Κεν Χένσλεϊ: Η μουσική δύναμη των Uriah Heep ροκάρει πλέον στον παράδεισο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών
Ένας εξαιρετικός μουσικός, που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με μια κορυφαία μπάντα της παγκόσμιας χαρντ ροκ σκηνής δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ο λόγος για τον πρώην κιμπορντίστα αλλά και συνθέτη πολλών επιτυχιών των θρυλικών Uriah Heep, Κεν Χένσλέϊ ο οποίος άφησε σήμερα την τελετευταία του πνοή, σε ηλικία 75, μετά από σύντονη ασθένεια.
Γεννημένος μουσικός από κούνια ο Κεν Χένσλεϊ έδωσε την πρώτη του συναυλία σε ηλικία μόλις 15 ετών! Δύο χρόνια νωρίτερα είχε πιάσει στα χέρια του την πρώτη του κιθάρα την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ από τότε καθώς έγινε το βασικό μέσο έκφρασης του ταλέντου αλλά και των συναισθημάτων του. Από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα προσπαθώντας να βρει μια μόνιμη μουσική οικογένεια που να τον εκφράζει και να μπορέσει, μέσα από αυτή να κατακτήσει τα μεγάλα μουσικά του όνειρα. Εκείνη την πρώτη περίοδο συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς μετέπειτα μουσικούς όπως ο Όζι Όζμπορν και ο Μικ Τέηλορ των Rolling Stones.

Ο Κεν Χένσλέι με τους Urian HeepΑυτό θα συμβεί, τελικά, στις αρχές τις δεκαετίας του ’70 μέσα από τους πρωτοπόρους Uriah Heep, πρώην Spice, οι οποίοι πέρασαν το ξεκάθαρο μήνυμα πως «ήρθαν για να μείνουν» από το δισκογραφικό τους κιόλας ντεμπούτο, το άλμπουμ « Very ‘eavy…Very ‘umble» . Η επόμενη τριετία θα αποδεικτεί θριαμβευτική για την μπάντα καθώς οι δίσκοι τους, ο ένας μετά τον άλλο, γίνονται ανάρπαστοι. Σημαντικό κομμάτι αυτής της επιτυχίας, βεβαίως, οφείλεται στον Χένσλεϊ ο οποίος εκτός από τον ρόλο του μόνιμου κιμπορντίστα του συγκροτήματος γράψει και αρκετά από τα τα πιο δημοφιλή τραγούδια τους. Ανάμεσά τους και τα «Sunrise», «Easy Livin», «The Wizard», «Look at Yourself» στο οποίο τραγουδιύσε κιόλας, «July Morning», «Lady in Black» και «Salisbury».

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’70 ο Κεν Χένσλεϊ ηχογράφησε 13 studio άλμπουμ και έναν live δίσκο με τους Uriah Heep οι οποίοι, ωστόσο είχαν αρχίζει να εμφανίζουν σημάδια φθοράς και πρώτης μετά τους θανάτους του μπασίστα τους, Gary Thain και την αναγκαστική απόλυση του εξαιρετικού τραγουδιστή τους, David Byron, ο οποίος δεν κατάφερε να νικήσει την βαριά εξάρτησή του από το αλκόολ. Όλα αυτά οδηγούν τον Χένσλεϊ στην απόφαση του να αποχωρήσει από το συγκρότημα και να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Εξάλλου, είχε ήδη προβάρει την μοναχική μουσική διαδρομή ηχογραφώντας δύο προσωπικά άλμπουμ παράλληλα με την συνεργασία του με τους Urian Heep.
Τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσει να επαναλάβει το θαύμα των Uriah Heep σχηματίζοντας διάφορα άλλα γκρουπ όπως οι Shotgun και οι Blackfoot με τους οποίους έκανε και την μεγάλη επιτυχία « Send Me An Angel». Η δυναμική και η επιτυχία των Urian Heep, όμως, αποδείχτηκε πως ήταν για εκείνον ο πιο σημαντικός σταθμός της μουσικής καριέρας του.
Το επιβεβαίωνε άλλωστε και ο ίδιος σε κάθε συνέντευξη που έδινε: «Η εποχή των Uriah Heep ήταν σαν τρελό όνειρο. Ήταν σαν την πραγματοίηση του πιο μεγάλου παιδικού ονείρου» όπως χαρακτηριστικά έλεγε.
loading...