Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2020 που εντυπωσίσαν: Από τις σαρκοφάγους στη Σακάρα, στη χαμένη πρωτεύουσα των Μάγια

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που κέρδισαν τις εντυπώσεις τη χρονιά που φεύγει.

Από τις σαρκοφάγους στη νεκρόπολη της Σακάρα, μέχρι τη χαμένη πρωτεύουσα των Μάγια, αυτές είναι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που μας «ταξίδεψαν» το 2020.

Βρέθηκαν 100 άθικτες σαρκοφάγοι στη Νεκρόπολη της Σακάρα

Εκατό τέλεια διατηρημένες σαρκοφάγοι της 26ης Δυναστείας, οι οποίες χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 2.500 χρόνια, παρουσίασαν οι αιγυπτιακές αρχές.

Η συλλογή των σαρκοφάγων ανακαλύφθηκε σφραγισμένη, σε βάθος 12 μέτρων. Οι σαρκοφάγοι χρονολογούνται τουλάχιστον 2.500 χρόνια, γι’ αυτό και διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση και σε εξίσου καλή κατάσταση βρίσκονται τα χρώματά τους, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι.about:blank

Μάλιστα οι αρχαιολόγοι άνοιξαν και μία εκ των σαρκοφάγων, αποκαλύπτοντας μία εξαιρετικά διατηρημένη μούμια η οποία ήταν τυλιγμένη με σάβανο και ήταν διακοσμημένη με διάφορα χρώματα και ιερογλυφικά.
Λύθηκε ο γρίφος του Stonehenge

Βρετανοί επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο του Stonehenge, ανακαλύπτοντας την προέλευση των μεγάλιθων του μνημείου στο Γουίλτσαϊρ της Αγγλίας.

Από τη γεωχημική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι 50 από τους 52 γκρίζους ψαμμιτικούς ογκόλιθους του μνημείο προέρχονται από το West Woods που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το Stonehenge.

Οι ψαμμιτικοί ογκόλιθοι τοποθετήθηκαν στο μνημείο γύρω στο 2500 π.Χ. Ο μεγαλύτερος έχει ύψος 9,1 μέτρα και ο βαρύτερος ζυγίζει περίπου 30 τόνους. «Οι ψαμμιτικοί ογκόλιθοι αποτελούν τον εξωτερικό κύκλο και το κεντρικό τρίλιθο (δύο κάθετοι μεγάλιθοι που στηρίζουν έναν οριζόντιο). Είναι πελώριοι», είπε ο γεωμορφολόγος Ντέιβιντ Νας, του Πανεπιστημίου του Μπράιτον, που ήταν επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances.
Βρέθηκαν λείψανα μαμούθ από την Εποχή των Παγετώνων

Τα καλοδιατηρημένα οστά ενός ενήλικου μαλλιαρού μαμούθ, εντόπισαν κάτοικοι της χερσονήσου Γιαμάλ, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, σε μια λίμνη. Ένα τμήμα του κρανίου του, πολλά πλευρά και οστά των μπροστινών ποδιών – ορισμένα έφεραν ακόμη μαλακό ιστό επάνω τους – ανασύρθηκαν στις 23 Ιουλίου.

Τα λείψανα του μαμούθ είναι ηλικίας τουλάχιστον 10.000 ετών.
Τοιχογραφία με προϊστορικές ζωγραφιές στο δάσος του Αμαζονίου

Προϊστορικές ζωγραφιές από εξαφανισμένα ζώα αλλά και ανθρώπους ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε έναν βράχο στην περιοχή του Αμαζονίου της Κολομβίας.

Εκτιμάται ότι οι ζωγραφιές δημιουργήθηκαν γύρω στα 12.500 χρόνια πριν. Οι ζωγραφιές απεικονίζουν ζώα που έχουν πλέον εξαφανιστεί, ήδη από την εποχή των παγετώνων, όπως ο μαστόδοντας, ένας προϊστορικός συγγενής του ελέφαντα. Υπάρχουν, επίσης, εικόνες από παλαιολάμα, ένα μέλος της οικογένειας των καμηλοειδών που έχει εξαφανιστεί, από βραδύποδες και άλογα της εποχής των παγετώνων.

Η τοιχογραφία βρίσκεται στην περιοχή Serrania de la Lindosa και οι ειδικοί θεωρούν πως αυτές οι εικόνες, που δίνουν μία αίσθηση για τον πολιτισμό που έχει πλέον χαθεί, δημιουργήθηκαν από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στην περιοχή του Αμαζονίου.
Βρέθηκε η χαμένη πρωτεύουσα των Μάγια

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Brown και Brandeis υποστήριξαν ότι βρήκαν τα χαμένα ερείπια μιας αρχαίας πρωτεύουσας των Μάγια, στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας.

Πιστεύεται ότι η τοποθεσία, η οποία είναι πλέον ένα αγρόκτημα βοοειδών, ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του βασιλείου των Μάγια και φιλοξένησε μεταξύ 5.000 και 10.000 κατοίκους στο σημερινό Τσιάπας του Μεξικού, από το 750 π.Χ. Έως το 900 μ.Χ.
Το μεγαλύτερο και παλαιότερο μνημείο των Μάγια

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρήκαν ένα τεράστιο υπόγειο μνημείο των Μάγια.

Το μνημείο βρέθηκε στο Ταμπάσκο του Μεξικού και έχει μήκος 1,4 χλμ. Είναι πιθανώς το μεγαλύτερο μνημείο των Μάγια που ανακαλύφθηκε ποτέ.

Φωτογραφίες: Getty Images

The Sun via reader/photo unsplash

loading...