Πάμε να δούμε τι είναι το κρυπτονόμισμα Bitcoin

Bitcoin, για το οποίο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan έχει προβλέψει, πως η αξία του μπορεί να εκτιναχθεί στα  140.000 δολάρια !

Το Bitcoin έχει αυξήσει την αξία του στα 19.200 δολάρια αφού υποχώρησε σε περίπου 4.840 δολάρια στα μέσα Μαρτίου 2020.

Το Bitcoin είναι μια αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση που αρχικά περιγράφηκε σε μια λευκή βίβλο του 2008 από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Κυκλοφόρησε αμέσως μετά, τον Ιανουάριο του 2009.

Το Bitcoin είναι ένα διαδικτυακό νόμισμα, που σημαίνει ότι όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ ίσων, ανεξάρτητων συμμετεχόντων στο διαδίκτυο, χωρίς να απαιτείται κανένας διαμεσολαβητής.

Το Bitcoin δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον Nakamoto, για να επιτρέψει την αποστολή διαδικτυακών πληρωμών απευθείας από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να περάσει από τράπεζα ή άλλο φορέα.

Το Bitcoin ξεχώρισε γιατί είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιήθηκε στην ιστορία.

Ποιοι είναι οι ιδρυτές του Bitcoin;

Ο αρχικός εφευρέτης του Bitcoin είναι γνωστός με το ψευδώνυμο, Satoshi Nakamoto.

Έως και σήμερα η πραγματική ταυτότητα του ατόμου – ή του οργανισμού – που βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο παραμένει άγνωστη.

Στις 31 Οκτωβρίου 2008, ο Nakamoto δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο του Bitcoin, η οποία περιγράφει λεπτομερώς πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα διαδικτυακό νόμισμα.

Πρότειναν να χρησιμοποιήσουν ένα αποκεντρωμένο σύστημα συναλλαγών και να το ασφαλιστούν με κρυπτογραφικούς αλγόριθμους – ολόκληρο το σύστημα θα ονομάζεται αργότερα “blockchain”.

Στις 3 Ιανουαρίου 2009, ο Nakamoto εμφάνισε το…. Bitcoin, γνωστό ως το block genesis, ξεκινώντας έτσι την πρώτη κρυπτογράφηση στον κόσμο.

Ωστόσο, ενώ ο Nakamoto ήταν ο αρχικός εφευρέτης του Bitcoin, με την πάροδο των ετών ένας μεγάλος αριθμός ατόμων συνέβαλε στη βελτίωση του λογισμικού κρυπτογράφησης, διορθώνοντας τις ευπάθειες και προσθέτοντας νέες δυνατότητες.

Χάριν στην πρωτοποριακή φύση του το Bitcoin παραμένει στην κορυφή αυτής της ενεργητικής αγοράς μετά από μια δεκαετία ύπαρξης.

Πόσο Bitcoin κυκλοφορεί;

Η συνολική προσφορά του Bitcoin περιορίζεται από το λογισμικό του και δεν θα υπερβαίνει ποτέ τα 21.000.000 νομίσματα.

Νέα νομίσματα δημιουργούνται κατά τη διαδικασία που είναι γνωστή ως «εξόρυξη»: καθώς οι συναλλαγές μεταδίδονται σε ολόκληρο το δίκτυο και προστατεύονται από πολύπλοκους κρυπτογραφικούς υπολογισμούς.

Η προμήθεια για την διεκπεραίωση μιας συναλλαγής σήμερα είναι 6,25 bitcoin.

Αν και υπάρχουν μόνο εικασίες αλλά ο Satoshi Nakamoto πιστεύεται ότι διαθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο Bitcoin.

Πώς ασφαλές είναι το δίκτυο Bitcoin;

Το Bitcoin προστατεύεται με τον αλγόριθμο SHA-256, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια αλγορίθμων SHA-2, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης και από το Bitcoin Cash (BCH), καθώς και από πολλά άλλα κρυπτονομίσματα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως στο Bitcoin πέραν της ευμετάβλητης συμπεριφοράς του είναι να πέσει θύμα χάκερ ο κάτοχος των Bitcoin αν και αυτός ο κίνδυνος έχει εντυπωσιακά μειωθεί έως ελαχιστοποιηθεί.

Πηγή: bankingnews.gr

loading...