Μαθήματα Ιστορίας από την ηθοποιό Γκαλ Γκαντότ: Η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα Μακεδόνισσα

 Η Ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ που θα υποδυθεί την Κλεοπάτρα, απάντησε πως ήταν Ελληνίδα Μακεδόνισσα και δεν χρειάζεται να την υποδυθεί έγχρωμη ηθοποιός.

Μαθήματα Ιστορίας παρέδωσε η Ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ, η οποία θα υποδυθεί την Αιγύπτια βασίλισσα Κλεοπάτρα σε κινηματογραφική ταινία, ως απάντηση προς όσους κατηγορούν την ίδια αλλά και την εταιρεία παραγωγής της ταινίας για «whitewashing», δηλαδή για επιλογή λευκών ηθοποιών σε ρόλους που θα έπρεπε να υποδυθούν έγχρωμοι.

Μιλώντας στο δίκτυο BBC Arab, η Ισραηλινή ηθοποιός επεσήμανε πως η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνδία Μακεδόνισσα λόγω καταγωγής, αφού ήταν κόρη του Φαραώ Πτολεμαίου του 12ου, απόγονου του Έλληνα από τη Μακεδονία Πτολεμαίου, του στρατηγού που άφησε ως κυρίαρχο της Αιγύπτου ο Μέγας Αλέξανδρος μετά τον θάνατό του.

Η κριτική για την επιλογή της Γκαλ έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, με τους επικριτές να «ρίχνουν τα βέλη τους» τόσο προς την παραγωγή για την επιλογή της πρωταγωνίστριας, όσο και προς την ίδια την ηθοποιό από το Ισραήλ, η οποία έγινε παγκοσμίως διάσημη μέσα από τον ρόλο της στο «Wonder Woman». Πολλοί ήταν εκείνοι που επέμεναν πως την Αιγύπτια βασίλισσα θα έπρεπε να την υποδηθεί μια έγχρωμη ηθοποιός.

«Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα Μακεδόνισσα από την καταγωγή της»

Ωστόσο, η Γκαλ Γκαντότ έδωσε τη δική της απάντηση: «Πρώτα απ ‘όλα, αν θέλετε να είστε αληθινοί στα γεγονότα, τότε η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα Μακεδόνισσα», είπε η 35χρονη ηθοποιός.

Σύμφωνα με την Γκαντότ, η ομάδα «έψαχνε μια Μακεδόνισσα ηθοποιό που θα μπορούσε να υποδυθεί την Κλεοπάτρα», αλλά τελικά δεν κατάφερε να βρει το σωστό άτομο. «Δεν βρέθηκε. Και εγώ ήμουν πολύ παθιασμένη με την Κλεοπάτρα», συνέχισε.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή ηθοποιό, το θέμα δεν αφορούσε ποτέ εθνοτικές καταγωγές: «οι άνθρωποι είναι άνθρωποι», είπε.

«Έχω φίλους από όλο τον κόσμο, είτε είναι Μουσουλμάνοι είτε Χριστιανοί ή Καθολικοί ή άθεοι ή Βουδιστές, ή φυσικά Εβραίοι», συνέχισε η ηθοποιός. «Και μαζί μου, θέλω να γιορτάσω την κληρονομιά της Κλεοπάτρας και να τιμήσω αυτήν την καταπληκτική ιστορική εικόνα που θαυμάζω τόσο πολύ».

Η Γκαντότ πρόσθεσε επίσης ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει αυτήν την ταινία και οποιοσδήποτε μπορεί να προχωρήσει και να το κάνει». «Είμαι πολύ παθιασμένη που θα κάνω κάτι το δικό μου», κατέληξε.

Ο ρόλος της Κλεοπάτρας, η οποία συχνά θεωρείται ως ο τελευταίος «ενεργός» κυβερνήτης του Πτολεμαϊκού Βασιλείου της Αιγύπτου πριν από την κατάκτησή του από τη Ρώμη, στο παρελθόν απεικονίστηκε από τη θρυλική Βρετανίδα σούπερ σταρ Ελίζαμπεθ Τέιλορ στη θρυλική ταινία του 1963 με το ίδιο όνομα.

Η Κλεοπάτρα, της οποίας η καταγωγή μπορεί να ανιχνευθεί στον Έλληνα στρατηγό της Μακεδονίας, Πτολεμαίο τον Πρώτο, τον Σωτήρ, ο  οποίος ήταν στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασίλευσε την Αίγυπτο για 21 χρόνια μεταξύ του 51 π.Χ. και του 30 π.Χ..

Επιπλέον, ήταν η γυναίκα που έγινε αντικείμενο πόθου τόσο για τον Ιούλιο Καίσαρα όσο και για τον Μάρκο Αντώνιο.

loading...