς του Κινεζικού Ναυτικού, αναφέρουμε ότι μέχρι το 2025 το Κινεζικό Ναυτικό θα έχει τους παρακάτω αριθμούς:

· Αντιτορπιλικά (DDG)κλάσεων 052 B, 051B/C, 052 C, 052D/L και 055( η νεότερη κλάση) υπηρετούν ήδη 50 πλοία και μέχρι το 2025 θα έχουν ναυπηγηθεί ακόμα 9 πλοία της κλάσης 052D/L και 8 της κλάσης 055. Σύνολο Αντιτορπιλικών (DDG):67

· Φρεγάτες (FFG) κλάσεων 053Η, 054 και 054 Α και παλαιότερες υπηρετούν μέχρι σήμερα 92 πλοία και μέχρι το 2025 θα ναυπηγηθούν ακόμα 46: Σύνολο Φρεγατών (FFG):138

· Κορβέτες κλάσης Type 056/A με 54 πλοία να υπηρετούν ήδη στο Κινεζικό Ναυτικό και μέχρι το 2025 να έχουν ναυπηγηθεί ακόμα 26. Σύνολο κορβετών: 80

· Γενικό σύνολο κύριων μονάδων επιφανείας: 285 πλοία μέχρι το 2025.

Χωρίς σε αυτά να υπολογίζουμε τα υποβρύχια όλων των τύπων, τα αεροπλανοφόρα ( 2 υπηρετούν, 1 υπό ναυπήγηση + 1 προς ναυπήγηση), τα LHDs και λοιπά πλοία, το Κινεζικό Ναυτικό θα αγγίξει το 2025 δυσθεώρητα επίπεδα οροφών με τους Κινέζους να έχουν ένα θέατρο επιχειρήσεων, τον Ειρηνικό, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α. που χρειάζεται να καλύψουν όλο τον πλανήτη. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι οι Κινέζοι θα συνεχίσουν τις ναυπηγήσεις και μετά το 2025 υπερβαίνοντας τους αριθμούς του USN και του Ιαπωνικού Ναυτικού.

Ρωσία

Η Ρωσία, αν και έχει μικρότερο στόλο από τις Η.Π.Α. και έχει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, μόνο μέσα στο 2020 κατάφερε να παραδώσει στο Ρωσικό Στόλο 35 πλοία διαφόρων κλάσεων. Το Ρωσικό Ναυτικό, με τα όπλα του και κυρίως το στόλο υποβρυχίων του, παραμένει ένας αρκετά δύσκολος αντίπαλος για το ΝΑΤΟ και τις Η.Π.Α.

Ελλάδα και Ticonderoga/Arleigh Burke

Η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει αίτημα για την παραχώρηση 1-2 πλοίων είτε καταδρομικών CG-Ticonderoga είτε αντιτορπιλικών DDG Arleigh Burke από τις Η.Π.Α. ως ενδιάμεση λύση της επιλογής των φρεγατών MMSC της Lockheed Martin.

Αδιαμφισβήτητα, οποιοσδήποτε από τους δύο τύπους πλοίων εντασσόταν στο Πολεμικό Ναυτικό θα έγερνε δραματικά την πλάστιγγα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς 2 πλοία του τύπου με τον όγκο πυρός που φέρουν είναι “θηρία” και μπορούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα πολλαπλές απειλές χάρη στα συστήματα που φέρουν.

Παρ’ όλα αυτά, στην αναφορά της NDAA για το οικονομικό έτος FY 2021, δεν αναφέρεται πουθενά η απόσυρση πλοίων του USN που να αφορά είτε Ticonderoga είτε Arleigh Burke με αποτέλεσμα οι πιθανότητες, να παραχωρηθούν στην Ελλάδα 1-2 πλοία του ενός ή του άλλου τύπου, να μειώνονται δραματικά ειδικά για τα Arleigh Burke των οποίων η οροφή πιστεύουμε να σας αποδείξαμε γιατί χρειάζεται στο USN τα επόμενα χρόνια. Όσο για τα Ticonderoga στα οποία είχαμε αναφερθεί εκτενώς εδώ: https://www.el.gr/war/ploia-skylia-gia-to-polemiko-mas-nay, αρκεί να αναφέρουμε ότι με βάση δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, συνολικά 7 χώρες έχουν ζητήσει την παραχώρηση καταδρομικών Ticonderoga και όχι μόνο η Ελλάδα, πράγμα που δυσκολεύει την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Εν κατακλείδι..

… η απόφαση για παραχώρηση τυχόν Arleigh Burke ή Ticonderoga στην Ελλάδα θα είναι μία καθαρά πολιτική απόφαση και όχι επειδή θα περισσεύουν πλοία των εν λόγω κλάσεων από το USN. Είναι η πρόθυμη να επενδύσει σε αυτά τα πλοία χρήματα;;; Σημειώνεται πως θα έρθουν εδώ χωρίς αρκετά συστήματα, τα οποία θα ξηλωθούν από τις Η.Π.Α. και θα χρειαστεί να τοποθετηθούν άλλα στη θέση τους, να τοποθετηθούν πύραυλοι στα κελιά κτλ., καθώς και να τα επανδρώσει-συντηρήσει επαρκώς. Σε μία τέτοια περίπτωση, τα πλοία θα έρθουν. Αν όμως έρθουν για να παραμένουν στον ναύσταθμο ακίνητα, τότε δεν θα έχουμε τίποτα. Επίσης, για να είναι σωστή η επένδυση, χρειάζεται να έρθουν δύο πλοία καθώς αν έρθει μόνο ένα πλοίο, όταν αυτό θα βρίσκεται σε δεξαμενισμό για κάποια συντήρηση ή βλάβη, τότε θα λείπει αισθητά από τον στόλο, με αποτέλεσμα εκείνος να μην διαθέτει για εκείνη τη χρονική περίοδο το καλύτερο πλοίο του.

Η δε σύνδεση της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης με το πρόγραμμα φρεγατών το οποίο κουβαλά ήδη πάνω του το πρόγραμμα του ΕΜΖ των ΜΕΚΟ και τα ναυπηγεία, επιβαρύνει το σύνολο.

Αλήθεια, αν δεν ευοδώσει αυτή η προσπάθεια εξεύρεσης πλοίων ενδιάμεσης λύσης, ποιο θα είναι το μετά για το Πολεμικό Ναυτικό; Αν δεν ευοδώσει, οι MMSC καλύπτουν ως πλοία τις ανάγκες μας ή οι Η.Π.Α. θα μείνουν εκτός προγράμματος;

Εφόσον πάμε λοιπόν για μία πολιτικής φύσης απόφαση από τις Η.Π.Α., οι οποίες με παραχώρηση τέτοιων πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό θα βάζουν ξεκάθαρα την Τουρκία στο κάδρο, τίθεται το εξής ερώτημα: Αξίζει για τις Η.Π.Α. περισσότερο η Ελλάδα ή η Τουρκία;

* Η αναφορά της επιτροπής του Κογκρέσου ΡΛ 32665 την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://beta.documentcloud.org/documents/20418277-navy-force-structure-and-shipbuilding-plans-background-and-issues-for-congress-nov-24-2020

** Η αναφορά της ίδιας επιτροπής για το πρόγραμμα των αντιτορπιλικών του USN την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://assets.documentcloud.org/documents/6940535/Navy-DDG-51-and-DDG-1000-Destroyer-Programs.pdf

loading...