Συρίγος για Τουρκία: «Αντιλαμβάνεται ότι είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά της»

 «Άμα θες να κάνεις σαφείς τις κόκκινες γραμμές χρειάζεται να βγάλεις περισσότερη γλώσσα και να έχεις ανάλογους εξοπλισμούς» τόνισε ο επιφανής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής

Την πολιτική που ασκεί η Τουρκία σχολίασε ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα για να κάνει σαφείς τις κόκκινες γραμμές πρέπει να βγάλει περισσότερη γλώσσα και να έχει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που χρειάζεται. 

«Άμα θες να κάνεις σαφείς τις κόκκινες γραμμές χρειάζεται να βγάλεις περισσότερη γλώσσα και να έχεις ανάλογους εξοπλισμούς. Πολλές φορές ξεχνάμε όι τα τελευταία χρόνια δεν πήραμε εξοπλισμούς και ότι παρατήσαμε και αυτούς που είχαμε. Τώρα αποκτούμε νέους που προσπαθούν να καλύψουν το κενό της τελευταίας δεκαετίας», τόνισε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Το να πάρεις τα Rafale δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Τα όπλα που έχουν πάνω τους κάνουν τη διαφορά και είναι υποστρατηγικά όπλα».

Για την αλλαγή πολιτικής που ακολουθεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ο λόγος που μεταμορφώνονται οι πολιτικοί στην Τουρκία είναι διότι βλέπουν ότι το εκκρεμές πάει προς τον ακραίο εθνικισμό. Ο Ερντογάν ερωτοτροπεί με τις ακραίες φωνές, όπως τους Γκρίζους Λύκους κλπ. Ο Ερντογάν έχει μια ομάδα 8-10 ατόμων γύρω του και κυβερνούν την χώρα. Ο Ακάρ είναι μέσα σε αυτούς, ο Τσαβούσογλου δεν είναι, γι αυτό προσπαθεί με ακραίες φωνές να ενταχθεί. Από την άλλη ο Ακάρ κρατά ψηλά τους τόνους και προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του. Βλέπουμε ένα σύστημα όπου δεν υπάρχει κατ’ ουσίαν δημοκρατία, όλοι προσαρμόζονται στις εικαζόμενες αντιλήψεις του Ερντογάν».

Για το Κατάρ: «Δεν είναι μόνο αυτό που έχει μπει στο πεδίο μας. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο έστρεψε την Ελλάδα αλλού. Είχαμε αρχίσει να έχουμε σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά πλέον στραφήκαμε στη γειτονιά μας και την ανακαλύπτουμε ακόμα. Κοιτάμε τα Εμιράτα, την Ινδία, ποιος το περίμενε; Το Κατάρ είναι στο οπτικό μας πεδίο. Η Τουρκία μας υποχρέωσε να ανακαλύψουμε εκ νέου την περιοχή μας».

Για την οικονομία της Τουρκίας: «Όλα δείχνουν ότι θα πάει στο ΔΝΤ. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί και όλες οι κινήσεις της είναι για να το αποφύγει. Ο Ερντογάν είναι εκείνος που μας έστειλε στην αγκαλιά του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Τον πέταξαν έξω οι Αμερικανοί από το πρόγραμμα των F35. Αν τα είχε πάρει θα είχαμε τελειώσει στρατιωτικά. Με τη πολιτική του κατάφερε τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα του. Στην Αμερική και στο Ισραήλ υπάρχει μια αντίληψη που λέει ότι θα κάνουμε υπομονή με τον Ερντογάν μέχρι τη στιγμή που θα φύγει από την εξουσία. Ο επόμενος που θα έρθει, θα τα ξαναβρούμε».

«Η Ελλάδα θέλει χρόνο να πάρει νέα όπλα. Θέλουμε χρόνο, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Η Τουρκία, 8 φορές μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα από εμάς, ασχολείται όλη μέρα με το τι κάνουμε. Αντιλαμβάνεται ότι είμαστε η μοναδική χώρα που μπορεί να μπει εμπόδιο στα σχέδιά της», επεσήμανε και κατέληξε:

«Εμείς αυτό που πέρναγε προς τα έξω ως τώρα είναι ότι είχαμε κοινό σύστημα ασφαλείας με την Τουρκία. Οι κινήσεις μας με τα Εμιράτα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία περνάει μια διαφορετική εικόνα, ότι υπάρχει κι άλλο σύστημα ασφαλείας όπου μπορείτε να μας βλέπετε. Είμαστε σε δυναμική φάση αυτή τη στιγμή».

loading...