Απόλυτα δικαιωμένος δηλώνει ο Μπομπ Μενέντεζ μετά τις κυρώσεις στην Τουρκία

 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ικανοποίησή του για τις κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στην Τουρκία, μέσω του Νόμου CAATSA, εξέφρασε ο φιλέλληνας επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι δεν τον προβληματίζουν οι αντιδράσεις της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, ο κ. Μενέντεζ σχολίασε και το γεγονός ότι η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα απαντήσει αναλόγως, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οποιαδήποτε απόπειρα αντίδρασης όχι μόνο δεν θα της επιφέρει κάτι ουσιαστικό, αλλά, τουναντίον, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

«Είμαι ικανοποιημένος που έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιλήφθηκε αυτό που είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί: ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ακριβώς την ημέρα που παρέλαβε τους S 400, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο, ούτε τόσο χρονοβόρο», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ.

Παράλληλα, ο έμπειρος Ομοσπονδιακός Γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος προσέθεσε ότι η Τουρκία όχι μόνο παρέλαβε το ρωσικό σύστημα αλλά αγνόησε και όλες τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και προχώρησε στην ενεργοποίησή του, ενώ το δοκίμασε εναντίον των αμερικανικής κατασκευής των F-16.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής», ήταν το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Μενέντεζ.

Αναφορικά με το κατά πόσον οι κυρώσεις καθοδηγήθηκαν, εν μέρει, από την τροπολογία περί κυρώσεων στην Τουρκία που εισήγαγε ο ίδιος στον προϋπολογισμό, ο φιλέλληνας Γερουσιαστής Μενέντεζ εκτίμησε πως σημαντικό ρόλο έπαιξαν και άλλοι παράγοντες, όπως η προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα γεγονότα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η τροπολογία που έβαλα στον προϋπολογισμό, η οποία προβλέπει κυρώσεις στην Τουρκία για ένα έτος, ήταν σίγουρα μια κινητήριος δύναμη. Ωστόσο, ρόλο έπαιξε η ίδια η συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο σε σχέση με τα ρωσικά συστήματα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ολα αυτά έκαναν ακόμη και τον πρόεδρο Τραμπ που θα προτιμούσε να διατηρήσει τη σχέση του με τον Ερντογάν, να δει ότι η επιβολή κυρώσεων ήταν μονόδρομος».

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Γερουσία είπε ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις έχουν περισσότερο συμβολική παρά πρακτική σημασία. Παρ’ όλα όμως αυτά, αναγνώρισε τη σημασία τους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση όλων των αδειών εξαγωγής από τις ΗΠΑ, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Τουρκία.

Τέλος, ο κ. Μενέντεζ υπενθύμισε πως οι Αμερικανοί είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως την Τουρκία για τις συνέπειες, καταλήγοντας πως οι σχετικές αντιπροτάσεις που έγιναν ουδέποτε αξιοποιήθηκαν σοβαρά.

https://www.ekirikas.com

loading...