Translate the article and read it to your Language

Ο Γ. Βρούτσης για τα 800 ευρώ, το δώρο Χριστουγέννων και τις συντάξεις (Vid)






 Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε διευκρινίσεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν τους πολίτες.

Τι είπε για όσους δεν έχουν υποβάλει στοιχεία για το επίδομα των 800 ευρώ. Πώς θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων και τι θα γίνει με τις αυξήσεις στις συντάξεις.


Για την έναρξη των καταβολών των χρημάτων στους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Όπως εξήγησε η καταβολή άρχισε από την Παρασκευή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στους περίπου 24.000 εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει υποβολή στοιχείων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.


«Στην καταβολή των κλειστών επιχειρήσεων υπήρξαν 14.736 περιπτώσεις που έγιναν λάθη από επιχειρήσεις και εργαζόμενους όπου έγιναν διορθώσεις και θα πληρωθούν τώρα», είπε ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε:


«Υπάρχουν περίπου 24.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβάλλει ως όφειλαν τα στοιχεία τους με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν. Το σύστημα το κρατάμε ανοικτό για αυτό τον κόσμο, για να κάνουν τις αιτήσεις και να πάρουν τα χρήματα και μέσα στον Δεκέμβριο αν γίνεται».


«Δεν θα χάσουν τα χρήματά τους. Πιθανό μερίδα του κόσμου να μην κατάλαβε ότι θα πληρωθούν τα χρήματα τώρα, να πίστευε πως θα πληρωθούν αργότερα και παρέλειψε να υποβάλλει τα στοιχεία του», σχολίασε επίσης ο υπουργός.


Αναφορικά με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως επί της ουσίας είναι μια η δόση που θα καταβληθεί. Στη συνέχεια εξήγησε τον επιμερισμό που γίνεται ανάμεσα σε εργοδότες και πολιτεία με τους πρώτους να καταβάλουν το δώρο που αντιστοιχεί στον πραγματικό μισθό και τη δεύτερη αυτό που αντιστοιχεί στους μήνες αναστολής. «Δεν θα καταβληθεί ποσό για τον Δεκέμβριο γιατί δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί, αλλά θα γίνει το συντομότερο μετά τον Ιανουάριο. Στις 21 Δεκεμβρίου, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία το δώρου θα καταβληθεί στους εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.


Ο υπουργός εξήγησε πως και τον Δεκέμβριο υπολογίζεται πως θα υπάρξουν 675.000 εργαζόμενοι που θα είναι σε καθεστώς αναστολής λόγω των μέτρων που συνεχίζουν να ισχύουν, συνεπώς θα γίνει αντίστοιχη καταβολή χρημάτων, με το ποσό αυτή τη φορά να είναι 534 ευρώ, όπως συνέβη και για τον Νοέμβριο.


«Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές, κι εγώ στη Βουλή σε ερωτήσεις, αλλά και με ανακοινώσεις με τον υπουργό Οικονομικών τον κ. Σταϊκούρα το τι δίνουμε σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Υπήρχε μια κατηγορία σημαντική σε αριθμό εργαζόμενων, που δεν έπαιρναν επίδομα ανεργίας, γιατί ήταν σε εποχιακές επιχειρήσεις και φροντίσαμε με διάταξη νόμου να μειώσουμε τα απαραίτητα ένσημα για να πάρει κάποιος επίδομα ανεργίας, από 100 σε 50», απάντησε σε ερωτήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων και ανέργων που έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες λόγω των μέτρων.


Σχετικά με το θέμα των συντάξεων, με την επικείμενη αύξηση που αποφασίστηκε, αλλά και για το θέμα των κληρονόμων συντάξεων, ο κ. Βρούτσης εξήγησε: «Ως τις 17 Δεκεμβρίου θα πάρουμε το πρώτο κύμα αιτήσεων που μπορούν να πληρωθούν ίσως και μέσα στον Δεκέμβριο. Οι υπόλοιποι έχουν προθεσμία ως το τέλος Φεβρουαρίου, είναι μεγάλο το διάστημα και μπορούν να το κάνουν. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670 θα αγγίξει τους νέους συνταξιούχους. Όσοι έχουν 30 χρόνια και πάνω, θα απολαμβάνουν μια υψηλότερη σύνταξη. Υπέγραψα την πρώτη υπουργική απόφαση που αφορά τους συνταξιούχους μετά τον νόμο του κ. Κατρούγκαλου. Υπάρχει εκκρεμότητα για άλλη μια απόφαση. Δεν είναι εύκολες υπουργικές αποφάσεις, μετά την υπογραφή και της δεύτερης θα πρέπει να τρέξουμε και να κάνουμε restart σε όλο το ασφαλιστικό. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα κλείσει κι η τελευταία εκκρεμότητα του προηγούμενου νόμου, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις και τα αναδρομικά».


Μάλιστα, πρόσθεσε σχετικά με το ασφαλιστικό πως «Έχουμε επιταχύνει τους ρυθμούς κι έχουμε δεσμευτεί, αν δεν υπήρχε lockdown, η παθογένεια 50 ετών που υπάρχει στο ασφαλιστικό της Ελλάδας θα τελειώσει. Πρώτον με την έκδοση των συντάξεων ψηφιακά, και με την τακτοποίηση των συντάξεων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα. Βάζουμε χρονικό ορόσημο το τέλος του 2021».


Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μακροχρόνια άνεργους, απάντησε ότι: «Στην Ελλάδα από το 2013 και μετά, κατακτήσαμε κάτι που υπήρχε σε όλη την Ευρώπη. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που μπήκε και στο Σύνταγμα πέρσι με προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη. 250.000 νοικοκυριά καλύπτονται από αυτό, στο τέλος Δεκεμβρίου θα βάλουμε μια ισόποση δόση για να καλύψουμε τον κόσμο που είναι στα όρια της φτώχειας».


Τέλος, αναφορικά με την αδυναμία κάποιων να είναι συνεπείς στη ρύθμιση των 120 δόσεων λόγω lockdown αλλά και αν προβλέπεται νέο αντίστοιχο μέτρο για χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω κορωνοϊού, ο υπουργός Εργασίες τόνισε: «Νομοθετήσαμε για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, να μετατοπιστούν κατά ένα μήνα. Όποιες προτάσεις υπάρχουν για τις 120 δόσεις και τις ευάλωτες ομάδες, έχουν νομοθετηθεί και θα επεκτείνονται σταδιακά μέχρι το τέλος της πανδημίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια :