Επιτέλους, ας ζήσουμε ξανά.

 Οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις και οι αβέβαιες προοπτικές είναι κυρίως η συνέπεια της έλλειψης ενός σοβαρού οικονομικού προγράμματος εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Πλέον έγινε κατανοητό πως δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, εκτός από την πριμοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ όταν άνοιξε ο τουρισμός με ελάχιστες ΜΕΘ, χωρίς ελέγχους και με προβληματικό λογισμικό, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά. 

Τα μη σωστά προγραμματισμένα και αναποτελεσματικά lockdown που επιβλήθηκαν, είχαν τρομακτικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία μας, ενώ θα προκαλέσουν μεσομακροπρόθεσμα σημαντικότατα προβλήματα στην ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Η Κυβέρνηση δηλαδή έχει υιοθετήσει την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», ενώ εφαρμόζει πιστά τις οδηγίες της τρόικας. Ενώ επιδοτεί την οικονομία με δανεικά χρήματα και μεταθέτει τις υποχρεώσεις της χώρας στον επόμενο που θα πάρει τα ηνία.

Αυτό που απαιτείται είναι η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, η οποία σαφώς προηγείται της αύξησης των εξαγωγών που προτείνει η μελέτη Πισσαρίδη. Η βασική αιτία είναι το ότι δεν μπορούν να αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές, όταν βέβαια δεν παράγονται εμπορεύσιμα προϊόντα, πόσο μάλλον σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές. 

Η Ελλάδα πάντως δεν είχε ποτέ μετά τη μεταπολίτευση ένα στοχευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και ένα εθνικό όραμα, ενώ το όποιο υπήρχε εξαντλήθηκε στην ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οικονομική της σύγκλιση που χάθηκε εντελώς με τα μνημόνια. 

Το τελικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη λανθασμένη μακροοικονομική πολιτική που συνεχίζεται, ήταν η αποβιομηχάνιση, η χρεοκοπία, η αποεπένδυση και η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό.

Ποια είναι η πρόοδος του προγράμματος Rebrain Greece; Δεν έχουμε πάρει καμία απολύτως ενημέρωση. 

Εάν υλοποιηθούν γρήγορα και σωστά οι προτάσεις μας πάντως, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας θα μπορούσε να αγγίξει το 2021 τουλάχιστον το 10%, με μεγάλη ωφέλεια τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας επιπλέον πάνω από τριακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Επιτέλους, ας ζήσουμε ξανά. Αρκετά με την αιώνια χρεοκοπία, τα χρέη, το κυνηγητό των εισπρακτικών, την αυξανόμενη εγκληματικότητα, την εξάρτηση από τους ξένους και το σκυφτό κεφάλι

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...