Μύρων Χιλετζάκης: «Σταματήστε να πουλάτε ελαιόλαδο όσοι δεν έχετε μεγάλη ανάγκη»

Για να πάψει να κατρακυλά η τιμή

 Στα χέρια τους «κρατούν» οι ελαιοπαραγωγοί το «φρένο» στην κατρακύλα των τιμών για τον κόπο που παράγουν, αρκεί να σταματήσουν – όσοι δεν έχουν άμεση και μεγάλη ανάγκη ρευστοποίησης – να «κόβουν» λάδι στα ελαιουργεία στις σημερινές τιμές, που δεν ξεπερνούν το πλαίσιο των 2,50 με 2,70 ευρώ το κιλό, επισήμανε μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Όσο μένουν χωρίς οικονομική στήριξη οι ετεροεπαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί – που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών του ελληνικού ελαιολάδου – τόσο αναγκάζονται να «κόβουν» σε τιμές που δε θεωρούνται και οι καλύτερες για τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς.

«Θα πιάσουν πάτο…»

«Σταματήστε όσοι δεν έχετε μεγάλη ανάγκη να “κόβετε” το λάδι σας», ξεκαθαρίζει ο Μύρων Χιλετζάκης και προειδοποιεί ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι τιμές θα πιάσουν… πάτο αν οι ίδιοι οι παραγωγοί δε σταματήσουν να πουλούν με 2,50 ευρώ ή ακόμα και με 2,70 ευρώ το κιλό, που αν και μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες περυσινές τιμές, δεν ανταποκρίνονται στις φετινές εξαιρετικές ποιότητες του κρητικού ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ελαιουργεία που κάνουν εμπόριο είναι πάρα πολλά, ενώ αντίθετα οι έμποροι που αγοράζουν το λάδι και το πουλούν χύμα στην Ιταλία είναι λίγοι…

«Στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται 2.400 ελαιουργεία. Από αυτά τροφοδοτούνται συνολικά 80 με 100 έμποροι σε όλη την Ελλάδα. Αυτοί οι έμποροι διακινούν το λάδι μας σε 10 πολυεθνικές ελαιολάδου, οι οποίες εδρεύουν όλες στην Ιταλία. Στο μεταξύ, η τυποποίηση ελαιολάδου στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 8% με 10% της παραγόμενης ποσότητας κάθε χρόνο, και έχουμε επίσης πολυάριθμους τυποποιητές. Επομένως, δεν παίζουν μεγάλο και σημαντικό ρόλο οι δικοί μας τυποποιητές στο εμπόριο του λαδιού. Παράγουμε 300.000 τόνους σε όλη τη χώρα και από αυτή την ποσότητα τυποποιούμε μόλις 30.000 τόνους. Φυσικά, ως τυποποιητές κάνουμε σημαντικό έργο. Όμως, έχουμε πολλές ετικέτες στο ράφι και γι’ αυτό δε φαίνεται ο πραγματικός όγκος της δουλειάς που γίνεται στον τομέα της τυποποίησης του ελαιολάδου», σύμφωνα με το συνεταιριστή.

Μείωση ιταλικού λαδιού

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης λέει πως «σήμερα οι τιμές ελαιολάδου που προσφέρονται από Κρητικούς εμπόρους παραδοτέες στην Ιταλία δεν υπερβαίνουν τα 2,65 ευρώ το κιλό, όταν η μέση τιμή ελαιολάδου στην Ιταλία είναι σήμερα 4,72 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μια μείωση του ιταλικού λαδιού φέτος κατά 30%. Αυτή η μείωση αναγκάζει τους Ιταλούς τυποποιητές να στρέφονται προς την Ελλάδα. Αν εμείς τώρα ξεκινήσουμε και δίνουμε ποσότητες λαδιού στα 2,40 ευρώ το κιλό και στα 2,50 ευρώ το κιλό, αυτό μεταφράζεται ότι τέλος Δεκεμβρίου μπορεί το λάδι να έχει πέσει και στα 2,20 ευρώ το κιλό! Εμείς τι λέμε; Να κάνουμε ένα πλάνο όπως αυτό που είχε κάνει η Ισπανία το 2018, όταν είχε μια υπερπαραγωγή που άγγιξε περίπου τα 2 εκατομμύρια τόνους. Και τότε η κυβέρνηση της Ισπανίας, με την ομόφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών, έκανε αποθεματοποίηση. Αυτή η διαδικασία οδήγησε τους Ισπανούς παραγωγούς και εμπόρους ελαιολάδου να δημιουργήσουν μια τεχνητή κρίση, που έβγαλε από το παιχνίδι της αγοράς μια μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου και με αυτόν τον τρόπο υπήρξε άνοδος των τιμών».

Τέλος, ο συνεταιριστής δικαιολογεί και τους ελαιουργούς ως προς τη στενότητα των δυνατοτήτων για μεγαλύτερες τιμές, καθώς μετά την περυσινή καταστροφική για όλους χρονιά, φέτος αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της όχι και τόσο καλής περιεκτικότητας του ελαιολάδου στον ελαιόκαρπο. Κι ενώ πέρυσι έπαθαν μεγάλες ζημιές από τη διαφορά των τιμών λόγω της κακής ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου, ήρθε φέτος να τους ζημιώσει και η χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα, και έτσι, για να μπορέσουν να καλύψουν τη ζημιά αυτή, κρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

«Ο ελαιουργός πληρώνεται με το λάδι. Οι ελιές, όμως, που έφερε στο ελαιουργείο ο παραγωγός έχουν ακριβώς το ίδιο κόστος έκθλιψης για τον ελαιουργό, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα παράξουν», καταλήγει ο Μύρων Χιλετζάκης.

https://www.tharrosnews.gr

loading...