Ας δουμε λίγο τι συνέβη στην Σουηδία που οι πολίτες υποχρεώθηκαν να εμβολιαστούν το 2009-2010 για τον Η1Ν1

Για πολλούς Σουηδούς ο εμβολιασμός για την καταπολέμηση ενός ιού αποτελεί ζήτημα taboo από την περίοδο 2009-2010, οπότε και διοργανώθηκε η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού προ του κινδύνου της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1). Πάνω από το 60% του πληθυσμού έλαβε το εμβόλιο Pandemrix της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline – το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο απ ‘ όσες χώρες προνόησαν για τη θωράκιση από τη H1N1.

Ωστόσο η εμπειρία έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των Σουηδών σε οποιοδήποτε μελλοντικό εμβόλιο, γιγαντώνοντας τους φόβους για άγνωστες μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Χιλιάδες άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί – κυρίως παιδιά και ενήλικες κάτω των 30 ετών – διαγνώστηκαν αργότερα με ναρκοληψία, ως παρενέργεια του εμβολίου, που προφανώς υπολειπόταν σε ποιοτικά στάνταρ

Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια διαταραχή του νευρικού συστήματος που προκαλεί υπερβολική και συχνά ανεξέλεγκτη υπνηλία.

«Έχω “επιθέσεις” ύπνου όλη την ώρα σε κάθε είδους καταστάσεις και σε ακατάλληλες στιγμές. Κατά την ώρα του φαγητού, σε συνεντεύξεις εργασίας, σε διαλέξεις, σεμινάρια, στο πανεπιστήμιο. Έχω κοιμηθεί στο χώρο εργασίας μου, κοιμάμαι σε λεωφορεία και οπουδήποτε αλλού. Έχει καταστραφεί η ζωή μου», δηλώνει η Meissa Chebbi στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Σουηδική Φαρμακευτική Ασφάλιση έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει 440 από 702 αξιώσεις αποζημίωσης για ναρκοληψία που συνδέονται με την Pandemrix, καταβάλλοντας συνολικά 100 εκατομμύρια κορώνες (9,8 εκατομμύρια ευρώ) στους καταγγέλλοντες – αιτούντες.”

loading...