Όταν χορεύεις, γράφεις στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου. Είπε ο Καβάφης!





Μαρία Μπαϊραχτάρη…

Και δεν υπάρχουν ευστοχότερες λέξεις για να περιγράψουν το συναίσθημα την ώρα που χορεύει κανείς.

Οι παραδοσιακοί μας χοροί είναι ιεροί.

Πρόκειται για μέθεξη!

Μέσα από βήματα και ρυθμό μεταφέρουν ιστορία, θρύλους, ντοπιολαλιες, ιδιότοπους, ανθρώπινες ιστορίες εκείνων που τους μετέφεραν ως νάμα μέχρι σήμερα, έρωτες και πολέμους.

Ρουμλούκι!!

Είναι ο Μακεδονικός κάμπος  της Ημαθίας.

Η περιοχή απλώνεται κάτω από τις βόρειες παρυφές των Πιερίων μέχρι τους καλαμιώνες του Βάλτου των Γιαννιτσών και κάτω από τα υψώματα της Βέροιας μέχρι τον ποταμό Λουδία και τις εκβολές του Αλιάκμονα στο Θερμαϊκό κόλπο, ενώ επεκτείνεται αρκετά μέχρι και τον ποταμό Αξιό.

Σημαίνει Γη των Ρουμ, των Ρωμιών.

Το όνομα της περιοχής έμεινε από την εποχή της Οθωμανικής κατοχής και την βάφτισαν έτσι εξαιτίας Βυζαντινών κατοίκων της.

Ο θρύλος θέλει ο κεφαλοδεσμος ή κατσούλι, που φοράνε οι γυναίκες στο κεφάλι τους, να κουβαλάει βαριά κληρονομιά.

Έρχεται από τα βάθη των αιώνων και συμβολίζει την μεγάλη τιμή που τις έκανε  ο Μεγαλέξανδρος όταν γυρνώντας κάποτε από μάχη μαζί με όλα τα αρσενικά της περιοχής, έμαθε ότι ο τόπος είχε δεχτεί εχθρική επίθεση και τον κράτησαν οι ηρωικά αμυνόμενες γυναίκες.

Τότε διέταξε τους άνδρες του να βγάλουν τις περικεφαλαιες τους και τιμής ένεκεν να τις φορέσουν στα κεφάλια των γυναικών.

Όταν οι Μακεδόνισσες είχαν διεκδικήσει με τα όπλα τους την ισότιμη αναγνώριση, κυριολεκτικά στην δύση έτρωγαν βελανίδια κατοικωντας πάνω στα δέντρα.

Πόιμτσα.

Πολεμικός χορός!

Δωρικός, στητός, χωρίς πολλά τσαλιμια και τσακίσματα. 

Μακεδονικός Παιάνας!

Αργός, βαρύς, με το νταούλι να δίνει το σύνθημα και τον ζουρνά να σαλπίζει προετοιμασία για μάχη της Μακεδονικής φάλαγγας. 

Ίσως ο μοναδικός χορός που τα όργανα ακολουθούν τον χορευτή κι όχι το αντίθετο.

Το νταούλι κρούει στα πόδια του χορευτή ώστε να έχει οπτική επαφή και να μπορεί να συγχρονίζεται μαζί του.

Το μαντήλι είναι το σπαθί.

Με το μαντήλι γίνεται ο χορευτής μαέστρος και καθοδηγεί το νταούλι.

Αν ήξεραν οι πολιτιστικοί σύλλογοι να μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά όλη την αρχαία γνώση που κρατάνε στα χέρια τους, το Έθνος θα ήταν θωρακισμένο και δεν θα κινδύνευε να χαθεί η ταυτότητα και η ιδιοπροσωπία μας.

Καμαρώστε μια περήφανη γιαγιά να δίνει μάχη με το νταούλι και προσπαθήστε να νιώσετε το αίμα των προγόνων της που κυλάει ζεστό στις φλέβες της.

loading...