Έχεις λίγο χρόνο;… Κούνησα το κεφάλι μου καταφατικά.

Στεκόταν έξω από την τράπεζα, με ένα απολυμαντικό στο χέρι. Η ματιά του, καθαρή όσο και τα χέρια του, έμοιαζε ικανή να διαβάσει τη σκέψη μου.

«Θα ήταν κανα δυο», ψέλλισα. 

Δεν διέκρινα τίποτα επιτιμητικό στο βλέμμα του. Έτεινε το τζελ κι έσταξε λίγες σταγόνες στις παλάμες μου. 

Ήταν ένας ηλικιωμένος γιατρός, που είχε αναλάβει να ενημερώσει τους κατοίκους του μικρού χωριού για τους κινδύνους του ιού. 

Τον ευχαρίστησα με ένα νεύμα και μπήκα στην τράπεζα. Όταν τελείωσα ήταν ακόμα εκεί!

«Στο σπίτι θα τα πλένεις με σαπούνι», μου είπε, δείχνοντας τα χέρια μου. «Δεν θα το αμελήσεις, ναι;»

«Έχω ένα απολυμαντικό στην τζαμαρία και το χρησιμοποιώ πάντα πριν μπω, δεν αρκεί;»

Έκανε μια γκριμάτσα αμφιβολίας.

«Υπάρχει διαφορά, μου είπε. Όλα τα διαλύματα με περιεκτικότητα πάνω από 60% σε αλκοόλ βεβαίως βοηθούν, αλλά δεν υποκαθιστούν το σαπούνι. Έχεις λίγο χρόνο;»

Κούνησα το κεφάλι μου καταφατικά.

 «Τα απολυμαντικά δεν καθαρίζουν τα πολύ λερωμένα χέρια από τις βρωμιές κι ο ιός μπορεί να παραμείνει προσκολλημένος σ’ αυτές. Αν τα χέρια μας είναι ιδρωμένα μάλιστα, η αποτελεσματικότητα μειώνεται και θα πρέπει να τα μουλιάσουμε, για να βεβαιωθούμε ότι καλύψαμε κάθε πιθαμή. Άσε που είναι και σκληρά με το δέρμα μας».

«Και το σαπούνι; Είναι το απλό σαπούνι τόσο αποτελεσματικό με τους ιούς;» ρώτησα με δυσπιστία. 

«Οι ιοί αποτελούνται από RNA, πρωτεΐνες και λιπίδια, όχι πολύ σταθερά δεμένα μεταξύ τους. Θυμάσαι από το λύκειο τον ομοιοπολικό δεσμό; Εκεί υπάρχει αμοιβαία συνεισφορά ηλεκτρονίων, με αποτέλεσμα τα ηλεκτρόνια του δεσμού να ανήκουν ταυτόχρονα και στα 2 άτομα».

 «Κάτι που δε θα συμβεί ποτέ με την πίτσα μου», είπα και δαγκώθηκα αυτοστιγμεί.

Γέλασε, μάλλον από ευγένεια. 

«Στους ιούς δεν υπάρχουν τέτοιοι ισχυροί δεσμοί», συνέχισε. «Ο Sars Cov 2 μοιάζει με άλλους ιούς της γρίπης και με αυτόν της ηπατίτιδας Β. Το σαπούνι, εκτός των άλλων, διαθέτει και μια ουρά που δεν αγαπά καθόλου το νερό. Προσπαθώντας να γλυτώσει λοιπόν, σφηνώνεται σαν λοστος στο περίβλημα του ιού, στοχέυοντας πάντα στην λιπαρή του στιβάδα -που είναι ο αδύναμος κρίκος του- και τη διαρρηγνύει. Οι δεσμοί σπάνε και ο ιος γκρεμίζεται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και χάνεται στο βάθος του νιπτήρα.

Χρειάζεται, ωστόσο, λίγος χρόνος για να δράσει. 20 δευτερόλεπτα αρκούν για να διεισδύσει σε κάθε μικροσκοπική πτυχή του δέρματος και να ολοκληρώσει τη χημική του δράση. Τραγούδα μια φορά, αργά, το happy birthday και θα ‘σαι έτοιμος!»

 «Δύσκολα θα λειτουργήσει αυτό με μένα», είπα μορφάζοντας. «Θα φεύγω σφαίρα στο ψυγείο για την τούρτα!»

Αυτή τη φορά γέλασε λιγότερο επιτηδευμένα!

 Καλός άνθρωπος. Ας τον έχει καλά ο Θεός!

loading...