Το BBC στα Ελληνοαλβανικά σύνορα: «Να κλείσει τώρα ο δρόμος της κάνναβης»

 Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του BBC σε συνεργασία με Έλληνα δημοσιογράφο για την λειτουργία των κυκλωμάτων Ελλήνων και Αλβανών διακινητών που έχουν στήσει επιχείρηση πολλών χιλιάδων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Το BBC δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ του Έλληνα δημοσιογράφου Κώστα Κουκουμάκα, με θέμα την διακίνηση αλβανικής κάνναβης στην Ευρώπη εστιάζοντας στα καταπράσινα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

«Λίγο πιο πάνω βρίσκονται τα ευδιαπέραστα σύνορα με την Αλβανία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη χερσαία διαδρομή για τη διακίνηση κάνναβης στην Ευρώπη. Το ελληνικό χωριό Χαραυγή Ιωαννίνων είναι κοντά, αλλά δεν υπάρχουν άλλα σημάδια για να μαρκάρουμε τα σύνορα» ξεκινάει το ρεπορτάζ.

«Η κάνναβη διακινείται από Αλβανούς πεζούς οι οποίοι ζουν στα χωριά στην άλλη άκρη των συνόρων», είπε ο Έλληνας συνοριοφύλακας Λάμπρος Τσουμάνης που περνάει μεγάλο μέρος της βάρδιάς του περιπολώντας τα βουνά.

«Είναι θρασείς και δυνατοί άνθρωποι που γνωρίζουν σαν την παλάμη του χεριού τους όλα τα ορεινά περάσματα. Μπορούν να επιβιώσουν για μέρες στα δάση» προσθέτει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την αρχή του χρόνου, η ΕΛ.ΑΣ έχει καταφέρει να κατασχέσει 1,5 τόνο κάνναβης, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια, κατέσχεσε περίπου 9 τόνους.

Σαλταδόροι, κυρίως οπλισμένοι με καλάζνικοφ, κουβαλούν τσάντες των 40-50 κιλών στην πλάτη τους.

Κρύβουν τα ναρκωτικά κοντά σε συγκεκριμένα, αναγνωρίσιμα σε αυτούς σημεία όπως μεγάλα δέντρα και ρυάκια. Οι τσάντες έπειτα παραλαμβάνονται από μέλη του ελληνικού δικτύου διακίνησης.

Σε ό,τι αφορά την τιμή, σύμφωνα με το BBC, ένα κιλό καθαρής κάνναβης στην Αλβανία φτάνει ως και 900 στερλίνες ενώ σε Ελλάδα και Ιταλία, οι ναρκοβαρώνοι πουλάνε σε διπλάσια τιμή.

loading...