Η UNESCO μεθοδεύει το «ξέπλυμα» της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά.

Σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την αξιοπιστία της UNESCO εγείρουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και στον τουρκικό Τύπο και κάνουν λόγο για συγχωροχάρτι του Διεθνούς οργανισμού, επιφορτισμένου για την προστασία και προβολή των Μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού, στο τουρκικό καθεστώς για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Τούρκος υπουργός τουρισμού και πολιτισμού Νουρί Ερσόι αποκάλυψε ότι οι διαμαρτυρίες της Ελλάδας για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί απορρίφθηκαν από την UNESCO. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την υπόγεια υποστήριξη από το εσωτερικό της UNESCO και συγκεκριμένα απο την Γερμανίδα διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Center) κατι που διευκολύνει τους χειρισμούς του Τ. Ερντογάν.

Η κ. Μ. Ρόσσλερ η οποία υποστηρίζει την Τουρκία στον σημαντικό αυτό διεθνή οργανισμό και δεν ενοχλήθηκε με την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της εικόνας της Αγιάς Σοφιάς έφθασε στο σημείο να στείλει πριν μερικές ημέρες και επιστολή στην Ελλάδα επικρίνοντας την χώρα μας γιατί δεν ενημέρωσε προκαταβολικά την UNESCO για τα τεχνικά έργα που έγιναν στην Ακρόπολη.

Ο τούρκος υπουργός απάντησε σε ερώτηση που τέθηκε στην Επιτροπή προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου σχετικά με τις διαμαρτυρίες για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά και τόνισε ότι μετά τις διαμαρτυρίες της Ελλάδας ήρθε στην Τουρκία ως εκπρόσωπος της UNESCO ο αντιπρόεδρος της και αφού έκανε τον έλεγχο δήλωσε ότι ο οργανισμός «δεν είναι καθόλου ενοχλημένος».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, για τον αξιωματούχο της UNESCO, το σημαντικό ζήτημα είναι για την Αγιά Σοφιά να είναι ανοικτή στους επισκέπτες, ενώ ρόλο έπαιξε και το ότι τα μωσαϊκά και οι νωπογραφίες καλύφθηκαν.

loading...